Kolumne

TOP igre u decembru

FOTO: CDPR

Decembar je tu, a sa njim i praznici, period kada se okrećemo uživanju. Ovog meseca ćemo svakako uživati u igrama, a na horizontu je ona koja privlači pažnju svima. Da, Cyberpunk 2077. Pisanjem o ovom naslovu bismo završili celi priču za ovaj mesec, ali ima tu još aduta tj igara koje zbog CP2077 nisu odložene, kao The Medium i slične.

Worms Rumble – 1. decembar – PC, PS4, PS5

Čuveni crvići se vraćaju, ali ne onako kako smo navikli na njih. Umesto klasične potezne borbe koja krasi starije naslove, u Worms Rumble je ubačena akcija u realnom vremenu, što igru čini praktično pucačinom. Developer Team17 ovo naziva promenama za opšte dobro. Postojaće razne mape u ponudi, koncipirane kao arene za do 32 igrača u kojima će se nalaziti razna oružja, platforme i slična pomoćna sredstva za borbu. Za sada su najavljena dva moda, klasični deathmatch, samo sa crvima, i Battle Royale, neizostavni za ovaj tip igara, s tim što je nazvan Last Worm Standing. Prva real-time Worms igra donosi prepoznatljiva oružja iz originala, dok je grafika naravno osvežena.
Šteta je što više nema uživanja u dvoje, ali videćemo kako će Rumble proći kada izađe.

Worms Rumble je besplatna igra za PS Plus pretplatnike u decembru(PS4 i PS5).

Twin Mirror – 1. decembar – PC, PS4, XBO

Kreatori Life is Strange vraćaju se sa potpuno novom avanturom u sličnom duhu. Igra Twin Mirror prati Sema, čoveka nakon raskida koji se po povratku u svoj rodni grad budi sa krvavim odelima i bez sećanja šta mu se desilo pre nego što je završio u krevetu.
Igra nosi zanimljivu mehaniku prisećanja detalja iz prošlosti, što će biti ključni deo istraživanja. Kao što je slučaj sa većinom Dontnod igara, emocije protagoniste Sema će biti sastavni deo priče, dok će u zavisnosti od odluka tokom prelaska priče igrači stvarati određeni odnos sa stanovnicima malog gradića u Zapadnoj Virdžiniji.

Chronos: Before the Ashes – 1. decembar – PC, PS4, XBO, Switch

Ako vam naziv Chronos: Before the Ashes zvuči poznato, nemojte biti iznenađeni pošto se radi o igri blisko povezanoj sa Remnant: from the Ashes, pošto služi kao prequel za nju. Ujedno, Chronos postoji još od 2016. godine, kada se pojavio samo za Oculus Rift VR uređaje, a studio Gunfire je sada donosi na ostale platforme. Radi se o atmosferičnoj RPG avanturi u kojoj glavni lik ima zadatak da spase svoje rodno mesto odlaskom na veliku avanturu u lavirnitnu. Caka u gejmpleju je što igrače smrt skupo košta. Svako stradanje oduzima godinu života karakteru, a što više umire tim pre će ostariti i izgubiti pokretljivost i oštrinu. Pored melee oružja, na raspolaganju će biti i magije, kojima se više pribegava kada protagonista ostari.

Empire of Sin – 1. decembar – PC, PS4, XBO, Switch

Džon Romero, tata Doom franšize, ponovo radi na igrama, ali u ovom slučaju ne donosi revolucionarnu pucačinum već se bavi mafijaškim poslovanjem u doba prohibicije. U pitanju je strategija inspirisana istoriji poznatim kriminalcima iz 1920. godine, kao što su bili Al Kapone, Goldi Garno i sličn. Igraći će imati na raspolanju kriminalce sa kojima će se upuštati u turn-based borbe radi širenja kriminalne imperije. U pauzi između borbe potrebno je obratiti pažnju na ekonomiju i poslovanje, za šta su zadužene RPG mehanike. Mislimo da do sada nije bilo ovakve strategije na tržištu i veoma nas interesuje da vidimo šta Romero donosi nakon duže pauze.

