Kolumne

Play! bira – Igra godine 2021

Sa 2021. godinom za nama, jedino što nam je ostalo jeste da izaberemo igre koje su na nas ostavile najveći utisak. Prvenstveno mislimo na famoznu igru godine, ali i na naslove koji su nas najviše iznenadili i razočarali.

Milan Živković

Igra godine – Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank serijal se možda nikada nije isticao nečim, osim činjenicom da je svaka od njegovih igara oduvek bila zabavna. Bilo da je u pitanju jednostavan gejmplej koji “pršti”, zabavni likovi koje je lako zavoleti ili priča koja ležerno ume da zagolica i najjednostavnijim zapletima, svaka od igara je u najmanju ruku bila dobra zabava. Međutim, izdanje iz 2021. godine, zauvek će biti upamćeno (barem u ovoj staroj tikvi) kao prva “prava” igra nove generacije konzola. Iskustvo toliko lepo, da sam samo o atmosferičnom vizuelnom utisku govorio nedeljama. A o potpuno drugačijem audio iskustvu, kontrolama koje vas upijaju u igru i plejadi drugih modernih tehničkih dostignuća da ne govorim. Ova igra je neverovatan paket tradicije u održavanju zabavnog kvaliteta i nove generacije koja pomera granice.

Neka optuženi ustane. Proglašavam te krivom za to što si igra godine! Neka se Bog smiluje vašoj duši, Rečete i Klenče. I vratite nam se uskoro!

Iznenađenje godine – Super Mario 3D world & Bowser’s Fury

Ne mogu da kažem da je ovo baš i bilo neko iznenađenje za mene, jer proročanstvo je davno proreklo da će se Mario nakon (mog ličnog, iskrenog, sirovog razočaranja) vratiti lepši i brkatiji nego ikad. Pa čak iako ovde govorim samo o Bowser’s Fury polovini paketa, bilo je prosto nemoguće a da ova igra ne zauzme kategoriju iznenađenja godine. No bez obzira što Bowser’s Fury možda ne iznenađuje očekivanim kvalitetom, opet uspeva da iznenadi smerom u kom će, nadam se, povesti franšizu na dalje. Otvoren svet u kom je sloboda u odabiru narednog cilja ograničena jedino vašom sposobnošću da donosite odluke, možda je i najlepše Super Mario iskustvo koje sam ikada imao. Ukoliko imate decu ili ste sami još uvek igrački novajlija, slobodno nastavite da igrate “Odiseju” koja uvek predstavlja onaj sigurni pogodak na prazničnoj trpezi. Ali ako želite da iskusite ponovo raspaljenu esenciju renomiranog oca žanra, moliću pođite za mnom u gastronomski kutak. Bauzerova srdžba je danas naročito dobra.

Razočaranje godine – Bravely Default II

Nekako se osećam kao da mi je tradicija razočaravanje dobrim naslovima. Ali kako razočarenje ne definiše loše iskustvo, već ono od kog se mnogo više očekivalo, mislim da je moja tradicija sasvim opravdana. Bravely Default bila je apsolutno neverovatna JRPG igra koju ću pamtiti dok živim ovaj igrački život. A i njen svojevrsni nastavak Bravely Second bio je izuzetno dobra igra. Zato nije ni čudo što Bravely Default II, bez obzira na kvalitet, razočarava u poređenju sa svojim prethodnicima. Svaki dobar aspekt igre, nekada je bio mnogo bolji. I tako jedna igra, koju bih iskreno mogao i da preporučim da probate, mene ostaje da razočarava. I pored toga što sam uživao u njoj, opet ne mogu a da je ne poredim sa igrama koje su joj prethodile. Iver izgleda nekada i pada daleko od klade. Sve zavisi koliko se dugo čeka i koji razvojni tim naredni put uzme da trese to igračko deblo.

U svakom slučaju, ovoj igri bih se iskreno mogao zahvaliti što se probila na vrh kategorije razočaranja i sprečila me da govorim o jednom drugom razočaranju. Sasvim ličnom, subjektivnom i srceparajućem. Igri o kojoj ove godine nisam imao priliku da napišem recenziju i sa vama podelim svoje utiske, što se završilo kao idealan scenario. Neka razočaranja bi ipak trebalo zadržati za sebe… U to ime, živeli!

Nikola Savić

Igra godine – Halo Infinite

Ne mislim da je nužno najbolja igra, ali svakako najvažnija igra koja je izašla ove godine, i koja je vratila Halo franšizu u sam vrh industrije. Bilo je biti ili ne biti šta će da bude sa Halo nakon godinu dana odlaganja i onih loših trejlera u 2020. godini, ali na kraju se ispostavilo da su i multiplejer i kampanja pun pogodak, uz male ali rešive probleme kao što su monetizacija u MP, te kašnjenje co-op kampanje i Forge moda.

