Gadgets

HARDWARE: ROG Strix Scar III Laptop

Većina igrača će reći da je desktop računar nezamenjiv kada je u pitanju gejming a nama je na test stigao jedan model laptopa koji za metu upravo ima fiksni računar – takozvani desktop replacement. On je namenjen onima koji zaista kubure sa prostorom, žele računar koji mogu lako da pomere ali ne i da ga često nosaju sa sobom, a opet žele jako dobre performanse.

ROG Strix Scar III

Strix Scar serija laptopova nam je poznata od ranije jer smo već opisivali nekoliko modela a sada nam je u trećoj generaciji stigao na test model sa 17.3“ ekranom. Ovo nije ni najtanji ni najlakši model u Republic of Gamers seriji ali je sa maksimalnom debljinom od samo 26.2mm vrlo razumno tanak. S druge strane ivice oko ekrana su zaista minimalne pa bi neko ko ne prati najnovije trendove u razvoju laptopova lako mogao da pomisli da se radi o modelu baziranom na ekranu dijagonale 15.6“. Uređaj je izrađen od kombinacije metala i plastike a sve deluje vrlo solidno i robusno. Kada se podigne ekran uviđamo izrez sa donje strane koji omogućava bolji protok vazduha i hlađenje uređaja što je rešenje već viđeno na ranijim Scar modelima i zaista dobro funkcioniše. Takođe mogu da pohvalim što više nema onog maskirnog kamuflažnog elementa na površini koji je delovao baš dosta dečije na prethodnim modelima, ali i dalje je ovo računar ne želi da sakrije da je gejmerska mašina. Tome izuzetno doprinosi i RGB LED osvetljenje koje pored standardnih logotipa za poklopcu i tastature ima i trake koje idu praktično oko celog kućišta računara i osvetljavaju i okolnu površinu. Rezultat je zaista vrlo interesantan, ali moram priznati i nimalo diskretan, neko bi rekao da svetli kao novogodišnja jelka.

Dobra stvar je i što se razmišljalo upravo o tome da je ovo mašina koja će većinu vremena provesti na stolu a ne u krilu ili nošena u rancu. Samim tim je većina portova pomerena na zadnju stranu, a sa strane su ostavljeni samo par USB-ova kako biste mogli najlakše da priključite miš ili neku drugu periferiju. Kablovi kao što su struja, LAN, HDMI i drugi će biti lepo sklonjeni sa zadnje strane i neće vam smetati u radu. Kada smo kod struje ovaj računar se napaja iz adaptera snage čitavih 230W koji zaista jeste manja cigla i to dodatno otežava neko potencijalno nošenje. Kada je u pitanju trajanje baterije u nekom realnom kancelarijskom radu ili surfovanju možete dobiti i do 4-5 sati trajanja baterije ali ako želite da se igrate što mu je i osnovna namena onda zaboravite na bilo kakvo odvajanje od punjača.

Jedna interesantna opcija Scar III modela je takozvani Keystone – u pitanju je neka vrsta flash uređaja koje ima svoje posebno mesto u računaru (a dobijate u paketu i privezak u koji on tačno staje) i koje funkcioniše kao vaš lični ključ za računar. Preko Asus softvera možete podesiti različite funkcionalnosti koje mogu da se dese u momentu kada ubacite ključ – od toga da se samo aktivira neki poseban mod rada, performance ili silent na primer, pa do toga da možete zaključati određene fajlove ili čak i ceo računar da mu se ne može pristupiti dok ključ nije prisutan. Interesantna opcija mada ne mogu reći da bih našao neku specijalnu primenu za istu.

Kada govorimo o periferijama sa kojima je korisnik najviše u kontaktu tastatura je vrlo dobra, ima izdvojene WASD tastere i deklarisana je na do 20 miliona klikova po tasteru. Tastere takođe možete i pojedinačno bojiti u svim bojama RGB spektra ili ih uskladiti sa drugim delovima računara ili drugim Asus periferijama koje podržavaju Aura Sync sistem. Touchpad je veliki i korektan ali bih rekao da ga na ovakvom računaru neće mnogo korisnika zaista i upotrebiti.