Immortals: Fenyx Rising – 3. decembar – PC, PS4, PS5, XBO, Xbox Series, Switch

Ako Nintedno ima svoju Zeldu na Switchu, zašto drugi igrači ne bi igrali nešto slično na ostalim platformama? Francuski izdavač Ubisoft je verovatno postavio ovo pitanje, a potom i dao odgovor na njega u vidu Immortals: Fenyx Rising. Ovo je igra koja glavni deo inspiracije vuče iz Breath of the Wild avanture sa otvorenim svetom, zanimljivim stvorenjima i mnoštvom boss karaktera. Taj deo igre sačinjava mitologija antiče Grčke, što retko kada dosadi. Igra smešta u čizme polu-boga Fenyx koji je sam na zadatku da bogove spasi od mračne kletve. To će učiniti kroz susrete sa raznim mitološki bićima, a na raspolaganju će imati razna oružja i magijske moći.

Call of the Sea – 8. decembar – PC, XBO, Xbox Series

Svako delo bazirano po čuvenom Lavkraftu, bilo knjiga, film ili igra, sa sobom nosi horor element, ali izgleda da se to može izbeći. Igra Call of the Sea će biti u tom fazonu. Inspirisana delima H.P. Lavkrafta, prati Noru kroz put misterije i ljubavi, u potrazi za nestalim supružnikom. Potraga je vodi na tropsko ostrvo gde mora istražiti tragove koje su ostavili oni koji su ranije boravili na tom ostrvu. Call of the Sea će uključivati element rešavanja zagonetki, gejmpleja vođenog pričom, a na osnovu trejlera smo videli i da će biti moguće istraživati vodena prostranstva Pacifika kao neko stvorenje sa perajima. Umetnički stil igre takođe deluje dosta primamljivo.

Cyberpunk 2077 – 10. decembar – PC, PS4, PS5, XBO, Xbox Series

Iiii da, garantovana igra meseca. Na Cyberpunk 2077 čekamo još od prve najave 2012. godine. Niz odlaganja i negativnih vesti o razvoju vodio nas je kroz rolerkoster emocija, ali će tome konačno doći kraj. 10. decembar kao datum izlaska je već utemeljen i polako zagrevamo prstiće. Umeće developera iz studija CD Projekt Red da kreiraju fantastične svetove će biti preneseno ovde, gde ćemo imati ogroman futuristički grad sa okolinom na raspolaganju. Svet budućnosti je kreiran da funkcioniše samostalno, ali će protagonista V moći da pravi haos po gradu zajedno sa vernim pratiocem, Džoni Silverhendom kojeg igra Kijanu Rivs. Kastomizacija je veliki deo igre, pa tako igrači od početka mogu birati životni put, odnosno jednu od tri lokacija gde su rođeni i tako će započeti određeni životni put.

Igra deluje kao futuristički GTA, ali i više od toga, zbog čega iskreno jedva čekamo da konačno zaigramo. Vožnja automobila, naoružanje do zuba, ludi građani, neredi na ulicama i „krupna riba“ su samo neki od elemenata koji sačinjavaju deo Cyberpunk iskustva.

Što se same količine sadržaja tiče, biće potrebno preko 175 sati igranja za sve sporedne stvari i kampanju.

Orwells Animal Farm – 10. decembar – PC

Dela proslavljenog pisca Džordža Orvela su sve više inspiracija za nastanak sličnih video igara. Tu prvenstveno mislimo na novelu „1984.“, što i ne čudi pošto se krećemo upravo ka takvoj budućnosti, doduše sa zajašnjenjem. U ovom slučaju prisećamo se radnje iz „Životinjske farme“, gde su sve životinje jednake, samo su neke jednakije od drugih. Igra je koncipirana tako da karateri iz novele budu verno preneseni medijum igre, a da sama priča bude prilagođenja 2020. godini. Gejmplej se odvija kroz point and click mehaniku, tako da neće biti previše opterećavajuć po igrače i dozvoljava da se igrači fokusiraju na narativ.

