PC

Evropska komisija kaznila Valve, Focus Home, Capcom i još neke izdavače sa 7,8 miliona € zbog geoblokiranja igara

Evropska komisija je privela kraju istragu koja je trajala još od 2017. godine i sada je otkrila da će 6 poznatih izdavača igara biti kažnjeno  zbog prakse geo-blokiranja prodaje igara, čime je odlučeno da su igrači ostali oštećeni i da su prekršena njihova potrošačka prava.

Pod geo-blokiranjem smatra se vezivanje Steam ključeva igara samo za određenu državu, ili teritoriju, čime bi kupovinom tog ključa u nekoj drugoj zemlji bilo nemoguće aktivirati igru. Pošto se EU zalaže za jedinstveno digitalno tržište, bez obzira na državu u kojoj se neko nalazi, rešeno je da izdavači koji su išli protiv ove prakse plate kaznu u ukupnom iznosu od 7,8 miliona evra.

Valve nije sarađivao tokom istrage Evropske komisije i platiće kaznu od 1,6 miliona €. Capcom je za saradnju dobio 15% nižu kaznu i platiće oko 400.000 evra, najgore je prošao Focus Home Interactive koji i pored redukcije od 10% mora da plati 2,8 miliona evra. Ostatak kažnjenih izdavača, Bandai Namco, Koch Media i ZeniMax Media, su takođe dobili 10% umanjenje kazne i platiće 340.000, 977.000, i 1,6 miliona evra respektivno.

Evropska komisija je odlično reagovala na geo-blokiranje igara, zato što je broj ljudi koji uživaju u igrama u ubrzanom porastu, pogotovu na Steamu koji je prošle godine mesečno imao 120 miliona aktivnih korisnika a i u 2021. je na početku postavio novi rekord po broju igrača. Nije pošteno nekoga ograničavati digitalnim sadržajem samo zbog lokacije na kojoj se nalazi. Kažnjene kompanije će morati da plate kaznu i prestanu sa dosadašnjom praksom, a ostali izdavači su kroz tuži primer naučili lekciju.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top