Ostalo

Tako mlada a već provalnik – 25 godina Tomb Raider franšize

Tomb Raider serijal danas zvanično puni 25 godina. Bilo je to 25. oktobra 1996. godine, kada je Lara Kroft došla ne na PC ili PlayStation, koji su tada dominirali na gejming sceni, već na čuvenu Segu Saturn. Nekih mesec dana kasnije i korisnici drugih konzola su dobili priliku da probaju igru. Klasična akciona avantura nas je poslala na put oko sveta sa Larom koja je putovala kroz Peru, Grčku, Egipat i Atlantis u potrazi za drevnim artifaktom pod nazivom Scion.

Prve reakcije na igru su bile veoma pozitivne, ali prava zvezda je zapravo bila Lara koja je postala jedna od najomiljenijih ženskih protagonista iz video igara. Uspeh prvog naslova je doveo do niza nastavaka koji su takođe bili popularni među gejmerima. Tomb Raider II, Tomb Raider III i Tomb Raider: The Last Revelation su hvaljeni za unapređenje tadašnje tehnologije i na način kako su proširili priču o Lari.

Kada su igre prešle na sledeću generaciju konzola, niz dobrih igara je prekinut i Lara je napravila pauzu od nekoliko godina sve dok Crystal Dynamics nije počeo da radi na franšizi. Tomb Raider Legend, Tomb Raider Anniversary i Tomb Raider Underworld su daleko bolje prošli od igara koje su pre toga izašle. Ipak, Larino ponovno oživljavanje kao karaktera se desilo 2013. godine sa ributom Tomb Raider i igrama Rise of the Tomb Raider i Shadow of the Tomb Raider. Igračima se svidela moderna struktura akcione avanture, a i priča je bila mnogo oštrija i okruženje brutalnije za našu heroinu sa dve velike berete.

Foto: UK Official Sega Saturn Magazine

Šta onda sledećih 25 godina donosi Lari? Crystal Dynamics je otkrio da će sledeća avantura objediniti vremenske okvire iz originalnog Tomb Raider-a, i da bi trebali da dobijemo ribut originalne trilogije. Međutim, ne očekujte ovo uskoro. Developer nam je prikazao rane dane lovca na retke antikvitete, a u narednim igrama žele da se pozabave avanturama iz prvih igara, u kojima je Lara već iskusan i samouveren avanturista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top