Nintendo Switch

Agatha Christie – Hercule Poirot The First Cases review

Vreme je da Agata Kristi i njen Herkul Poaro konačno dobiju svojih pet minuta. Dosta je bilo sa Šerlokom Holmsom! No sa ozbiljne strane, fino je videti još detektivskih igara koje pokušavaju da promovišu ovaj tip avanturističkog žanra. To što je izdavač Microids treba samo malo da vas zabrine.

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 153. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE KOJEG MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Priča prati mladog Herkula koji tek što je kročio u čizme običnog policajca i čuvara reda u malom zabačenom gradu u Engleskoj. Naravno, on već sada mašta o svom unapređenju i rešavanju neke velike misterije. Na vama je da mu pomognete u rešavanju jedne baš takve, koja mu praktično pada u šake.

Osnova gejmpleja bazirana je na uprošćenim funkcijama point and click avantura – umesto sakupljanja i sklapanja predmeta, u fokusu je njihovo povezivanje. No naime, na vama je da pažljivo istražite svaku lokaciju i pronađete predmete i tragove koji će vam pomoći da razrešite misteriju. Isti ti predmeti neće biti očigledno vidljivi dok im se ne približite, što samo istraživanja uzdiže na potpuno novi nivo. Posle slede dijalozi i ispitivanje svedoka ili osumnjičenih, a na kraju se povlačite u takozvanu palatu uma, u kojoj ćete povezivati sve pronađene tragove i dobijati nove opcije ili pitanja kako biste saznali još više. 

Svi ovi sistemi su toliko dobro podržani sa prikrivenim setom pomoći i quality of life funkcijama da vam uopšte neće oduzeti draž kada provalite i skapirate neki trag ili razotkrijete deo misterije – tretirajte ih kao neku vrstu suptilne smernice. Na primer, za razliku od Murder Mystery Machine igre, ovde ćete imati tačno definisane elemente koje možete spojiti, a ne nasumičnu zavrzlamu predmeta koje povezujete po principu ‘’svaki sa svakim’’ i nadate se da ste uboli logiku kojom igra razmišlja. Svakako, pored povezivanja tragova moraćete da povežete lokacije i ljude u njima. Kako se budete bavili glavnom misterijom i ubistvom, može se desiti da čak budete i preplavljeni informacijama.

Grafika je urađena u stilu animiranog crtanog filma. Ako ste nekada zamišljali avanture Poaroa kao animirani film, ova igra će vam biti najbliža tome. Iako su detektivske igre mahom realistične i ozbiljne, ovakav stil definitivno ne oduzima glavnu draž žanra. Sve boje su veoma jarke, šarene, a čak i fino kombinovane sa tamnijim nijansama, tako da i dalje daje malo realističniju, ali prijatniju paletu boja.

Glasovna gluma je tu i tamo, pogotovu što čak polovina nekih Poaroovih komentara nije snimljena. Ali ono što jeste snimljeno je predivno odrađeno, i zato tažimo još. Glasovna gluma je uvezena i u sam gejmplej, tako da ćete često pronaći nove tragove prateći način govora i manirizme sagovornika. Muzika je doduše toliko tiha da je skoro neprimetna.

Glavna mana, kao i u većini point and click igara, je to da lako možete da se zaglavite u momentu kada vam zatreba baš taj jedan predmet. Pravi hint sistem je previše očigledan kad je uključen, tako da ga ne preporučujemo.

Ako ste ljubitelj detektivskih romana i želite da zagrejete i razigrate svoje sive ćelije, ovo je divna igra za vas. Lako će vas uvući u žanr avanturističkih igara i odatle možete otići ili na klasike ili dublje u polje detektiva. Iako je na kraju krajeva malo prekratka, i dalje je vredi isprobati, bar kada bude bila na nekoj rasprodaji.

Autor: Stefan Mitov Radojičić

Igru ustupio Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Agatha Christie – Hercule Poirot The First Cases

29,99€
8

8

8.0/10

Za:

  • Intuitivna igra
  • Zabavni slučajevi

Protiv:

  • Kratko, bez potrebe za ponovnim igranjem
  • Linearno
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top