Hardware

Kratka mehanička tastatura: Trust Callaz

Mehaničke tastature su definitivno pravi hit među gejmerima, ali ono što je velikom broju takođe interesantno su i skraćene, tj TKL tastature. Naime proizvođači su zaključili da veliki broj gejmera zapravo i ne koristi numerički deo tastature, a da zbog lakšeg rukovanja ili uštede prostora na stolu ima smisla staviti model koji uopšte i ne poseduje ove tastere. Tako su nastale takozvane TenKeyLess tastature, ili TKL, što se bukvalno prevodio kao deset tastera manje, tj onih koji zapravo čine numeričku tastaturu. 

Trust Callaz

Callaz tastatura dolazi u relativno jednostavnom pakovanju u kom je sam uređaj, kratko uputstvo za korišćenje i mali plastični alat za skidanje kapica prekidača. Kutija je s prednje strane otvorena tako da možete recimo i u prodavnici isprobati kakav je osećaj kada pritisnete jedan od tastera. Kvalitet izrade je vrlo dobar – sa gornje strane se nalazi ploča od aluminijuma tako da tu nema nikakvog uvijanja, dok su zadnja i donja strana izrađene od jako tvrde plastike, sve u svemu ceo uređaj odaje vrlo robustan utisak. Sa donje strane se nalaze i gumene podloške koje sprečavaju klizanje, kao i dve nogice koje možete raširiti kako biste podigli nagib. Tasteri iskaču iz aluminijumske ploče i to daje jako dobar efekat kada svetlost izbija i kroz donji, providni, deo tastera. USB kabl kojim se povezuje na računar deluje kvalitetno i končanog je tipa, voleli bismo možda da vidimo i neku čičak traku kojom bi mogao da se reguliše višak ukoliko postoji, ali to možete i sami uraditi. 

Dizajn je inače dosta sveden i minimalistički, fontovi slova su pregledni i regularni a iznad kursorskih strelica se nalazi samo Trust GXT logo i tri male LED diode koje signaliziraju da je uključen Caps Lock, Scroll Lock ili da je zaključan Windows taster. Osim jednog funkcijskog tastera svi ostali na uređaju su potpuno standardni, ali kombinacijom Fn i drugih se dobijaju različite opcije koje su ili i nacrtane na samim kapicama ili ih možete pronaći u uputstvu. Medijske funkcionalnosti ćete lako odmah uočiti dok će sistem za podešavanje RGB osvetljenja ipak verovatno zahtevati konsultaciju sa korisničkim uputstvom. Naime lako je primetiti da se kursorskim strelicama reguliše jačina osvetljenja ili brzine promene efekta, ali za promenu samog tipa efekta morate da se malo pomučite. Naime na raspolaganju je čak 20 različitih mogućnosti promene i šest različitih boja osvetljenja tako da treba malo vremena da se poigrate sa svim tipovima da biste shvatili koji vam najviše odgovara. Naravno ovo bi bilo lakše realno uraditi kroz neki softver ali to i nije baš realno očekivati u najjeftinijoj klasi uređaja. Svakako opcija za prilagođavanje ima i više nego dovoljno. 

Dolazimo i do najbitnijeg dela svake mehaničke tastature a to su korišćeni tasteri koji su u ovom slučaju Outemu Red. Radi se o jednom od najboljih konkurenata CherryMX modelima i u svojoj Red, tj linearnoj, izvedbi predstavljaju idealan izbor za gejming. Sila koja je potrebna za aktuaciju je 47 grama, vreme odziva 8ms, a dubina hoda je 4mm, pri čemu postoji i potpuni anti-ghosting. Još bitnija informacija je da su tasteri sertifikovani na 50 miliona klikova što znači da bi trebalo da bude poprilično dugotrajna ma koliko je maltretirali. 

Zaključak

TKL tastature definitivno imaju svog smisla ukoliko računar koristite isključivo za gejming – ne postoji (više) gejming primena u kojoj koristite numeričku tastaturu a zauzimaju manje mesta i lakše su za manipulaciju na stolu. Trust Callaz u tom smislu nudi vrlo solidan kvalitet izrade, dopadljiv izgled, odlične linearne tastere i to po ceni koja se ubraja u najniže na tržištu mehaničkih tastatura pa ukoliko je budžet bitna stavka definitivno je treba imati u vidu. 

Karakteristike:

ModelGXT 834 Callaz
TipMehanička tastatura
TasteriLinear Red
DodatnoRGB osvetljenje, anti-ghosting, TKL

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top