Gadgets

Veliki monitor za eSports: MSI Optix MPG321QRF

Nekako smo svi ušli u mantru da nam trebaju sve veće i veće rezolucije ekrana na kojima se igramo iako često i ne vidimo baš razliku između Full HD i 4K rezolucije, a dok nam za ovu drugu treba značajno bolji računar za igranje. S druge strane imamo situaciju da se popularno nazvana 2K ili WQHD rezolucija na „mala vrata“ ušunjala u PC gejming svet. S jedne strane nije preterano zahtevna po pitanju hardvera dok je opet sasvim adekvatna i za monitore većih dijagonala, praktično nešto što u drugim oblastima i ne postoji je u PC svetu našlo svoje utočište. 

MSI Optix MPG321QRF

Nažalost nazivi monitora kod praktično svih proizvođača imaju tendenciju da budu poprilično kriptični u smislu da morate tumačiti šta je tu šta, pa ni MSI nije tu izuzetak. Optix je svakako njihova serija gejming monitora ali su ove cifre koje dolaze posle MPG zapravo najzanimljivije – a govore nam da se radi o monitoru dijagonale 32“ sa 1ms vremenom odziva i WQHD rezolucijom. Rezolucija od 2560×1440 piksela znači da je ovo monitor standardnog 16:9 formata bez bilo kakvih zakrivljenja i slično. Ipak s obzirom da se radi o 32“ modelu, sa kojima se baš i nismo do sada susretali u gejming svetu toliko, računajte da je pakovanje, a i sam uređaj poprilično veliki. Kada pogledate kao 32“ televizor to sada deluje poprilično mala dijagonala, ali je 32“ monitor, kao nešto što stoji na recimo oko metar razdaljine od vaših očiju, deluje baš baš veliko. Pritom uređaj nije baš ni lagan, pa je zato izuzetno dobro što je njegovo postolje baš masivno – na njega se šrafi ruka koja drži monitor, koja se može rotirati oko svoje ose na postolju ali i podešavati vertikalno.

Konačno na njen vrh se putem 100x100mm VESA mount opcije kači sam monitor i onda ga dodatno možete učvrstiti sa dva šrafa za svaki slučaj. Naravno ovaj vid kačenja podrazumeva da ga možete staviti i na bilo koji drugi VESA kompatibilan nosač pa samim tim možete koristiti bilo koje drugo rešenje. Meni se lično jako svidelo postolje monitora jer je robusno i stameno, sa druge strane omogućava dobar menadžment kablova. A on vam i te kako može zatrebati jer osim što ima DisplayPort i dva HDMI porta po najnovijim standardima, ima i USB-C konektor (kroz koji takođe može ići i DisplayPort konekcija), kao i tri standardna USB porta i jedan B tipa koji služi zapravo za komunikaciju ostalih sa računarom. Tu su i tri različita audio konektora – jedan Mic-In, jedan Headphone-Out i jedan kombinovani, kao i naravno napajanje za struju. Još interesantnije od svega ovoga jeste da u pakovanju dobijate i mouse-bungee za sređivanje kabla za miša koji se kači direktno na donju ivicu monitora što je vrlo logično ukoliko koristite USB port na samom monitoru za povezivanje miša. Ja lično ne koristim mouse-bungee ali znam dosta ozbiljnih igrača kojima je to praktično obavezan dodatak na stolu tako da ovo vidim kao vrlo lepu pogodnost za eSports takmičare. 

Dizajn uređaja je vrlo moderan a u isto vreme i vrlo gejmerski, tako da je jasno da je njegova namena pre za igraonicu nego za kancelariju. Naime sa zadnje strane se nalaze RGB diode (koje možete sinhronizovati sa drugim svojim MSI i ostalim uređajima koji podržavaju Mystic Light protokol) a cela zadnja strana je u nekoj kombinaciji dizajna karbonskih vlakana i visokog „piano“ sjaja plastike, zaista izgleda vrlo zanimljivo, čak i sam džojstik kojim kontrolišete meni je interesantan. Sa prednje strane zapravo najviše u oči upadaju izuzetno tanke ivice oko ekrana, pri čemu je samo donja ivica nešto deblja a na njoj se nalazi MSI logo i jedan mali kružić koji je zapravo senzor ambijentalnog osvetljenja, kao oni koji se nalaze na mobilnim telefonima. 

Kako to sve izgleda u praksi?

