Domaća Scena

PLAY! RETRO SPECIJAL – NULTO IZDANJE

NULTO IZDANJE SPECIJALA PLAY! RETRO MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU.

Od prvog poglavlja beskrajne knjige istorije čovečanstva pa sve do moderne ere računara, koncept igre i razonode je oduvek bio sa nama. Od prostih tabličnih igara drevnog Egipta, pa do sportskih nadmetanja i borbi u Koloseumu, zabave je bilo na pretek.

Međutim, sa razvojem nauke praćenim industrijskom revolucijom, pronašli smo nešto što nam zauvek promenilo živote – računar. Osnova modernih računara nastala je 1936. godine, zahvaljujući Alanu Turingu, a kasnije i ostalim naučnicima koji su nastavili da daju svoj doprinos industriji.

Nekoliko decenija kasnije, sinula nam je ingeniozna ideja da računari ne moraju da budu samo robovi vojske i multimilijarderskih kompanija. Zahvaljujući bogatoj istoriji igara kroz vekove i milenijume, sredinom 20. veka došlo je do pojave prve video igre, što je bio samo skromni početak industrije koja će do 2025. godine vredeti čak 256 milijardi dolara!

Video igre iz sredine prošlog veka i moderne ere su kao nebo i zemlja, i to je nešto što je opšte poznato. Ipak, taj deo istorije ne možemo zanemariti, pošto su se upravo u tom periodu testirali rani koncepti koji se i dan danas koriste, dok su sami računari doživeli sopstveni procvat i počeli da ulaze u domove “običnih ljudi”, takoreći potrošača.

Play! vremeplov sada izlazi iz Zlatne ere i zalazi dublje u istoriju video igara, kako bismo se zajedno prisetili njenih korena. 

Vežite se, krećemo.

NULTO IZDANJE SPECIJALA PLAY! RETRO MOŽETE PREUZETI BESPLATNO U PDF FORMATU NA OVOM LINKU.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top