PC

Ray-tracing kao Nvidia ili AMD ekskluziva u igrama na PC-u

FOTO: FYQD Studio/Bright Memory

Ekskluzivitet u igrama je opšte prisutan. redovno čujete kako je neka igra ekskluziva na nekoj konzoli, na nekoj platformi na PC-u, ili ima ekskluzivni sadržaj za poklonike određene serije uređaja.

Kao da sve to nije dosta, igrači na računarima će sada morati da se nose i sa ray-tracing ekskluzivnošću. Ovaj element koji značajno obogaćuje grafičku prezentaciju u igrama je i generalno dostupan manjem broju igača, pošto grafičke kartice RTX serija kompanije Nvidia tek sada dobijaju drastično sniženje, a i AMD je konačno ozbiljnije uleteo u igru sa RX 6000 serijom grafičkih čipova, predstavljenih pre par nedelja.

AMD je prikazao impresivni ray-tracing demo, a i performanse u određenim igrama su bile čak i bolje od skupljih kartica kompanije Nvidia. To je otpočelo novi vid borbe za pažnju igrača, ray-tracing ekskluzivitet.

Prva igra koja je bila signal početka borbe je Godfall, Playstation 5 ekskluziva koja je izašla i za PC. Ovaj looter-slasher naslov nudi impresivni nivo detalja, kao i ray-tracing tehnologiju, ali samo za igrače koji poseduju AMD kartice. Gearbox je to omogućio posebnim apdejtom, što ujedno znači  da su oni sa Nvidia karticama uskraćeni. Ekskluzivnost neće biti trajna, već na određeno vreme.

Sa druge strane, nedavno je otkriveno da će ova tehnologija naprednog prikaza osvetljenja u Cyberpunk 2077 na početku biti dostupna samo korisnicima Nvidia grafičkih čipova, bez podrške za AMD RX seriju. Takođe, RT ekskluzivnost će trajati određeno vreme, i podrška za drugu stranu će doći nešto kasnije.

Kod Cyberpunk 2077 je ekskluzivnost najverovatnije prisutna zbog partnerstva koje  CD Projekt Red ima sa kompanijom Nvidia, jer je ona više puta prikazala impresivnu grafiku unutar ove distopijske igre.

Ovo je verovatno samo početak ovog vida ekskluzivnosti, tako da ostaje da sačekamo i vidimo koje će sve nadolazeće igre biti uvučene.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top