Vesti

Još jedna veoma uspešna godina za industriju video igara

Industrija video igara je imala još jednu rekordnu godinu. Prema Newzoo analitici, igre su ove godine ponovo oborile rekord u prihodu sa 180.3 milijarde dolara. Ovo je rast od 1,4% u poređenju na prethodnu godinu, čiji rezultati se uglavnom prepisuju pandemiji i globalnim lockdown-ovima.

Iako su analitičari iz Newzoo-a mislili da će se ove godine zapravo smanjiti prihod, očekivanja su jasno premašena najviše zbog rasta u sektoru mobilnih igara (7.3%). I tržišta konzola i PC-a su takođe poslovala bolje nego što je očekivano, a generisali su 1.2 milijarde (konzole), odnosno 0.8 milijardi prihoda (PC).

Foto: Newzoo

Cloud tržište je takođe doživelo značajan rast ove godine, registrujući duplo više prihoda nego prethodne godine. Newzoo predviđa da će se rast nastaviti u naredne tri godine.

Foto: Newzoo

Sektori eSportsa i live streaming-a su se isto proširili tokom 2021. godine. Prihodi od eSports-a su porasli za 14.5% u poređenju sa prethodnom godinom, a publika koja prati strimove je porasla za 12.7% u poređenju sa 2020. Twitch platforma je generisala 23.3 milijarde sati pregleda ove godine, što je apsolutni rekord.

Foto: Newzoo
Foto: Newzoo

Prognoza za 2024. godine daje još bolju sliku. Newzoo očekuje da gejming industrija te godine generiše oko 219 milijardi dolara prihoda, a oko 116 miliona dolara bi trebalo da dođe samo od igara sa mobilnih telefona. Cloud gejming bi trebao da dođe do 6.5 milijardi, a eSports će zaraditi 1.6 milijardu uz sve veći angažman korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top