PC

48 miliona igrača na Steamu koristi kontroler

Miš i tastatura kao sredstvo za igranje igara na PC-u je bilo i ostaće dominantni “alat”, ali je broj igrača koji se služi kontrolerom u stalnom porastu prethodnih godina i njihov udeo nije zanemarljiv.

Valve je objavio podatke vezane za broj korisnika Steam platforme koje se služe kontrolerom, čak 48 miliona njih, a udeo kontrolera za igranje na dnevnom nivou prelazi 10%.

48 miliona korisnika na Steamu nije mali broj, pošto se na ovoj platformi mesečno nađe oko 120 miliona ljudi. Naravno, broj zavisi od igre do igre, kod strategija u realnom vremenu(RTS) udeo je manji od 1%, dok kod trkačina preko 90% igrača koristi kontroler, a kod borilačkih igara taj udeo je 70%.

Valve je dalje otkrio da se kod akcionih igara u trećem licu nalazi između 40-50% igrača sa kontrolerima, a kod pucačina iz prvog lica broj je dosta manji, svega 8%.

Najveći udeo igrača se služi Xbox kontrolerima, čak 68%, pa zatima onim namenjenim Playstation konzolama, otuda veliko interesovanje za DualSense, a Valveov kontroler koristi svega 2%. Iznenađujuće da Valve ni sa porastom interesovanja za kontrolere nije uspeo da se probije na tržištu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top