Vesti

Preminuo kreator NES i SNES konzola

Glavni arhitekta koji je osmislio NES i SNES konzole je preminuo u 78 godini. Masajuki Uemura se pridružio Nintendu 1972. godine, kada je prešao iz kompanije Sharp. Uemura je tih godina istraživao o mogućnostima elektronske zabave, a prvi zadatak u kompaniji je bio da pomogne sektoru koji se bavio Nintendovim igrama koje su koristile svetlosni pištolj.

Nekoliko godina kasnije formiran je Nintendov odsek za istraživanje i razvoj, a Uemura je postavljen na čelo tima koji je bio zadužen za razvoj gejming sistema za kolor televizore. Uemura je počeo da radi na Fimikomu (naziv za NES u Japanu) 1981. godine, po nalogu direktora Hirošija Jamagučija. Direktor je od njega tražio da kreira uređaj koji može da pokreće arkadne igre na televizoru, i da se igre nalaze na zamenljivim kertridžima. Famikom je na kraju prodao 61,91 milion primeraka, a samo u Japanu je kupljeno oko 20 miliona.

Uemurin odsek nam nije samo doneo NES, već su odgovorni i za njegovog popularnijeg i snažnijeg brata, SNES (Super Famikom). Inžinjer se nije bavio samo hardverom već je bio i producent na nekoliko igara dok je radio u kompaniji. Neke od igara na kojima je radio su Ice Climber, Clu Clu Land i na raznim sportskim igrama. Uemura se penzionisao 2004 godine i postao profesor na Ritsumeikan Univerzitetu u Kjotou.

Video igre bi sigurno danas bile drugačije da Masajuki Uemura nije pre mnogo decenija kreirao grube plastične kutije koje su prenele igre sa aparata u naše domove, i zavaljaju nas i dan danas. Hvala na dobroj zabavi gospodine Uemura!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top