PlayStation 5

Playstation 5 igre su navodno mogle biti skuplje od 70$

Playstation 5 igre

U jeku dolaska nove generacije konzola Playstation 5 igre će koštati 70$. Pojedini izdavači predvođeni kompanijom Sony, su se na to odlučili sa opravdanjem da ona nije menjana dugi niz godina i da su troškovi produkcije značajno porasli.

Iako postoji niz razloga zbog kojih nije trebalo podići cenu igara poput Spider-Man: Miles Morales i Demon’s Souls rimejka(za početak), izveštaj sa portala Bloomberg otkriva da je plan bio da cena Playstation 5 igara bude viša od sadašnjih 70$.

Ovo dolazi od ljudi unutar kompanije Sony koji su želeli da ostanu anonimni. Prema njihovim rečima, plan je bio da takoreći najveće, AAA, igre koštaju i preko 70 dolara kako bi japanska kompanija brže povratila visoke troškove produkcije koju zahtevaju igre tog tipa. Na svu sreću po džepove igrača rešeno je da povećanje bude 10$, što i nije malo za većinu igrača.

Postoje navodi da Sony prodaje Playstation 5 ispod cene kako bi konzola bila pristupačnija kupcima, a da će razliku u ceni nadoknaditi igrama. Ako je svaki igrač u PS4 generaciji u proseku imao 13 igara u svojoj biblioteci, na PS5 će to zbog povećanja biti dodatnih 100$(računajući da nisu sve AAA igre) zarade samo od jednog igrača. A kada se publika broji u desetinama miliona to nije nimalo mali broj dodatne zarade od povišene cene.

Naravno, ovo možda i ima smisla iz nekog razloga, ali vreme u koje dolazi rast cene igara nije baš prijatno. U jeku je pandemija korona virusa zbog koje su milioni širom sveta ostali bez izvora prihoda. Igra su od početka pandemije označene kao najbolja stvar koja će misli igrača usmeriti na drugu stranu, ali sa povećanjem cena neće baš svako uspeti da priušti novu konzolu i još skuplje igre.

Take-Two je ove godine bio prvi koji je ozvaničio podizanje cene igara, pa zatim Activision. Electronic Arts i Ubisoft još uvek nisu odlučili po ovom pitanju, dok je Microsoft izrazito protiv povećanja i nudi Xbox Game Pass po ceni od 15 dolara.

Da li je vama okej što su Playstation 5 igre skuplje nego ove iz prethodne generacije?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top