Vesti

Activision-Blizzard tužen zbog seksualnog zlostavljanja i diskriminacije – čelnici dali odgovor

U zadnjih nekoliko nedelja se diglo dosta prašine oko zlostavljanja i diskriminacije na radnom mestu širom gejming industrije. Brojni izdavači su se susreli sa talasom optužbi od strane zaposlenih, a trenutno je aktuelna tužba koja je pokrenuta protiv Activision-Blizzarda.

Kalifornijski odbor za fer zapošljavanje pokrenuo je tužbu protiv ovog izdavača gde je navedeno da u kompaniji vlada kultura “konstantnog seksualnog zlostavljanja” i polne diskriminacije. Da tužba nije sačinjena od praznih reči, pokazale su žene zaposlene u Activision-Blizzard grupi, koje su ubrzo nakon pokretanja tužbe potvrdile većinu navoda.

Potvrđeno je da se zaposleni ponašaju kao da se nalaze u domu na koledžu(frat boy culture), čime se navodi upotreba alkohola na poslu, zlostavljanje ženskog pola, a čak se govori i o specijalnim kancelarijama u kojima su muški zaposleni radili mamurni.

Da cela situacija bude još komplikovanija, tužba otkriva da su čelnici kompanije, poput direktora Alena Breka, bili sveszni ovog ponašanja, čak i da su posvedočili zlostavljanju u nekoliko slučajeva ali nisu reagovali. Sem zlostavljanja, polna diskriminacija je takođe predmet tužbe i ogleda se u tome da je ženama odbijeno zasluženo unapređenje jer bi uskoro mogle zatrudneti.

Odgovor nekolicine čelnih ljudi Activision-Blizzarda je stigao. Među njima i samog direktora koji je izjavio da su ovakvi navodi izuzetno zabrinjavajuči, te da je neprihvatljivo da iko u kompaniji doživi seksualno zlostavljanje. Ostali čelnici sa izjavama, poput nedavno pridruženog savetnika Taunsenda, dali su slične izjave.

Sa druge strane, bivši zaposleni, Mark Morhajm i Kris Metzen, izrazili su žaljenje zbog trenutne situcije u kompaniji i izvinili se što su razočarali brojne ljude.

Kompletnu tužbu možete pročitati na ovom linku.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top