Gadgets

HARDWARE: Fractal Design Meshify 2 Compact i ION SFX 650 Gold

Kada korisnici sebi sklapaju ljutu gejming mašinu najčešće se najviše pažnje obrati na osnovne komponente – brži procesor i grafička kartica, eventualno više memorije ili veći prostor za skladištenje podataka, a najčešće se stvari kao što su napajanje ili kućište ostave kao poslednje stavke pa se na njima krati budžet. Ovo nije baš tako dobro razmišljanje pre svega zato što kućište obezbeđuje dobar izgled i pravilan protok vazduha u računaru kao i mogućnosti za lakši upgrade ili uopšte menjanje komponenti u budućnosti, dok napajanje s druge strane može imati izuzetnog uticaja na dugotrajnost i stabilnost rada izabranih komponenti. Zato smo hteli da prikažemo šta sve tu može da bude od uticaja na jednom paru kućište i napajanje koje dolazi od renomiranog proizvođača – Fractal Design.


Meshify 2 Compact

Meshify 2 je kao što mu i naziv kaže (mesh eng mreža) kućište koje je napravljeno da omogući najveći protok vazduha preko komponenti i samim tim je u srž dizajna inkorporirano dosta rupica. Sa prednje strane je ta mreža urađena u nekom obrascu koji liči na recimo stealth avion koji smo mi svojevremeno oborili iznad Srbije, ali u ovom slučaju to zapravo daje neku posebnu draž. Osim toga je na prvi pogled kućište relativno standardnog izgleda, ali opet treba primetiti da je i donja i zadnja i gornja strana puna otvora za ventilaciju. Jedino što zapravo nije izbušeno jesu stranice kućišta, sa jedne strane je potpuno zatvoreno, a sa druge strane možete birati da li hoćete staklo ili zatvoreni lim. Pritom i samo staklo može da bude u različitim nijansama – od potpuno providnog, preko polu-providnog, pa do skroz tamnog (ali i dalje providnog). Ja bih rekao da je naš test primerak bio sa ovom najtamnijom varijantom stakla koja zapravo služi da kućište u većini slučajeva deluje potpuno tamno osim kad upalite iznutra neke RGB LED osvetljenje komponente, onda imate diskretan sjaj iz unutrašnjosti računara. Uz kućište se dobijaju ugrađena 2 ventilatora prečnika 140mm i 1 od 120mm a ukupan kapacitet kućišta je do 7 ventilatora prečnika 120mm ili do 4 komada prečnika 140mm, što svakako obezbeđuje i tih rad i odličan protok vazduha. Takođe tu je i opcija da potpuno odvojite gornju stranu kućišta kako biste lako instalirali hladnjak za vodeno hlađenje koji može biti dimenzije do 240mm, ili ga možete postaviti na prednju stranu kada može biti dužine čak do 360mm (sa tri 120mm ventilatora).


Naravno za očekivati je da sav taj vazduh koji može slobodno da protiče kroz kućište sa sobom povuče i solidnu količinu prašine ali upravo tu na scenu dolazi mesh dizajn kućišta – sami obrasci mrežica su tako napravljeni da maksimalno spreče ulazak prašine u deo sa komponentama. Ta prašina će se onda taložiti na mestima gde ventilatori uvlače vazduh ali su zato tu pametni sistemi za skidanje i čišćenje mesh panela sa prednje, gornje i donje strane, tako da uz nekoliko poteza krpom ili usisivačem se možete vrlo lako rešiti prašine i uspostaviti ponovo optimalan protok vazduha koji hladi komponente.

Konačno sam dizajn unutrašnjosti je takav da će obezbediti maksimalnu funkcionalnost ali ne na uštrb estetike – tu su metalna kutija u donjem delu koja će sakriti napajanje i hard diskove, a SSD diskove dimenzija 2.5“ možete zakačiti iza matične ploče na za to predviđene lokacije. Tu su i vrlo interesantno dizajnirani otvori obloženi gumom kroz koje prolaze kablovi sa zadnje i donje strane do matične ploče i prave minimalne estetske probleme. U pakovanju, a i na nekoliko mesta u kućištu se nalaze vezice koje će vam omogućiti elegantnije kabliranje, a neke od njih su i tipa čičak trake sa sve Fractal Design ispisom na njima. Ovo vam omogućava da računar koji sastavite u ovom kućištu bude i estetski i funkcionalno maksimalno iskorišćen dok se većina kablova uredno sklanja od pogleda.


Meshify 2 koji smo dobili u Compact izvedbi je nešto manji od standardnog ali i dalje podržava ploče punog ATX formata, a naravno i manje ukoliko se za neku takvu odlučite. Takođe u njega može stati i grafička kartica dužine do 341 mm što bi trebalo da podrazumeva najveći broj trenutno aktuelnih modela, izuzev možda one najekstremnije. Ukoliko se odlučite da sklonite jedan prednji ventilator onda se maksimalna dužina grafičke kartice podiže na respektivnih 360mm. Sa gornje strane se nalaze standardni power/reset tasteri, odvojeni 3.5mm audio konektori, dva USB 3.0 porta ali i jedan USB-C Gen 3.1 port koji omogućava maksimalni protok podataka do 10 Gbps, naravno ukoliko vaša matična ploča to podržava.

