PC

Activision tužen zbog karaktera Mara u CoD: Modern Warfare

FOTO: Activision

Teško da može da prođe godina a da se Activision ne nađe u nekim sumnjivim situacijama i skandalima, pa je tako krenula i ova. Kompanija je optužena da je namerno ‘’ukrala’’ dizajn jednog karaktera kako bi ga ubacila u Call of Duty: Modern Warfare. Klejton Haugen navodi da je multiplejer karakter iz Modern Warfare-a Mara, reprodukcija Cade Janus, karaktera kojeg je on stvorio za svoju kratku priču iz 2017. godine pod nazivom November Renaissance. 

Haugen je pisac, fotograf i videograf iz Severne Karoline koji tvrdi da je kompanija namerno kopirala njegovu kreaciju, zaposlila istog modela, Aleks Zedru, a onda kopirala tačan izgled i stil fotografija koje je on koristio za Cade Janus kako bi je ubacila u igru pod novim imenom. Da ovo nije samo čista slučajnost možete videti u slikama ispod teksta, a to su i potvrdili Haugenovi advokati koji su otkrili da je kompanija angaživala iste šminkere i frizere koje je i on koristio. Osoblju je naloženo da tretiraju model baš kao na Haugenovim fotografijama a čak su koristili i identične nadogradnje za kosu. Ovo nije kraj dokazima koji ne idu u korist Activision-u, jer su model i ostalo osoblje morali da potpušu čuveni ‘’non-disclosure agreement’’, koji im zabranjuje da pričaju o učestvovanju u ovom projektu. 

Dizajner je objasnio da je unajmio Zedru 2017. godine kao Cade Janus jer je hteo da svoju priču predstavi filmskim studijima. Fotografije je kasnije objavio na njegovom vebsajtu i socijalnim mrežama. Zedra nije korišćena samo u igri, već i u promotivnom materijalu za igru. Jedan od primera u nastavku je možda ne oborivi dokaz da je kompanija ukrala ovaj dizajn jer ako stavimo slike jednu pored druge, svako ko je jednom upalio program za editovanje fotografija će primetiti koliko je minimalno napora uloženo da se original promeni. Detaljnu Haugenovu žalbu možete pogledati ovde.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top