Hardware

REVIEW: Bang & Olufsen Beosound Explore

Bežični zvučnici su postali naša svakodnevica i praktično najlakši način za konzumiranje muzičkih sadržaja. Međutim nisu svi baš isti, a tokom ovih vrelih dana smo imali priliku da se družimo sa modelom koji je namenjen za teške uslove eksploatacije napolju. 

Beosound Explore

Kao što mu i sam naziv sugeriše Bang&Olufsen Beosound Explore zvučnik je namenjen onima koji žele da istražuju, pre svega onima koji bi voleli da istražuju prirodu. Prva stavka koja pada u oči prilikom otvaranja kutije jeste da je on zaista relativno mali, teško je uporediti ga sa nekim konkretnim predmetom ali meni na pamet pada manja teglica džema recimo. Jasno je da je napravljen da ga uvek nosite sa sobom i po tome što je već za njega zakačena izuzetno jaka traka za nošenje. Međutim u paketu dobijate i kopču, takozvani karabinjer, kojim ga možete lako zakačiti na ranac ili opasač ili neki drugi deo odeće ako baš želite da slušate muziku dok recimo negde pešačite u grupi. Naravno ni ovde se nije odustalo od ekskluziviteta koji sa sobom nosi Bang&Olufsen brend – sve je suptilno naglašeno da se radi o vrhunskom proizvodu, pa čak i na samom karabinjeru imate naziv proizvođača. 

Foto: Bang & Olufsen

Donji deo zvučnika je zaobljen i gumiran tako da nećete imati problem da će negde skliznuti i lako ga možete postaviti na obližnji kamen kada ste recimo na plaži ili negde na kampovanju. Gornji deo je ravan i na njemu se nalaze kontrole kojih ruku na srce i nema previše – paljenje, bluetooth konekcija, play/pause i jačina zvuka. Dobro je što su kontrolne površine urađene u potpunosti od gume i samo upadaju u uređaj, dok na nekim „pitomijim“ zvučnicima kontrole osetljive na dodir mogu biti prednost, ovde je postojanje izdržljivih fizičkih dugmića izuzetno bitno jer možete kontrolisati rad na primer i u rukavicama ili kada se zvučnik pokvasio ili upao u blato na primer. Kad smo kod toga on u potpunosti ispunjava IP67 standard otpornosti na vodu i prašinu čak do toga da može do pola sata biti potopljen u vodi do dubine od pola metra. Uređaj nisam baš potapao u slanu vodu bez obzira na testiranje na moru, ali malo kvašenja i peska mu definitivno nimalo ne smetaju, posle ga prebrišete i sve radi najnormalnije. Pored ove boje koju smo mi testirali, a recimo da je to tamno siva, ovaj model je dostupan i u zelenoj i svetlo sivoj boji. 

Kada govorimo o kvalitetu zvuka on je tradicionalno za Bang&Olufsen na visokom nivou i imaćete širok dijapazon tonova u potpunosti dostupan, pogotovu impresivno kada imamo u vidu da se radi o uređaju relativno malih dimenzija. Što se tiče jačine zvuka B&O navodi da je on namenjen za prostore površine od 5 do 30 kvadratnih metara a može se dalje dobiti na jačini uparivanjem više identičnih modela. Mogu samo reći da na otvorenom, na plaži, na najjačem stepenu glasnoće zvuka biva poprilično ubedljiv, bez obzira na vetar i slične nepogode. Možda ne biste baš mogli da nadjačate muziku koja trešti iz obližnjeg kafića, ali recimo da bi bio sasvim adekvatan čak i za neko veće društvo na plaži. Interesantno je primetiti i da B&O navodi da je trajanje baterije 27 sati pri umerenoj jačini zvuka. Iskreno nisam merio trajanje baš štopericom, ali na nekoj jačini zvuka koja je meni bila odgovarajuća u smislu da nije preglasna muzika je bez problema izdržao 4 puna dana na plaži, rekao bih da je to bar oko 30 sati. Mala zamerka je samo što pred kraj baterije, otprilike 15ak minuta ranije, samo ispusti jedan mali zvuk upozorenja i to je to, ako niste poneli na primer prenosnu bateriju koja ga može puniti preko USB-C konekcije to može biti problem. 

Sve parametre zvučnika, uključujući i napunjenost baterije možete pratiti preko B&O aplikacije, a tu je i mnogo drugih korisnih opcija, kao što su podešavanje ekvilajzera, promena funkcija koje rade dugmići i slično. Aplikacija je intuitivna i sveobuhvatna tako da tu stvarno sve pohvale. 

Foto: Bang & Olufsen

Zaključak

Beosound Explore je zvučnik za poseban tip avanturista – one koji bi želeli da provode vreme napolju ali bi da nose muziku sa sobom i za sebe i za svoje društvo i tu ulogu obavlja odlično. Ne morate razmišljati da li će pokisnuti, da li će upasti u vodu, da li će ispasti, sve to će preživeti bez problema. Sa cenom od oko 200 evra svakako nije među jeftinijim bluetooth zvučnicima na tržištu, ali dok sam kod drugih B&O uređaja imao utisak da dosta te cifre odlazi prosto i na sam brend ovde mi je razmišljanje kako je ovo ipak uređaj koji je prvenstveno fokusiran na svoju funkciju i ukoliko vam tako nešto treba onda stvarno sve preporuke. 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top