PC

Otkrivena lista Windows 11 sistemskih zahteva – šta muči mnoge korisnike?

Iako su mišljenja o potrebi za novim Windows operativnim sistemom podeljena, interesovanje za Windows 11 je visoko i mnogi se pitaju da li će prelazak na novi OS izvršiti glatko i bez problema.

Korisnici Windows 10 sa aktivnom licencom na 11 mogu preći potpuno besplatno, ali pre toga se moraju uveriti da li ispunjavaju minimalne sistemske zahteve. Pre nego što je objavljena lista zahteva na raspolaganju je bila jedino Health check aplikacija koja je iz nekog razloga korisnicima sa jakim mašinama davala obaveštenje da nemaju adekvatan hardver za novu generaciju Windowsa.

Minimalni sistemski zahtevi za Windows 11:

  • Procesor: 1GHz sa 2 ili više jezgra
  • Grafička kartica: Kompatibilna sa DirectX 12
  • Firmware: TPM 2.0
  • RAM: 4GB memorije
  • Prostor na disku: 64GB

Iako sistemski zahtevi nisu preterano strašni, kao što možete videti, problem nastaje kod zahteva za posedovanjem TPM(Trusted Platform Module) čipa, koji je ili integrisan u matičnu ploču računara ili je zasebno dodat procesoru. Taj čip služi kao enkripciona zaštita osetljivih podataka, kroz hardver koji neće dozvoliti da virus dospe do njih.

Iako je TPM 1.2 prisutan još od 2011. godine, Microsoft za Windows 11 zahteva TPM 2.0, što znači da će vam biti potreban procesor koji nije stariji od 4-5 godina. Kada se pogledaju korisnici Intel procesora, to bi značilo da se sve ispod osme generacije pada u vodu.

Listu Windows 11 podržanih procesora možete pogledati ovde.

To sve dodatno komplikuje stvari za korisnike željne da što pre pređu na Windows 11 kada se pojavi krajem godine, ali ostaje da vidimo da li će Microsoft potencijalno ispeglati situaciju.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top