Gadgets

Genisis periferije – Miš, tastatura i slušalice u gejmerskom stilu

Tržište gejming periferija svakim danom biva sve više zasićeno različitim proizvođačima sa desetinama novih modela koji se nude kupcima po vrlo širokom spektru cena. Često se postavlja pitanje da li uzeti bolji model manje poznatog proizvođača ili pak osnovni model nekog sa dugim iskustvom u ovoj oblasti? Periferije na ovom testu su upravo primer visokog kvaliteta brenda koji se probija na tržištu. 

Xenon 800

Pod kriptičnim imenom Xenon 800 se krije u podnaslovu Ultralight Gaming mouse – uređaj koji u potpunosti prati trendove koji su trenutno aktuelni po pitanju smanjenja težine miševa za igranje. U pitanju je miš koji je izrađen u takozvanoj saćastoj tehnici koji je zapravo rupičast a ima jednaku čvrstinu kao i obični modeli. Sa minimalnom težinom od samo 58 grama ovaj model zaista spada među lakše koje smo uopšte i imali prilike da probamo. Namenjen je korišćenju desnom rukom i ima još dva dodatna tastera ispod palca (plus dva standardna, točkić i DPI prebacivanje iznad istog).

Moramo pohvaliti i izuzetno lagani i fleksibilni kabl končanog tipa koji se završava pozlaćenim konektorom a ima i mogućnost da se reguliše priloženom trakicom. Tu je i RGB osvetljenje koje je vrlo zanimljivo urađeno i daje lep efekat. Sa donje strane se nalaze PTFE klizači koji rade posao izuzetno dobro, a interesantno je primetiti da u kutiji dobijate i rezervni set što je svakako vrlo pohvalno. Sa donje strane miša se inače nalazi i dugme kojim možete promeniti tzv pooling rate, tj učestalost kojim uređaj komunicira sa računarom, default je 1.000 Hz, ne znam zašto bi to neko menjao na žičnom mišu, ali eto postoji i ta opcija ukoliko zatreba. 

Ono što je vrlo čudno za ovakav model jeste da u pakovanju dobijate još jedan set „leđa“ za miša od pune plastike, čime on postaje samo delimično saćast. Iako iskreno više volim ovakve modele od potpuno šupljih postavlja se pitanje da li i to ima smisla u kontekstu veće težine u tom slučaju? Međutim tu dodatno na scenu stupa i priloženi set tegića kojim uređaj možete dodatno otežati, tako da njegova težina varira od 58 grama do celih 78 grama, dakle dobijate jedan poprilično svestran igrački miš koji može odgovarati različitim tipovima korisnika. 

Što se tehnike tiče koristi PixArt PMW3389 senzor maksimalne rezolucije čitavih 16.000 DPI koji podržava ubrzanja do vrlo impozantnih 50G. Glavni svičevi u uređaju su Omron i očekivano vreme trajanje 20 miliona klikova. Tu je i jako dobar softver koji vam omogućava da podešavate različite parametre od nivoa promene DPI, preko osvetljenja pa do uloge pojedinih dugmića. Jedina zamerka softveru jeste što je vezan isključivo za ovaj uređaj i ne može istovremeno kontrolisati više periferija istog proizvođača. 

Thor 300 RGB

Thor 300 predstavlja klasičnu mehaničku tastaturu i iskreno meni su ovakvi modeli i najbolji – bez previše filozofiranja, jednostavno i praktično. Oblik je najklasičniji mogući, ali treba imati u vidu da je ovo RGB model koji podržava sve boje spektra i podešavanje po pojedinačnom tasteru, postoji i samo prosvetljen u jednoj boji, kao i TKL, odnosno model bez numeričkog dela tastature. Raspored tastera je standardni a postoji i mogućnost zaključavanja Windows tastera dok su kontrole RGB osvetljenja malo čudne kada ih radite preko funkcijskih tastera a ne iz softvera. Izrađena je u potpunosti od plastike ali je vrlo korektna i stabilna čemu odlično doprinose i gumice sa donje strane koje je čvrsto drže na stolu. Posebno bih pohvalio mogućnost da kabl od tastature rutirate kroz kanaliće sa donje strane i na taj način smanjite gužvu na stolu. 

Thor 300 koristi proverene i pristupačne Outemu tastere u braon izvedbi što znači da treba nešto veća jačina pritiska od 55G a da je hod tastera od 2 do 4mm. Lično nešto više preferiram crvene tastere ali je to naravno potpuno lična stvar – u poređenju sa drugim braon tasterima ovi zaista imaju zavidne performanse. 

Argon 600

Konačno imamo pred nama i model stereo slušalica koje sasvim lepo upotpunjuju gejming program koji nudi Genisis. Same slušalice su dosta velike i karakterišu ih solidno duboke naušnice od veštačke kože koje su dosta prijatne, čak i pri dužem nošenju na glavi. Takođe nude vrlo dobru izolaciju od spoljnih zvukova što je jedna od najbitnijih karakteristika svakog gejming modela. Ono što je takođe vrlo pohvalno jeste što se u paketu dobija i mala torbica za nošenje slušalica što je definitivno lep gest. Mikrofon se uvlači u levu slušalicu i savitljivog je tipa s tim da je mala zamerka da je dosta kratak, očekivao bih da bude bar nekoliko centimetara duži kada se u potpunosti izvuče. Takođe na svom vrhu ima neku čudnu crvenu plastiku, valjda da skrene pažnju na sebe. Sama konstrukcija je vrlo solidna iako je većinom od plastike i upotpunjuje je klasični headband na izvlačenje koga ćete lako podesiti prema veličini glave.

Na kablu se nalazi i kontrola jačine zvuka i mogućnost za mutiranje mikrofona a on se završava jednim 3.5mm konektorom. Ukoliko želite da ih koristite na desktop računaru tu je i dodatni kabl koji se završava sa dva odvojena konektora za slušalice i mikrofon odvojeno. 

Zaključak

Genisis definitivno nudi vrlo interesantne periferije – Xenon 800 miš svakako ima neka vrlo interesantna rešenja i nudi odličan kvalitet. Thor 300 je vrlo solidna mehanička tastatura a isto se može reći i za Argon 600 slušalice. S druge strane recimo miš je u cenovnoj kategoriji u kojoj se već mogu naći i solidni modeli značajno poznatijih proizvođača, naravno ne sa tom količinom različitih opcija. S druge strane tastatura i slušalice spadaju svakako u povoljnije u svojim kategorijama ali se tu mogu naći i drugi manje poznati proizvođači. Ono što njima možda najviše i fali jeste ta neka prepoznatljivost brenda i privrženost kod igračke publike. Sve u svemu bitno je da izbora ima i da realno šta god da izaberete možete biti relativno sigurni da će vas ti uređaji solidno služiti, a Genesis se tu nameće kao solidan izbor za periferije.

Autor: Stefan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top