Vesti

Playstation tužen za polnu diskriminaciju i seksualno uznemiravanje

Bivši zaposleni kompanije Soni Interactive Entertainment (SIE) tuži kompaniju zbog navodne rodne diskriminacije, uznemiravanja i nezakonitog otkaza.

Kako je navodi portal Axios, bivša analitičarka PlayStation IT bezbednosti Ema Majo podnela je tužbu protiv SIE u Kaliforniji 22. novembra.

U tužbi se tvrdi da „Soni toleriše i neguje radno okruženje koje diskriminiše zaposlene žene“ koje su „podvrgnute kontinuiranom nezakonitom različitom tretmanu u pogledu plata i radnih mogućnosti“.

Majo navodi da „Sonijeve diskriminatorne politike zapošljavanja, prakse i procedure nisu jedinstvene niti ograničene na bilo koju lokaciju; nego se primenjuju jednoobrazno i sistematski na zaposlene širom kompanije Soni, javljaju se kao obrazac i praksa na svim lokacijama“.

Tužilac je zatražio odobrenje suda da proširi tužbu u grupnu tužbu u ime svih žena zaposlenih u SIE u Kaliforniji u poslednje četiri godine. Ona tvrdi da su njeni pretpostavljeni blokirali svaku šansu za napredovanje u karijeri tokom pola decenije koliko je provela u Soniju, i da je otpuštena ranije ove godine „ubrzo nakon” podnošenja žalbe kompaniji na rodnu pristrasnost.

Soni je rekao da je njen otkaz rezultat zatvaranja odeljenja u kojem je radila, ali ona tvrdi da čak nije ni bila član dotičnog odeljenja.

Nakon što su pretrpeli „finansijski gubitak, kao i neekonomsku štetu“ uključujući ekstremne i teške duševne boli i emocionalne bolove“ zbog postupaka kompanije Soni, u tužbi se navodi da Majo i potencijalni članovi takođe pogođeni uznemiravanjem „imaju pravo na opštu kompenzaciju štete u iznosima od dokazano na suđenju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top