Dolazimo i do jednog od najbitnijih aduta Scar III modela – ekrana dijagonale 17.3“. U pitanju je ekran rezolucije relativno standardnih 1920×1080 piksela (Full HD) koji Asus definiše kao „IPS level“ što u praksi znači da nije IPS tipa ali da ima jako dobru zasićenost boja i zaista izgleda jako lepo u praksi, što pokazuje i 100% sRGB spektra što će svakako značiti profesionalcima i onima kojima je tačnost boja u radu jako bitna. Najveći njegov adut se ipak odnosi na gejmere – vreme odziva od samo 3ms i brzina osvežavanja od skoro pa neverovatnih 300Hz! Moram priznati da sam i ranije naglašavao da je dosta teško primetiti razliku između 144Hz osvežavanja i 240Hz ekrana, a tek je još problematičnije primetiti razliku između 240Hz i celih 300Hz. Tako da je ovo možda i više marketinški potez ali je činjenica da Scar III trenutno ima jedan od najbržih ekrana na tržištu.

Performanse

A da biste mogli da iskoristite 300Hz ekran treba vam srce računara koje može da zaista izvuče tih 300 fps iz nekog eSports naslova u kome će ta razlika i biti najvidljivija. Za to su potrebne jake komponente pa srce ovog računara čini Intel i7-10875H procesor sa 8 jezgara i 16 threadova, baznom frekvencijom od 2.30GHz, a boost clockom koji dostiže vrlo impresivnih 5.1GHz! Tu je i čak 32GB DDR4 memorije koja radi na samo 3.200MHz. Međutim ono što je glavno jeste grafička kartica koju potpisuje Nvidia i to sa RTX 2080 Super čipom sa 8GB GDDR6 memorije. Ovaj čip obezbeđuje da ćete sve igre koje će se u dogledno vreme pojaviti sigurno moći da igrate u rezoluciji ekrana ovog računara, a eSports naslove ćete u velikom broju slučajeva igrati u 200+ fps, a neke malo manje zahtevne i u celih 300+ fps kako biste u potpunosti iskoristili potencijal ekrana. Svakako u tom domenu je izvučen maksimum i to zaista je odlično usklađena kombinacija procesora, grafičke kartice i ekrana.

Malo čudno u svetlu ovih vrhunskih komponenti deluje upotreba Firecuda SSHD uređaja za skladištenje podataka – naime radi se o hard disku koji ima veliku količinu memorije u koji smešta najbitnije podatke koji se često pozivaju i na taj način donekle simulira SSD uređaj. I to uglavnom radi super kada je u pitanju podizanje operativnog sistema ili pokretanje browsera, lično nisam ni primetio razliku u odnosu na standardni SSD i tu su u pravu u odnosu na poboljšanja u odnosu na standardni hard disk. Sa druge strane današnje video igre su izuzetno velike i u jednom trenutku prosto primetite da je vreme učitavanja znatno duže nego nego kada je u pitanju SSD. Rekao bih da je u kontekstu ostatka konfiguracije bilo mnogo logičnije staviti neki M.2 SSD (postoji mesto), a da SSHD bude ostavljen eventualno kao opcija za skladištenje podataka kojima se ređe pristupa, ako je uopšte i potreban, pogotovu imajući u vidu konstantan pad cena SSD-ova.

Sam utisak u radu je malo pomešan – kada aktivirate Silent mod računar je zaista bešuman a performanse su solidne. Međutim kada aktivirate neki od različitih modova visokih performansi (možete ih i sami fino podešavati), performanse zaista skoče do maksimuma, dosta dugo procesor može da zadrži maksimalnu turbo frekvenciju na velikom broju jezgara, ali je buka koju proizvode ventilatori itekako primetna. Međutim možda je to donekle i poneta, kao na tjuniranim automobilima gde su i izduvni sistemi napravljeni tako da privuku dodatnu pažnju. Imajući u vidu rezervu snage koju ovaj računar ima u odnosu na današnje najpopularnije gejming naslove prosto ste u iskušenju da ga u normalnom korišćenju stalno držite u Silent modu, pad performansi nećete ni osetiti.

Zaključak

ROG Strix Scar III nastavlja dobru tradiciju koju su uspostavili prethodni modeli – u pitanju je solidno izrađen laptop, vrhunskih performansi, namenjen pre svega onima koji ne žele da ga previše nose sa sobom ali im je ipak pre potreban laptop nego desktop. Ako bih nešto menjao na konfiguraciji koju smo dobili na test ja bih se iskreno pre opredelio za ekran sa frekvencijom osvežavanja od 144Hz jer mi 300Hz deluje poprilično neprimetno poboljšanje, ali bih svakako zamenio SSHD uređaj za skladištenje pravim SSD-om visokih performansi. Sve ostalo je zaista praktično sam vrh performansi koje možete očekivati od jednog laptopa i većini korisnika će verovatno biti i više nego dovoljno i nešto slabije, ali ovako konfigurisano je uživanje za igru!

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 142. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top