Iznenađenje godineGuardians of the Galaxy

Nekako su baš tiho radili na GotG valjda zato što je Square Enix skontao da je njihova poslednja Marvel igra bila težak promašaj. Toliko tiho da je marketing bio skoro nepostojeći, a na kraju smo dobili jednu kvalitetnu čistokrvnu singlplejer igru sa dobro napisanom linearnom pričom, pitkim humorom i zabavnim gejmplejom.

Razočaranje godine – Biomutant

Od ove igre sam iz nekog razloga jako puno očekivao. Nekako je delovalo kao da će da postane instant klasik o kome će da se priča godinama, a ispostavilo se da smo dobili prosečnu igru sa površnom pričom, zanimljivim ali neiskorišćenim svetom, i poprilično nerazrađenim gejmplej mehanikama. Nije da je loša, ali je baš meh.

Nikola Aksentijević

Igra godine – Psychonauts 2

Psychonauts 2 je još jedan dokaz da Tim Šejfer i njegova ekipa iz Double Fine-a znaju da prave vrhunske akcione avanture. Dvojka nije dobra samo jer je čekana 16 godina nakon prvog dela, već poboljšava skoro sve u čemu je prvi deo podbacio. Prepametno napisana i dizajnirana, ispeglana, i ono što je najbitnije za video igru – prezabavna od početka do kraja. Jedna od najboljih avantura u poslednjih par godina, ako ne i svih vremena.

Iznenađenje godine – It Takes Two

Taman kada mislite da vas It Takes Two ne može više iznenaditi, igra vas odvede u novi svet prepun iznenađenja. Različiti stilovi gejmpleja i dizajna nivoa koji su ovde prisutni su jedinstveni i predstavljaju nešto što nisam video ni u jednoj igri do sada. Jedna od najboljih kooperativnih igara svih vremena, sa akcentom na “kooperativni” aspekat više nego većina igara u žanru. Apsolutno najprijatnije iznenađenje i iskustvo koje nam je mogla pružiti ova 2021. godina.

Razočaranje godine – Battlefield 2042

Battlefield 2042 možda nije najgora igra ove godine (mada nije daleko od te kategorije), ali je prosto stanje u kojem je igra izašla toliko razočaravajuće da definitivno sa razlogom nosi ovu “nagradu”. Nakon 3 godine pauze i još više razočaravajućeg Battlefielda 5, BF2042 je predstavljao novu nadu za serijal i fanove koji vape za pristojnom BF igrom još od četvorke, da bi na kraju iskusili jedva funkcionalno bagovito čudo koje je nazadovalo veliki broj elemenata koji čine Battlefield zabavnim, uprkos nekim inovativnim i zanimljivim idejama.

Miloš Hetlerović

Igra godine – Halo Infinite

Igra koja je svoju najavu prošle godine krenula tako što je umesto top naslova za Xbox konzole postala meme sa grafikom koja deluje kao da je nekoliko generacija unazad, za godinu dana pomeranja je uspela da prevali ogroman put i postane top naslov ove godine. Vraća se na stare staze slave za Halo – dobra kampanja, solidan multiplejer, solidan gejmplej, sve je tu što bi obožavaoci mogli da očekuju. Međutim Halo Infinite, uz Forza Horizon 5, najavljuje i još jednu bitnu stvar kada su konzole u pitanju – više izgleda nećemo gledati tako jednostranu borbu za ekskluzivne naslove kao što smo videli od strane Sony u prethodnoj generaciji. A više konkurencije donosi i više kvaliteta što sve nas gejmere raduje, pogotovu što je očigledno trend da velike konzolne ekskluzive izlaze i za PC koji ne doživljaju kao konkurenciju, što mene kao PC igrača i te kako raduje. 

Iznenađenje godine – Marvel’s Guardians of the Galaxy

Kao što je slučaj i sa filmovima, Guardians of the Galaxy nudi poprilično jednostavnu i pitku zabavu, ali u odnosu na prethodne Marvel igre (gledamo u Avengers) je to zapravo vrlo osvežavajuće. Singlplejer only igra koja fura neki svoj fazon i koja je odlična za igranje i uopšte za zabavu sama za sebe. Samo kada bi tu lekciju naučili i drugi koji rade video igre po velikim franšizama mislim da bismo svi mnogo više uživali. 

