Nintendo Switch

Surovo simpatično: The Cruel King and the Great Hero recenzija

Pre tri godine, imao sam tu sreću da se sretnem i zaigram igru pod neobičnim naslovom The Liar Princess and the Blind Prince i nepovratno se zaljubim u sve ono što je imala da ponudi. A sada, tih nekoliko godina kasnije, iz iste kuhinje stiže nova igra gotovo identične vizuelne prezentacije i atmosfere. Dok su dve igre sasvim različitih žanrova, osim grafike meni ih povezuje jedna daleko snažnija, zajednička osobina – dok ih igram, sa lica ne skidam osmeh.

Jako je neobično govoriti o nečemu čemu uviđate mane, ali mu ih kao detetu koje vas razbija svojom „slatkoćom“ ne možete da skoro svaku ne oprostite. Tako i ova igra ima nekolicinu škripavih elemenata, ali da lepo krenem redom.

Priča je kao i u prethodnoj igri predstavljena kroz stil koji asocira na dečiju slikovnicu, a ispričana ženskim glasom naratora koji produbljuje dešavanja na ekranu. Ovaj put vodi nas u srce šume, gde u zajednici sa čudovištima živi devojčica po imenu Ju. Njen otac, pre nego što je preminuo, ostavio ju je na čuvanje svom nekadašnjem neprijatelju a zatim doživotnom prijatelju – Kralju Zmaju.

Slušajući priče o junaštvima svog oca, Ju dobija želju da bude poput njega, te odlučuje da se otisne u svet kako bi pomogla ljudima. Njen staratelj je u tome podržava, ali iz velikog straha da joj se nešto ne dogodi, krišom je u stopu prati i neprimetno pomaže na njenoj pustolovini. Ovo je neviđeno simpatičan momenat i predstavlja samo jedan u nizu, koji praktično na nogama održavaju ne naročito fokusiranu priču.

I dok naracija, njen tok i način pripovedanja sugerišu da bi u svemu možda najviše uživali ukoliko igru prelazite sa radoznalim detetom uza se, sam gejmplej ide korak dalje u istom duhu i predstavlja pojednostavljeni izdanak JRPG žanra. Ceo koncept podseća na neki od starijih Paper Mario RPG naslova i i odlično se uklapa u celokupan doživljaj.

Ju će na svom putu, u zavisnosti od poglavlja, pored sebe imati i jednog saborca. Borbe se odvijaju potezno a prvi napada onaj ko ima najveću statistiku brzine. Prisutno je blokiranje, specijalni udarci, bežanje kao i svaki drugi već dobro poznati element žanra. Kompletna formula možda ne pruža ništa novo, ali ni ne degradira već ustaljene mehanike.

Ukoliko se posvetite samo prelasku glavne priče, rekao bih da vam neće biti potrebno više od pet sati da je pređete. A ovo bi bila prava šteta jer igra obiluje sporednim aktivnostima koje su ispunjene simpatičnim dijalozima. Tu nažalost na scenu stupa lošija strana izvođenja, jer rešavanje ovih zadataka zahteva mnogo vraćanja na već posećene lokacije a kretanje kroz nivoe je dosta sporo. Ukoliko ste jači od protivnika u toj oblasti, Ju može da trči. U suprotnom, koračaće izuzetno sporo.

Morao bih da istaknem i audio podlogu koja stavlja pečat na celokupno iskustvo i obiluje prijatnim melodijama ali i sasvim solidnim zvučnim efektima. Ceo paket nepobitno poručuje da je ova igra namenjena strpljivim igračima koji nigde ne žure i žele da se opuste uz jednu slatku i emotivnu priču, kakve se ne sreću na svakom koraku.

Nije teško uživeti se u svet koji The Cruel King and The Great Hero nudi, naročito ukoliko ste ljubitelj nesvakidašnjih postavki priče i simpatičnih likova. Gejmplej iako ne nudi ništa spektakularno, opet predstavlja korak dalje u odnosu na prethodni naslov. Nažalost, po pitanju priče ovaj put nemamo neverovatno intrigantan zaplet. Ali je zato tu užasno simpatična postavka i atmosfera koja poziva na osmeh.

Setim se tako svojih pismenih radova iz srednje škole, gde bih u žaru pisanja zaboravio i na gramatiku i na pravopis što bi rezultovalo nižom ocenom. Ali nakon što rad pročitam naglas, profesor bi nekako uvek promenio mišljenje i davao mi peticu. Tako i ja posmatram ovu igru. Evidentno je da ima slabijih elemenata u kojima neće svako uživati, ali kako je uprkos svemu ne zavoleti?

Ovu igru od srca preporučujem svima koji upravo u srce žele uliti malo topline. No dete uza se dok je prelazite i dalje iskreno savetujem… Nekako valja kompletirati ceo doživljaj.

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Reef Entertainment

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


The Cruel King and the Great Hero

29,99€
8.3

8.3

8.3/10

Za:

  • Neodoljiv grafički stil
  • Preslatki likovi i dijalozi
  • Odlična muzika

Protiv:

  • Sporiji tempo
  • Slabije fokusirana priča
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top