Opisi igara

eFootball 2022 review

PES 2022 nam ove godine dolazi sa novim imenom koje bi trebalo da označi i novi početak, ili je bar to bila namera. Osim ako novo ime eFootball 2022 nije samo marketinški trik u šta smo posumnjali veoma brzo nakon izlaska prve (nepotpune) verzije ove igre. Verzije koje ćemo upravo opisati, bar dok nam na vrata ne zakuca neka gde su svi modovi otključani. A tako nešto se po najavama očekuje sredinom novembra…

OVAJ TEKST SE ORIGINALNO POJAVIO U NOVEMBARSKOM 153. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE KOJEG MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU

eFootball 2022 na prvu loptu već pri prvom ekranu ostavlja nekako siromašan utisak. Glavni meni je dosta jednostavan a u pozadini možete videti Lionela Mesija koji pozira u nekom “hipi dresu”, koji valjda predstavlja Konamijevu imaginarnu garnituru domaćih dresova.

Mesi kao pojava svakako jeste veliko ime, ali ne bi se moglo reći da je njegova karijera na vrhuncu. Kao što verovatno i svi znate, on je ove sezone napustio Barselonu posle punih 20 godina provedenih u tom klubu, a da stvar bude gora, ne kompletno svojom voljom. Posle ovakvog epiloga i uzimajući u obzir da Lionel ima 34 godine, teško je očekivati da njegova karijera može da krene uzlaznom putanjom. A nešto slično bi se moglo reći i za Konamijevu fudbalsku simulaciju. Zašto to mislimo? Upravo to ćemo pokušati da vam pojasnimo u daljem tekstu.

U trenutnoj verziji igre, jedini modovi koje ćete moći da koristite su “Events” i “Match”. Prvi pomenuti vam nudi mogućnost da svoje snage odmerite sa nekim od igrača koje će vam Konamijev sistem za spajanje dodeliti. Dakle u pitanju nije igra protiv kompjutera, već onlajn meč. U ovom modu ćete u zavisnosti od dana kada se uključite imati mogućnost da uzmete neki od klubova ambasadora eFootballa 2022, a to su, pogađate, uglavnom klubovi koji u FIFI 22 nisu licencirani. Kao na primer Roma, Atalanta i Juventus.

Cilj u ovom modu jeste da u prvoj fazi pobedite bar jedan meč od 3 za šta ćete biti nagrađeni sa 10 hiljada “e novčića” koje ćete kasnije, kada puna igra izađe, moći da potrošite u modu “My club”. Ukoliko savladate prvu fazu, prelazite u drugu gde vam je cilj da ostvarite 2 pobede od 3 meča. Mod je ponovljiv, tako da ćete moći da ga igrate više puta.

Drugi mod “Match”, kao što možete da pretpostavite, svodi se na egzibicioni meč protiv kompjutera ili protiv drugog igrača u lokalu, odnosno vašeg gejming kompanjona, da tako kažemo. U ovom modu ćete imati izbor suženog broja timova među kojima su: Bajern iz Minhena, Barselona, Juventus, Mančester Junajted, Arsenal, Korintians, Flamengo, Sao Paolo i River Plejt.

Što se tiče same igre i njene suštine, ono što je na “prvu loptu” bilo primetno jeste da je eFootball 2022 prepun bagova. Neki su popravljeni od izlaska, a neki još nisu. Jedan od najučestalijih je čudna kolizija igrača kod remplovanja i startova koja često dovodi do tragikomičnih momenata gde se igrači teleportuju ili klizaju po travi. Ukoliko ste radoznali da vidite zaista fascinantnu plejadu bagova, svakako preporučujem brzu pretragu na JuTjubu. 

Ako izuzmemo bagove, što je složićete se jako teško, sama igra zaista ima dobar potencijal da prenese suštinu fudbalske igre u virtuelni svet. Naročito ako pogledamo kretanje lopte i pokrete igrača koji izgledaju zaista dobro. No izvesti neku dobru akciju, zaista je teško. Ukoliko igrate na osnovnim podešavanjima, za precizan i dovoljno brz pas ka igraču trebaće vam dosta veštine i znanja. Takođe, građenje lopte i sam prijem su isto tako dosta kompleksni no verodostojni. A sve nekako ima mnogo veći značaj kada napokon postignete gol, znajući koliki ste trud i napor uložili ne bi li došlo do toga. 

Ono što nikako ne ide u korist realnosti su sami šutevi. Lopta i dalje leti nekako kao da je u pitanju, žargonski rečeno “balonjara”, a golmani dosta brzo uspevaju paradama da je izbiju van okvira gola. U ovom pogledu bi iz Konamija mogli malo da bace pogled u susedno dvorište i “ukradu” zanat od komšije, jer iako smo generalno mišljenja da je eFootball simulacija a FIFA arkada, to ne možemo reći i za ovaj segment igre.

Ono što posebno bode oči a tiče se grafike jeste trava! Ako se ovo uopšte može i nazvati tako, jer više liči na neki tepih koji je pozeleneo od muke. A ono što nikako ne pomaže toj činjenici su senke koje fudbaleri i objekti na terenu i van njega bacaju na taj “tepih”, jer u nekim momentima će vam izgledati kao da igrači ili lopta levitiraju. 

Da budemo iskreni, uvodne animacije pre početka utakmice izgledaju zaista dobro, uz kadrove zagrevanja igrača koji su solidno modelirani. Ali ne daj Bože da gledate krupni plan ponovljenog snimka gde se neki igrač ljuti na sudiju. Tako nešto bi, ukoliko imate decu, moglo trajno da ih odvoji od fudbala. Verujte nam i budite oprezni, jer facijalne animacije u ovoj igri zaista mogu da uplaše. 

Još jedna zamerka tiče se dresova koji su i dalje zalepljeni za model igrača i na njima izgledaju kao da su pokisli pa su im se slepili uz telo. Nadali smo se da će bar ove godine dresovi biti posebno i nezavisno modelirani ali izgleda da ćemo morati da pričekamo još neko vreme…

Autor: Miloš Živković

Igra je besplatna

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

eFootball 2022

Free
6.5

6.5

6.5/10

Za:

  • Realizam u kretanju igrača i protoku lopte
  • Nove licence klubova

Protiv:

  • Previše bagova u igri
  • Grafika i dalje ozbiljno zaostaje za konkurentom
  • Facijalne ekspresije su blagi horor
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top