Gadgets

HARDWARE: SteelSeries Arctis Prime

Steelseries je svoju Prime seriju proizvoda lansirao kao namenjene pre svega onima koji se ozbiljno bave eSportom. Arctis Prime predstavljaju slušalice koje kombinuju vrhunski zvuk, jednostavno rukovanje, ali i odličnu izdržljivost za dugotrajnu eksploataciju

Arctis Prime

Prime slušalice su namenjene eSports igračima i za tu svrhu one nemaju nikakve šljašteće funkcije popust RGB osvetljenja, dodatnih funkcija i slično. U pitanju su klasične stereo slušalice koje se povezuju na računar preko 3.5mm konektora na kablu, najjednostavnije moguće. Ipak rešenja koja su na njima primenjena su daleko od bazičnih, što odmah uviđamo po otvaranju kutije i uzimaju headseta u ruke. Naime ovde je primenjena tehnologija fleksibilnog headbanda sa trakom napravljenom od materijala koji se koristi i za skijaške naočare, i to na način na koji smo videli u najboljim Arctis 7 i 9 modelima. Ovaj sistem podešavanja slušalica je bukvalno jedan od najboljih koji smo sreli kod bilo kog proizvođača i omogućava da lagano podesite slušalice da možete komotno da ih stavite na glavu i da budu izuzetno udobne tokom dužih perioda igranja a da pritom imate utisak da zaista lepo leže na glavi i da nema šanse da spadnu čak ni ako napravite neki nagli okret ili drugi pokret glavom. Zaista na ovom rešenju moramo da odamo svo priznanje SteelSeries-u a čini se da to rade i drugi proizvođači jer polako viđamo modele koje ovaj sistem kopiraju. Pritom je sam čvrsti deo headbanda urađen od nekog izuzetno čvrstog materijala da imate utisak da nema šanse da se polomi pa čak i da pokušate nekog da gađate njima (napomena: nemojte nikoga nikada gađati slušalicama!).

Same školjke slušalica su nešto što smo već do sada navikli kod Arctis modela i s kojima smo i ranije bili zadovoljni s tim da je ovde u potpunosti izbačeno RGB osvetljenje, što ja zdušno podržavam, ali je ostavljena mogućnost kastomizacije slušalica zamenom panela sa strane. To praktično znači da ih možete ili kupiti od proizvođača u nekim od stilova koji oni nude, ali ih prosto napraviti na 3D štampaču sa logotipom vaše ekipe ili tako nečim. Zanimljivo je primetiti da je SteelSeries u ovo slučaju odlučio za jastučiće koji su presvučeni eko kožom i tu je jasno da je prioritet bila dugotrajnost ovih delova koji se i najlakše troše. I moram priznati da je eko koža koju SS koristi u tom smislu zaista kvalitetna – imam neki modeli koji sada ima preko 8 godina i koji stalno koristim i na koži se ne vide bukvalno nikakve promene. Naravno ovo može biti negativno za ljude koji ne vole da im se uši znoje, pogotovu u letnjim mesecima i u vrućim turnirskim atmosferama. Pogodnost je i što ovakav tip naušnica nudi odličnu pasivnu zaštitu od spoljne buke pa kada stavite ove slušalice zaista se dobro izolujete od svih ostalih. Na samim slušalicama se nalaze još i dugme za mutiranje mikrofona i točkić za kontrolu jačine zvuka, objektivno sve što će većini korisnika zapravo ikada i zatrebati. Treba primetiti i da u pakovanju stiže kraći kabl sa jednim 3.5mm konektorom, kao i njegov nastavak koji ga onda deli na dva odvojena konektora za slušalice i mikrofon kakvi se inače nalaze i dalje na većini desktop PC računara. Interesantno je da se sam kabl može otkačiti od slušalica radi lakšeg transporta, mada ruku na srce u tom smislu bih voleo da se u pakovanju nalazi i neka, makar najobičnija, torbica za nošenje. U prilogu dobijate i sunđer koji možete postaviti na mikrofon kako biste smanjili uticaj ambijentalne buke.

Performanse

Arctis Prime se može pohvaliti i u ovom domenu beskompromisnim pristupom prilagođenim eSports takmičenjima – u pitanju su stereo slušalice bez bilo kakvih dodatnih detalja, prosto i jednostavno ono što radi najbolje. Pri tome su audio drajveri, odnosno mali zvučnici unutar slušalica, preuzeli najbolje što SteelSeries ima da ponudi i nude izuzetno gustu magnetnu mrežu koja daje maksimalnu separaciju detalja. U tom smislu je i frekventni opseg koji nude od čak 10Hz pa sve do 40KHz, što je interesantno s obzirom da prosečan čovek uglavnom čuje frekvencije u opsegu od 20Hz do 20KHz, ali za slučaj da ste natprosečni eto razloga za radovanje.

U smislu komunikacije je bitan i kvalitet mikrofona koji koristi ClearCast tehnologiju i sertifikovan je od strane Discord aplikacije. SteelSeries čak navodi kako koristi dvosmernu dizajn za smanjivanje okolnih šumova, tehnologija koja se koristi na nosačima aviona! Sve u svemu mikrofon daje baš dobar i čist zvuk za vaše eSports pohode.

Zaključak

SteelSeries Arctis Prime jesu nešto što ljudima koji žele kompetitivno da se bave video igrama – bez previše teoretisanja i nepotrebnih funkcija, solidne stereo slušalice sa odličnim zvukom i mikrofonom koje obećavaju dugotrajnu izdržljivost. Malo viša cena će ih udaljiti od jednog broja korisnika ali kome je potreban baš ovakav model će sigurno znati da ceni njihovu funkcionalnost i kvalitet.

ModelSteelseries Arctis Prime
TipStereo slušalice
Dodatno3.5mm konekcija, Jastučići od veštačke kože, fleksibilni headband sa trakom, ekstremno izdržljive i lagane
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top