Gadgets

HARDWARE: Steelseries Prime i Prime+

Sve više proizvođača izbacuje uređaje koje reklamiraju kao najpraktičnije iskustvo za bavljenje eSports takmičenjima i upravo je takve periferije izbacio SteelSeries u vidu Prime serije.

Prime

Jednostavno nazvan Prime ovaj model od SteelSeries pokušava da najjednostavniji način da približi igranje eSports naslova širokoj publici. Uopšte celokupna serija je prilagođena tome da su uređaji dosta robustni, vrhunskih karakteristika ali bez nekih dodatnih nepotrebnih elemenata kao što su dodatne funkcije i slično. Prime ima vrlo standardan oblik, prilagođen desnorukim korisnicima, a SteelSeries navodi da je prilagođen za korišćenje claw ili fingertip načinima hvatanja miša. Radi se o uređaju srednjih dimenzija ali izuzetno male težine – bez kabla je težak samo 69 grama, pri čemu je sam kabl neverovatno lagan. Imam utisak da je čak i čičak traka koja služi da lakše sklonite višak kabla izrađena od neke ultra lagane tkanine, mnogo lakše nego što je to inače slučaj. Takođe kabl je moguće u potpunosti skinuti što je zgodno za nošenje na događaje i turnire. Zanimljivo je da je Prime miš dosta lagan a bez da koristi sada popularni „bušan“ ili „saćasti“ dizajn što govori o materijalima koji su korišćeni prilikom njegove izrade. Sama površina miša je urađena od nove vrste plastike koja ima i neku posebnu mikroteksturu na koju se realno treba navići jer je osećaj nešto drugačiji nego kod većine miševa. Ova tekstura je ipak mnogo lakša za čišćenje dok istovremeno omogućava pouzdano držanje čak i tokom dugih igračkih seansi u kojima se dešava da ruke postanu vrlo klizave.

Format miša je najklasičniji mogući – dva glavna dugmeta između kojih se nalazi točkić i još dva dugmeta koja se nalaze pod palcem desne ruke za dodatnu funkcionalnost. Zanimljivo je primetiti da iako na leđima miša postoji SteelSeries logo jedini RGB prosvetljen deo uređaja je zapravo sam točkić. Sa donje strane se nalaze veliki klizači, optički senzor kao i dugme za promenu CPI osetljivosti senzora. Malo je nezgodno što je to dugme sa donje strane ukoliko imate potrebu često da menjate osetljivost može biti zamorno, čak i teško u nekom žaru borbe. Pohvalno je što SteelSeries nudi i zamensku opciju klizača za miša po vrlo korektnoj ceni od 5 evra, dok ćete 2 evra više morati da doplatite ukoliko želite Premium klizače urađene od PTFE materijala. S obzirom da se radi o miševima za koje se očekuje da će prelaziti velike kilometraže zaista pohvalno da su odmah ponuđeni i zamenski delovi za nešto što se realno lako troši pri intenzivnoj eksploataciji. Moguće je dokupiti i drugi USB kabl u slučaju da originalni pokidate ili izgubite, a u međuvremenu možete korisitit i bilo koji kabl koji ima Micro-USB konektor, praktično bilo koji kabl za punjenje mobilnog telefona malo starije generacije.

Moramo primetiti da su glavna dva tastera urađena u poprilično revolucionarnoj tehnologiji optičko magnetnih prekidača. Prekidač ima praktično torzionu čeličnu polugu koju drži neodimski magnet. Ova magnetna sila kreira konsistentan osećaj i preciznost da se svaki klik aktivira sa tačno određenom količinom sile. Prekidač onda prekida snop infracrvenog svetla tako da se klik registruje velikom brzinom. Takođe ovi prekidači su mnogo konsistentniji od klasičnih mehaničkih posle većeg broja klikova – dok standardni prekidači mogu postati manje osetljivi s korišćenjem, optičko-magnetni prekidači su i do 4 puta konsistentniji. Pri tome su deklarisani na 100 miliona klikova što je više nego duplo u odnosu na čisto mehaničke prekidače koji se koriste u drugim modelima.

Miš je opremljen optičkim TrueMove Pro senzorom rezolucije zaista impresivnih 18.000 CPI pri čemu nema apsolutno nikakvu hardversku akceleraciju. Praćenje pokreta miša se vrši po pravom 1-na-1 principu uz mogućnost da isprati ubrzanje od neverovatnih 5G. Sve u svemu sam po sebi ovo je jedan od najrespektabilnijih senzora koji se mogu naći na tržištu.

Prime+

Prime+ je drugi u novoj gami Steelseries proizvoda i od prethodnika se razlikuje samo u nekoliko detalja. Jedan je svakako da kod njega TrueMove Pro+ senzor ima istu osetljivost ali i dodatni senzor koji registruje lift-off distancu. U praksi ovo znači da vam se neće dešavati da miš sam uhvati neki pokret kada ste zapravo samo hteli bolje da ga pozicionirate a ne i da pomerate kursor na ekranu. Ovo je svakako vrlo koristan dodatak i ima jako smisla.

Drugi dodatak na Prime+ mišu jeste OLED ekran, i to smo već viđali na nekim SteelSeries modelima ali se sada nalazi na zaista čudnom mestu. Ako je postojala ranije potreba za OLED ekranom koji se vidi sa strane miša (a i to je realno diskutabilno), zaista mi nije jasno čemu služi ekran koji se nalazi sa donje strane, odmah iznad senzora. Praktično morate okrenuti miša na leđa da biste promenili CPI osetljivost ili videli šta piše na ekranu. Sve to je izvedeno vrlo zanimljivo – prilikom prvog priključivanja imate čak mini-uputstvo za podešavanje miša na ekranu kroz koje skrolujete preko točkića, vrlo zabavno. Malo je manje zabavno bilo kada sam shvatio da nakon toga piše Download Mouse Software, iako sam već ima SS softver i čak sam i odradio firmware update miša preko njega. Onda sam tek posle nekoliko minuta shvatio da je ta poruka zapravo default poruka koja stalno stoji na ekranu, a koju možete prilagoditi i preurediti po želji. Sve u svemu mislim da OLED ekran na poziciji na kojoj se nalazi na Prime+ mišu zapravo nema baš nikakvog smisla.

Zaključak

Prime i Prime+  miševi dobro predstavljaju SteelSeries u domenu osnovnih alata za eSports naslove i vrlo su interesantni sa te strane. Ipak, ne mogu da se otmem utisku da bi bilo možda bolje oba ova spakovati u jedan uređaj koji bi imao i dodatni lift-off senzor a ne bi imao, poprilično nepotrebni, OLED ekran sa donje strane. Međutim pretpostavljam da su bogovi marketinga to tako zamislili pa ćete morati da se opredelite za jednu ili drugu varijantu.

Karakteristike:

ModelSteelseries Prime
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 69 grama bez kabla, Prestige OM mehanički tasteri
ModelSteelseries Prime+
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 69 grama bez kabla, Prestige OM mehanički tasteri, OLED ekran
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top