Opisi igara

REINSTALACIJA: Timon & Pumbaa’s Jungle Games

Skoro pa da sam zaboravio koliki je Abandonware Games ”goldmine” za retro igre (čitaj, igre koje smo pikali kao klinci). Bilo da vam se igra neka igra iz prošlog veka, ili da pokušavate da pronađete neku igru čiji naslov vam je na vrhu jezika, Abandonware je sajt za vas. Ako išta, bar je poslužio kao inspiracija za naredni tekst u ”Reinstalacija” rubrici!

Igra na koju sam ovoga puta naleteo bila je Timon & Pumbaa’s Jungle Games iz 1995. godine. Ovaj naslov mi je ”ubrizgao” solidnu dozu nostalgije (možda i veću od preporučene), i vratio u dane kada sam terao roditelje da mi puštaju Lion King i nekoliko puta na dan (dok sam nisam naučio kako da ubacim kasetu u VHS plejer i kliknem plej). Možete da zamislite moje oduševljenje kada sam dobio priliku da direktno uletim u svet ovog voljenog crtaća i interagujem sa njegovim likovima.

Ako vam nisu poznate Timonove i Pumbine džunglaške igrarije, u pitanju je set od pet mini igara kroz koje će vas provesti niko drugi do Simbini ”drugi roditelji”. Prvo će vas odvesti u neku vrstu hub-a, odakle imate pristup svim mini igrama – Jungle Pinball, Burper, Hippo Hop, Bug Drop i Slingshooter. Nijedna igra nema neki konkretan cilj – potrebno je samo da dogurate što dalje i sakupite što veći high score.

Moj prvi utisak je da gejmplej definitivno nije toliko težak koliko se sećam. Ono što je ostalo isto jeste da sam i danas zaista uživao u svakoj igri koliko i kada sam bio dete. Međutim, ono čega onda nisam bio nimalo svestan, a što je danas prilično očigledno, jeste da su gotovo sve bazirane na nekim starijim igrama, da ne kažem maltene copy/paste-ovane, ali ipak provučene kroz ”Lion King filter”. Na početku svake igre pojaviće se Timon i Pumba koji će vam na vrlo vickast način objasniti kako koja funkcioniše (gde je većina šala na Pumbin račun).

Kao što mu samo ime kaže, Jungle Pinball je bukvalno fliper. Kao i mnogi drugi fliperi, interesantno je da poseduje ”igre u igri”, koje su u ovom slučaju razne Lion King životinje sa kojima ćete imati kontakt pomoću loptice. Kako ih budete pogađali dobijaćete bonus poene, a nekada i dodatne živote.

Burper je neka vrsta vertikalnog šutera, gde preuzimate Pumbinu ulogu. Zadatak je da, pomoću njegovih podriga (koji malo više podsećaju na napad iz Boogerman-a kada pokupite mleko), pogodite što više insekata koji padaju sa drveta, a da pritom izbegnete nepoželjne mete, kao što su majmuni i sudopere (???).

U Hippo Hop igrate kao Timon. Pumba je ovoga puta zauzet jer sprema roštilj, ali je zaboravio da kupi potrebne namirnice, pa je na vama da ih nabavite. Gejmplej Hippo Hop-a je baziran na Frogger-u, tako da vas čeka dosta preskakanja. Kako igra bude odmicala biće sve teže i teže doći do druge strane obale, tako da će se jadni Timon sigurno bar jednom okupati u reci.

Bug Drop je praktično Puyo Puyo ripoff, gde su pujosi zamenjeni raznobojnim bubama. Cilj je da napunite prostor AI protivnika a da pritom svoj ostavite što prazniji, kombinacijom buba identične boje u nizu. Nisam sto posto siguran, ali možda možete igrati i protiv drugara na istoj tastaturi.

Poslednja igra je Slingshooter, još jedan šuter (kakvo iznenađenje) gde je cilj da pogodite određene mete koje se periodično pojavljuju na ekranu, a da pritom ”poštedite” Timonove i Pumbine drugare. Mete će se vremenom pojavljivati (i nestajati) sve brže i brže, tako da će ih biti sve teže pogoditi, ali i suzdržati se od gađanja nevinih živuljki.

Jedan od ogromnih pluseva Timon & Pumbaa’s Jungle Games jeste njegov razigrani dizajn i šarm. Gde god da se okrenete nabasaćete na neko simpatično stvorenje. Ovo se posebno oseća u početnom hub-u, gde klikom miša možete interagovati sa raznim životinjama, biljkama, pa čak i kamenjem, što je često praćeno i nekim Timonovim ili Pumbinim šašavim komentarom.

Timon & Pumbaa’s Jungle Games je jedno prelepo nostalgično iskustvo. Možda nije nešto što ćete igrati na duže staze, ali će vam definitivno pružiti dosta zabave na nekoliko popodnevnih sesija.

Autor: Božidar Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top