Medal of Honor: Above and Beyond – 11. decembar – Oculus VR(PC)

Ova godina je nekako omogućila da VR još više dobije na popularnosti. Najzaslužniji za to je Half-Life: Alyx, a razumete i zašto. Pored te, fanovima je vraćena i izuzetno popularna Medal of Honor franšiza kroz VR igru Above and Beyond. Radnja se odigrava u Drugom svetskom ratu, sa bogatom pričom, istorijski baziranih okruženja i zadatka sabotiranja nacističkih baza. Ovaj naslov nudi dosta fleksibilnosti za VR igru i predstavlja praktično puno iskustvo koje bismo očekivali u standardnim igrama. Kao što samo ime kaže, Above and Beyond nudi borbe na tlu, moru i avionima, sa dodatnim opcijama za učestvovanje u borbi. Okruženje će biti maksimalno dostupno za upotrebu, sa svime kao zaklonom, vraćanjem granata neprijatelju, napuštanju brodova kojih tonu i iskakanju iz aviona. Prava adrenalinska akcija za koju je potreban samo Okulus.

Fallout 76 dostigao novi rekord po broju igrača zahvaljujući TV seriji

Najveći broj igrača koji igraju istovremeno na Steamu za Fallout igre samo nastavlja da raste. Zahvaljujući uspehu nove TV serije Fallout na Amazonu i stalnim rasprodajama svih Fallout igara, neke Fallout igre postižu nove najveće brojeve igrača koji igraju istovremeno. Na osnovu podataka prikupljenih od strane SteamDB, Fallout 4 je obično imao u proseku 20.000–24.000…

Continue Reading Fallout 76 dostigao novi rekord po broju igrača zahvaljujući TV seriji

Kingdom Come: Deliverance 2 donosi velika unapređenja u odnosu na prvu igru

Nakon šest dugih godina, konačno se vraćamo u srednjovekovnu Bohemiju da nastavimo putovanje Henrija. Warhorse Studios je zvanično najavio Kingdom Come: Deliverance 2. Nastavak će čak biti dva puta veći od originalne igre. Kingdom Come Deliverance je objavljen početkom 2018. godine i brzo je postao omiljen među fanovima. Vremenom, igra je sakupila preko šest miliona…

Continue Reading Kingdom Come: Deliverance 2 donosi velika unapređenja u odnosu na prvu igru

Drama se nastavlja – Embracer Group se deli na 3 zasebne kompanije

Embracer Group je proveo više od godinu dana u velikom restrukturiranju, prodajući brojne studije i zatvarajući druge kako bi poboljšao finansijsku situaciju kompanije. Sada je Embracer najavio sledeći korak u svemu ovome, sa masivnom organizacijom koja se deli na tri kompanije. Od sada će se Embracer deliti na tri odvojeno trgovane kompanije. Prva će biti…

Continue Reading Drama se nastavlja – Embracer Group se deli na 3 zasebne kompanije

CDPR usmerio dodatne resurse na razvoj The Witcher 4, Cyberpunk nastavak je u ranoj fazi

CD Projekt Red je potvrdio da se The Witcher 4 pojačava, sa više resursa koji su posvećeni projektu sada kada se razvoj Cyberpunk 2077 smirio. U ovom trenutku, na novoj igri se “intenzivno radi”, a rad na Cyberpunk 2 u novom američkom studiju CDPR-a je takođe u ranoj fazi. U nedavnom ažuriranju, Pawel Sasko iz…

Continue Reading CDPR usmerio dodatne resurse na razvoj The Witcher 4, Cyberpunk nastavak je u ranoj fazi

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top