Ion SFX-L 650W Gold

Ion napajanja su standardni Fractal Design modeli međutim SFX-L je zapravo oznaka veličine – ovo je napajanje napravljeno za manja kućišta i dimenzija po SFX standardu ali L oznaka na kraju označava da je malo duže i da može u njega da stane nešto veći ventilator, u ovom slučaju prečnika 120mm, a debljine samo 15mm. SFX napajanja su pre svega namenjena ITX kućištima i pločama, tj manjim sistemima koji po svojim dimenzijama više liče na igračku konzolu nego na pravi gejming računar. Ipak, iako nama ovako malo napajanje nije trebalo u kombinaciji sa standardnim ATX kućištem svakako nije problem je ono iako je nešto manjih dimezija pruža vrlo slične karakteristike kao i njegovi veći rođaci iz iste serije. Pritom uz napajanje dobijate i ATX bracket tako da ga možete sasvim komotno montirati u normalno ATX kućište, a kasnije ga prebaciti u neko manje ukoliko vam je takav računar dugoročni cilj.

Dobra strana ovog napajanja jeste što ono može biti skoro potpuno pasivno, tj pod manjim opterećenjima ono isključuje ugrađeni ventilator i postaje potpuno bešumno. Takođe napajanje je potpuno modularno pa možete priključiti samo kablove koji su vam zaista i potrebni a i oni su obloženi takozvanim UltraFlex DC materijalom koji omogućava lakše savijanje a samim tim i kabliranje unutar računara.

Dve su stvari bitne kod izbora napajanja za računar – njegova snaga i njegova pouzdanost, odnosno koliko je sertifikovano da dugo može izbacivati deklarisanu snagu za vaš računar. Na internetu možete naći podatke koliko troše pojedini procesori, grafičke kartice, diskovi i slično, pa lako možete sračunati koliko je potrebno da bude maksimalna snaga napajanja tokom dugotrajnog korišćenja pod punim opterećenjem, na primer dok igrate zahtevnu video igru. U praksi većini današnjih računara će biti sasvim dovoljno napajanje koje je deklarisano na negde između 500 i 600W realne snage (u većinu ne računamo sisteme sa više grafičkih kartica i slično). Treba ipak imati u vidu da dosta manje poznatih i priznatih proizvođača prosto laže na deklaracijama svojih napajanja pa ćete neretko sretati napajanja koja su deklarisana na 700 ili 800W a da crkavaju pri dužem opterećenju od nepunih 400W uz mogućnost da vam unište užitak, ali ponekad i oštete druge komponente računara. Zato prilikom izbora napajanja uvek treba gledati proizvođače sa poznatim renomeom, ali i sertifikacije koje su u međuvremenu uvedene, baš zbog ovoga. Prva bitna oznaka koju treba pratiti je 80 Plus – u praksi nijedno napajanje nema 100% efikasnost, na primer ako treba da isporuči komponentama 400W snage ono će iz zida vući recimo 500W, gde će ostatak snage biti raspršen kao toplota. Ukoliko je odnos 400/500 znači da je efikasnost tog napajanja pod tim opterećenjem 80% i 80 Plus oznaka na napajanjima znači da ono isporučuje efikasnost od 80 ili više procenata. Pored ove oznake, nekada obeležene i sa 80 Plus White postoje i još Bronze, Silver i Gold oznake na napajanjima, a ponekad čak i Platinum kao najviša. 80 Plus White oznaka znači da će napajanje na 20%, 50% ili 100% opterećenja imati efikasnost od bar 80%. Kod Bronze su te brojke između 85 i 88% i u praksi ovo napajanje je sasvim dovoljno za većinu normalnih korisnika. Silver i Gold napajanja zapravo još višu efikasnost. Naše 80 Plus Gold napajanje nudi oko 90% efikasnost bez obzira na stepen opterećenja što znači manje generisane toplote i manje trošenje komponenti. Samim tim ni ne čudi činjenica da Fractal Design daje garanciju od celih 10 godina na Ion SFX-L 650W Gold napajanje.

Zaključak

Izbor kućišta i napajanja definitivno može uticati ozbiljno na performanse i dugovečnost vašeg računara što je stavka na koju ljudi često ne obrate pažnju. S tim da treba imati u vidu da je napajanje koje je nama stiglo na test SFX-L tipa pa to plaćate dodatno, u standardnom ATX formatu bi napajanje ovog ranga svakako bilo bar 50% jeftinije. Nažalost to znači i dalje da ne biste kupili kućište i napajanje za na primer 100 evra, već bi vas sve izašlo negde 200-250 evra, ali kada pogledate da ste nekoliko puta više od toga platili komponente koje ćete napakovati u to kućište i koje će zavisiti od tog napajanja svakako je naša preporuka da razmislite o tome i da ukoliko imate želju da se kvalitetno počastite uzmete u najozbiljnije razmatranje Fractal Design proizvode.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top