Opisi igara

Life is Strange: True Colors review

Life is Strange serijal avantura iz kojeg stoje Dontnod, Deck Nine i Square Enix je sa nama već od 2015. godine, sa igrama primarno epizodnog formata. Kroz igre menjali su se likovi i njihove priče – od Maks, Kloi, Rejčel i braće Šona i Danijela stigli smo i do Life is Strange: True Colors i junakinje Aleks Čen, koja donosi novu avanturu i misteriju.

OVA RECENZIJA SE ORIGINALNO POJAVILA U DECEMBARSKOM 154. BROJU ČASOPISA PLAY!ZINE KOJI MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU. 

Aleks Čen u svom životu ima jednu kletvu, odnosno natprirodnu sposobnost koja joj omogućava da direktno doživi svaku jaku emociju neke druge osobe. Pored doživljavanja tuđih emocija, Aleks ih može apsorbovati i ujedno uticati na njih. Emocije su prikazane kao obojene aure, a otuda i naziv True Colors.

Priča i pravi izazov za Aleks počinju nakon smrti njenog brata, misteriozne nesreće koja sve više deluje kao da nije slučajna. Ovo je momenat kada Aleks svoju kletvu počinje da posmatra kao skrivenu moć, i da je koristi kako bi otkrila tajnu oko smrti njenog brata i drugih dešavanja u fiktivnom malenom gradiću Haven Springs u Koloradu.

Kao i ostale igre serijala, Life is Strange: True Colors je grafička avantura iz trećeg lica. Kontrola nad glavnim likom sprovodi se zarad istraživanja okruženja i komunikacije sa žiteljima u gradiću kroz sistem baziran na granajućem dijalogu. Kombinacija gejmpleja i tonaliteta igre je ono što True Colors čini pripadnikom Life is Strange serijala, mada može biti pomalo čudna onima koji ranije nisu imali iskustva sa ovakvim tipom igre.

Upotreba moći naše junakinje seže do toga da ona može videti kako se neko oseća prostim pogledom, i to može koristiti kroz dijalog kako bi došla do odgovora ili dublje doprla do njihovih skrivenih tajni. U pojedinim slučajevima, Aleks svojim moćima može izmeniti emocije drugih likova, ili tako što će im pomoći. Recimo, u jednoj sceni se sreće preplašeni dečak kojeg je potrebno ubediti da mu nećemo nauditi i da ćemo ga otpratiti do bezbednog mesta. 

Na početku deluje kao da je tempo igre spor, ali to nije slučaj. True Colors na momente od igrača zahteva odluku u deliću sekunde, koja je uglavnom užasno teška. Takođe, tematika priče neretko ide veoma mračnim putem, pošto se Aleks susreće sa svojim unutrašnjim konfliktima i teškom smrću svog brata. To može negativno uticati i na samog igrača, koji će neke od ovih emocija i sam doživeti, kao što se i meni desilo. Na svu sreću, developer je i ovo izbalansirao, pošto postoje opušteni momenti u kojima se može samo istraživati i ćaskati sa drugim likovima. Recimo da True Colors skače između horora i slamanja psihe, pošalica i drame, i to sa retko viđenom lakoćom, ali u dopadljivom smislu. 

Suzdržaću se od daljeg pisanja o priči, kako bih vas sačuvao od ključnih detalja. Ipak, moram reći ovo: Life is Strange: True Colors je više od obične video igre. Ovo je životno štivo koja verno prikazuje šta mentalna bolest i trauma može učiniti čoveku, kako kajanje i gubitak u životu utiče na ljudska bića, šta gasi i šta u njima budi. Igra takođe prikazuje protagonistkinju koja prolazi kroz više faza, od osobe koja svoje emocije krije, do slamanja sa gubitkom brata, a tematika se dotiče i samog dolaska Azijata u SAD.

Revolucionarna promena za Life is Strange serijal koja je došla sa ovom igrom jeste prelazak sa epizodnog formata izdavanja priče na jednokratno izdavanje, kao cela igra. Umesto pet poglavlja sa periodičnim izlaskom, True Colors je čitavu priču doneo izjedna, i najveći benefit u tome se vidi u samoj priči. Ovde sam bolje shvatio priču i njenu povezanost sa malim pauzama između igranja (kada bih je napravio), i nisam se mučio da se setim šta se to beše desilo u prethodnom poglavlju.

Life is Strange: True Colors pruža dosta familijarnih elemenata, a sa ovakvom pričom i novim karakterima donosi potpuno novo iskustvo fanovima serijala.

Autor: Milan Janković

Igru ustupio Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required

Life is Strange: True Colors

59,99€
8.5

8.5

8.5/10

Za:

  • Bez epizodnog formata
  • Odličan prikaz psihološke traume
  • Priča na nivou

Protiv:

  • Problemi sa performansama na konzoli
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top