Razočaranje godine – Battlefield 2042

Od prvog trejlera mi je tu nešto bilo čudno kada onaj moderni marinac juriša na vojnike iz Drugog svetskog rata sa elektrodama za oživljavanje ali prosto kao da nisam želeo da prihvatim da je Battlefield serijal krenuo u potpuno nekom suludom pravcu. Međutim činjenica da je jedan od najjačih naslova godine izašao u stanju u kom jeste, na čisto tehničkom nivou, je prosto zaprepašćujuće. Ovo bih očekivao od nekog indie tima koji nema budžet ili resurse ali ne i od ogromnog razvojnog tima kao što je DICE i izdavača kao što je EA. Izgleda da je prikazivanje dobrih rezultata pred investitorima ipak stiglo u prvi plan ispred izbacivanje zapravo dobre (i završene) video igre. 

Milan Janković

Igra godine – Forza Horizon 5

Uspavani džin se konačno probudio. Microsoft je rešio da ne ide istim koracima kao sa Xbox One generacijom, već za Xbox Series zapravo izdaje igre. Forza Horizon 5 je jedna od tih, i najbolja je igra u ovoj 2021. godini, bar po mom uredničkom mišljenju. Radi se o fantastičnoj arkadnoj trkačini, odličnoj evoluciji na izuzetno dobru četvorku. Meksiko je predivno prenesen u digitalni svet, sa prejakom grafikom i ogromnom ponudom vozila. Odlična igra i preporuka da je čim pre zaigrate.

Iznenađenje godine – It Takes Two

Jako prijatno iznenađenje, koje sam iskusio tek u decembru ove godine. It Takes Two nisam ni uzimao kao favorita za igru godine, ali je upravo ovaj naslov tu titulu uzeo na The Game Awards. Džozef Fares je sa svojim studijom ponovo kreirao hit igru namenjenu kooperativnom igranju, sa odličnom pričom i zabavnim gejmplejom. Praznike ću definitivno provesti uživajući u ovom naslovu.

Razočaranje godine – Gejming industrija

Nemam singularno razočaranje koje bih vezao za ovu 2021. godinu. Više sam razočaran u gejming industriju u celini. Prvenstveno zbog niza skandala vezanih za neka od najvećih imena ovog sveta. Activision Blizzard i Ubisoft, u vas gledam! Serija seksualnog zlostavljanja i diskriminacija na radnom mestu je izašla na videlo i još uvek se ne radi ništa po tom pitanju, a prljavi veš se i dalje iznosi. Dalje, tu su mnogobrojna, ali baš mnogobrojna odlaganja igara, gde i pored toga dobijamo poluzavršene proizvode, zašta ću kao primer navesti Battlefield 2042.

Stefan Mitov Radojičić

Igra godine – Valheim

Može se reći da pored toga što je vrlo verovatno dobra opcija za igru godine, takođe je i veoma prijatno iznenađenje godine. Survival igra sa vikinzima koja ima toliko dobar kooperativni sistem da je mnoge uvukao u ovaj žanr i skupio mnoga društva da igraju zajedno i love trolove, ili beže od istih. Trenutno je Early Access fazi, i ima veliki potencijal da napreduje.

Iznenađenje godine – Tormented Souls

Jedno od najprijatnijih iznenađenja je definitivno povratak Resident Evil survival horror igara u veoma finim talasima. Jedna od najboljih je upravo Tormented Souls. Predivna kombinacija tank kontrola, zabavnih zagonetki i veoma imaginativnih protivnika čini ovaj naslov odličnim retro survival hororom. Muzika i setting dodatno produbljuju užitak i strah koju igra cilja na igrača.

Razočaranje godine – RWBY: Grimm Eclipse – Definitive Edition

Ova godina je bila prepuna užasnih cash grab remaster igara, mada ona koja je mene najviše razočarala je baš ova. Ovo ne da nije definitive edition, ovo izgleda kao alpha edition! Ništa nije popravljeno, ništa nije doterano, ništa nije sređeno. Samo su dodati DLC kostimi i likovi i to je to. Mogli su bar malo da je srede, ali su zapravo učinili da igra bude užasnija od originalne verzije.

Predrag Ciganović

Igra godine – Football Manager 2022

Verujem da bi se oko ovoga sa mnom složili samo FM igrači, pa čak ni onda nisam siguran. Teško je izabrati igru godine, kada ni sami niste probali veliki broj novih igara. Zbog toga ne mogu reći da previše stojim iza svog izbora, iako se radi o mojoj možda i omiljenoj igri. FM22 nije mnogo toga promenio u ovoj iteraciji, ali je uveo dovoljno unapređenja da bih mogao svakome da je preporučim. Ako tražite kombinaciju menadžerisanja i fudbala, nemate bolju opciju od ove igre, jer smatram da je Sports Interactive napravio verovatno i najbolji FM do sada. Ipak, ne sumnjam da će moj odgovor biti isti i naredne godine.

