Opisi igara

Circuit Superstars review

Forza Horizon 5, Gran Turismo 7 i ostale nadolazeće AAA blokbaster igre jesu kul, sa stotinama vozila, preciznom simulacijom i super realističnom grafikom. I pored svega toga, “mini” trkačke igre su za mene pravi užitak.

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 153. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE KOJEG MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

Top-down trkačkine igram još mnogo pre nego što sam mogao dohvatiti papučicu za gas, i dobro se sećam kultnih igara kao što su Super Off Road, Micro Machines i njima slični. Možda i zato u vremenu kada se gura realizam i prisustvo što većeg broja detalja, preferiram igranje manjih zabavnih igara. Tu mislim na Circuit Superstars.

Circuit Superstars je ostvarenje studija Original Fire Games i izdavača Square Enix. Radi se o trkačini koja na moderne ekrane donosi šmek starijih klasika, što odmah nagoveštava da se radi o ptičijoj perspektivi, poznatoj kao i top-down. Odmah ću napomenuti da igra zahteva dosta preciznosti u vožnji, sa kratkim stazama, a samim tim i brzim trkama u kojima nema mnogo vremena za greške.

Dosta vremena sam provodio u naporu da na istim stazama budem što precizniji i nađem što bolji ugao, kako bi što više skratio vreme (mislim na milisekunde), a potom i oborio svoj lični rekord. U ponudi su nelicencirane verzije stvarnih vozila, podeljene u kategorije od kamiona, običnih automobila do reli vozila, što starijih što modernijih.

U zavisnosti od kategorije, svako vozilo se razlikuje po kretanju i upravljanju, sa varijacijama u driftovanju koja se osećaju čim se promeni klasa, što je odličan plus i garantuje da igra ne dosadi lako, pogotovu uz mehaniku vožnje koja je zadovoljavajuća uz prethodno vežbanje. Što se tiče samih trka, one su u većini slučajeva jednoklasne, bez mešanja tipova vozila, što je okej stvar i drži akciju jednakom, ali mislim da bi bilo uzbudljivije postojanje moda koji meša klase. To je dostupno u Free Play modu, ali ne i u takmičarskim.

Kada smo već kod modova igranja, Grand Prix je prvi takmičarski režim sa kojim sam se susreo u Circuit Superstars i nudi pet staleža – Amateur, Pro-Am, Pro, Master i Superstar. Svaka lestvica sa sobom nosi određeni izazov i otežava sakupljanje poena u trkama, potrebnih za što bolji plasman.

Igra je odlično dizajnirana u pogledu ponude koja je odmah otključana. Slobodno odmah možete da vozite najbolja vozila, ali AI će vas samleti na asfaltu. Takođe, samo trkanje je dosta kompleksnije nego što sam gore napisao. Na stazi morate paziti na gorivo, popravljati štetu i menjati gume kako biste ostali kompetentni. To je mali detalj i super je što postoji, ali nema neke preterane raznovrsnosti u njemu, recimo nema više vrsti guma koje se mogu odabrati.

Nakon modova singlplejer formata u kojima ćete se okušati na početku, tu je i puno onlajn iskustvo. Circuit Superstars ima i krosplej podršku, što je iznenađujuće za igru ovog formata. Trkanje sa drugim živim igračima je još uzbudljivije nego sa botovima i lepo je odrađeno, a možete i sami kreirati svoj lobi za trku sa prijateljima. Ono što će vas vraćati jesu i nedeljni izazovi koji omogućavaju otključavanje novih skinova i dodataka za kastomizaciju.

Audio-vizuelno, igra je odrađena odlično, sa simpatičnim grafičkim stilom koji pomalo podseća na crtaće, a opet ima dosta detalja za dobru prezentaciju tokom trkanja. Vozila imaju dobar zvuk i grafički su raznovrsna, a tu je i kastomizacija kako biste se šepurili pred botovima ili drugim igračima.

U pogledu nedostataka, nije da neću, već nemam razloga za kukanje. Bagovi postoje kao u svakoj drugoj igri, a kod multiplejera onlajn konekcija može povremeno praviti probleme.

Na kraju, Circuit Superstar treba biti krunisan kao trkačka igra retro šmeka, koja je naizgled zastarelo top-down trkanje dovela u svet modernog gejminga. Zabava je zagarantovana na svakom polju, gde god se okrenete, samo trebate sesti za volan.

Autor: Milan Janković

Igru ustupio Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Circuit Superstars

19,99€
8.5

8.5

8.5/10

Za:

  • Prijatna mehanika vožnje, različita za svaki tip vozila
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top