Iznenađenje godine – It Takes Two

Verujem da je malo ko bio uzbuđen kad je prvi put čuo za It Takes Two, jer se uglavnom radi o igri čiji je izlazak prošao ispod radara. Ipak, već nakon par minuta možete da shvatite zašto je ova igra pravo remek delo. Napravljena je za dvoje ljude, kao što i samo ime kaže, i taj format je odrađen do savršenstva. Igra ne samo da ima lepu i zanimljivu priču, već i zabavan gejmplej, koji će vas zadržati do samog kraja, a uz sve to, teraće vas da sarađujete. Ovo je jedna od onih igara koja će privući i ljude koji nikada nisu igrali video igre, pa ako možda želite da naterate vašu lepšu polovinu da odigra neku igru sa vama, ovo vam je najbolja šansa.

Razočaranje godine – eFootball 2022 (PES 2022)

Iako ne mogu da kažem da sam poslednjih godina pratio PES koliko sam to radio nekada, kada je potvrđeno da 2020. godine neće izaći novi PES, već samo update, kako bi želeli da se fokusiraju na novi deo, koji će biti bolji i lepši nego ikada, bio sam uzbuđen da vidim šta će Konami da spremi. Kako se bližio izlazak igre, delovalo je kao da nešto smrdi, a onda smo i otkrili zašto. Igra je optimizovana da bi igrači preko telefona mogli da igraju protiv ljudi na konzolama i računarima. Verujem da već vidite problem. Uz lošu grafiku i gejmplej, stiglo je i mnoštvo novih problema, koji su učinili da PES ispadne kompletno smeće, ostavivši FIFU bez konkurencije.

Igor Totić

Igra godine – Metroid Dread

Metroid franšiza je meni uvek bila draga srcu, ali Metroid Fusion će uvek imati prvo mesto. Zbog Metroida, zavoleo sam ceo, sada zvan, metroidvania žanr i presrećan sam bio što je ove godine iznenada izašao nastavak – Metroid Dread. Bukvalno sam bio zalepljen za Switch i istraživao svaki ćošak znajući da neću moći da prođem do istog dok ne nađem novi power-up iliti srž metroidvania. Kontrole su fluidne, dizajn prelep i igra je baš ono što Metroid treba da bude. Priča je lepo zaokružila Samus priču i sama igra je bila izuzetno zabavna. Nostalgija zagolicana, želja namirena i sada strpljivo čekam Metroid Prime 4 ili barem portove prva tri dela na Switch.

Iznenađenje godine – Marvel’s Guardians of the Galaxy

Bukvalno niotkuda, Eidos predstavlja Guardians of the Galaxy sa neverovatno dosadnim trejlerom na E3 ove godine sa najavom izlaska na jesen. Nimalo nisam bio zainteresovan znajući kako su prošli Avengersi. Onda dobih kod, probao igru i ostao sam potpuno oduševljen. Bilo koji trejler ili bilo koji review tekst ne može da dočara ovu igru. Ovo je Guardians of the Galaxy film koji je prebačen u format video igre. Priča je neverovatno dobra – smešna i ozbiljna u isto vreme, gejmplej je prisutan i vrlo bazičan ali ono gde najviše briljira igra je u neverovatnim dijalozima i odnosima između likova. Svi članovi posade, pa i sporedni likovi su savršeno preneseni sa stripa u igru i odavno nisam igrao igru ovoliko vernu izvornom materijalu. A na sve to, kozmetika se otključava tokom igranja, bez mikrotransakcija i ostalih gluposti – stvarno iznenađenje godine. 

Razočaranje godine – Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition

Rockstar je kompanija koja je napravila igru gde konj u redovnim intervalima vrši nuždu pa čak ima i posebne animacije za privatne delove. Ista ova kompanija mnogo vodi računa o detaljima i kvalitetu gotovog proizvoda a najveća franšiza im je definitivno GTA. Remasterovana trilogija je potpuni promašaj jer izgleda nedovršeno, zbrzano i sa vrlo malo kontrole i provere gotovog proizvoda. Cela trilogija je izašla u pokvarenom stanju, portovano sa mobilnih telefona i sa gomilom grešaka i grafičkih mana. Ovo su sve matore igre koje ne smeju da imaju problema sa performansama ali su ih sve tri imale, pogotovo na Switch-u. Pobogu, Witcher 3 radi na Switch-u a GTA 3 ne može. Ova remasterovana trilogija je klasičan “Nemamo ništa za ovu fiskalnu godinu, daj izbaci šta imaš” potez. Rockstar je obećao da će se većina stvari popraviti, ali je mleko već prosuto i franšiza koja ih je uzdigla je ovim potezom potpuno ukaljana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top