Kada upalite monitor zaista vas prosto zapljusne vrlo blještava slika – najviše zahvaljujući odličnom IPS panelu uglovi gledanja su prosto odlični i nema nikakve distorzije boja. Ono što je bitno jeste da su ranije IPS paneli imali problem sa brzinom odziva ali da je MSI ovde primenio novu Rapid-IPS tehnologiju pa ovaj ekran ima maksimalnu brzinu osvežavanja od čak 175Hz i vreme odziva od samo 1ms GtG, što je skoro bilo rezervisano samo za najbrže TN panele koji nisu imali ni približno tako dobre boje. To pokazuje i što korišćenjem Quantum Dot tehnologije MSI iz ovog panela uspeva da izvuče 99% Adobe RGB, 97% DCI-P3 i 82% REC.2020 profila, ako vam ove cifre ne znače puno to je zato što su one namenjene profesionalnim monitorima, ali suštinski možete ovaj ekran pored igranja da koristite i za primene koje zahtevaju veliku tačnost boja kao što je kreiranje video materijala i slično. Kompatibilan je i sa Nvidia G-Sync tako da ćete moći da uskladite svaki frejm idealno. 

MPG321 dolazi i sa još nekim interesantnim opcijama koje nismo do sada viđali – prva je smart brightness koji se oslanja na senzor osvetljenja i koji će moći da prilagodi osvetljenje ekrana u zavisnosti od uslova. Nekome možda ovo deluje čudno jer zašto ne bi stalno bio na najjačem osvetljenju, ali imajte u vidu da se često igra u vrlo mračnim prostorima pa je nekada zamorno za oči kada monitor baš bije u vas direktno, naravno ukoliko vas ovo nervira uvek možete isključiti tu opciju. Druga interesantna stvar je KVM switch koji vam omogućava da recimo laptop i računar prikačite na isti monitor, a onda samo pritiskom na dugme izaberete ne samo koji ekran hoćete da gledate, već da se i sve vaše periferije, priključene preko monitora, prebace na odgovarajući uređaj. Tu je i Console mode koji je pravljen za najnoviju generaciju konzola koja izbacuje sliku u 4K po automatizmu – a monitor je manje rezolucije. Većina drugih WQHD monitora to rešava tako što od konzole zapravo prihvata samo Full HD signal a onda radi upscale na samom ekranu na WQHD, dok kada uključite Console mode na ovom monitoru će on i prihvatiti 4K signal ali će ga onda downscale-ovati na WQHD rezoluciju. U suštini bi trebalo da dobijete znatno čistiju sliku. Konačno tu je i softver koji je nazvan MSI Gaming Intelligence kroz koji možete podešavati određene profile za određene naslove i slično. 

Kome je ovakav monitor namenjen?

Dolazimo i do onoga što je trenutno najbolja logika monitora sa WQHD rezolucijom – veća je od Full HD a manja od 4K i samim tim možete za relativno manje novca da imate dobar računar na kome možete igrati igre u visokom refresh-rate a da opet imate poprilično više prostora na desktopu i ozbiljnim aplikacijama u odnosu na manju rezoluciju. Na primer pitanje je da li uopšte možete da sastavite neku konfiguraciju koja će većinu naslova terati u 4K rezoluciji u 175 fps koliko je i refresh ovog monitora, ali da se ograničimo da hoćete 4K u nekih 60 do 100 fps tu opet govorimo o računaru sa recimo RTX 3090 grafičkom karticom koja sama po se bi košta jako puno. S druge strane ja sam ovaj monitor isprobavao u kombinaciji sa laptopom koji ima „samo“ RTX 3070 grafičku karticu, što je ipak relativno dostižno čak i u današnje vreme potpune nestašice, i bez problema sam većinu naslova u 2560×1440 rezoluciji gurao u 60 do 100 fps, što sa G-Sync izgleda zaista super, dok sam eSports nalove kao što su CS:GO, LoL, Overwatch ili World of Tanks potpuno opušteno na maksimalnim detaljima igrao u dobro preko 175 fps, dakle imao sam i viška performansi. 

Jedina stvar koju treba obratiti kada je u pitanju ovaj monitor, a nju sam ja prvi u startu prevideo, jeste da je on zaista veliki – 32“ na stolu direktno ispred vas zahteva malo privikavanja. Pritom će neko pomenuti kako smo imali i monitore 34“ dijagonale, ali treba imati u vidu da su to bili ultra-wide ekrani kojima je dijagonala po širini, ovde govorimo o potpuno klasičnom formatu i na to se treba navići. S druge strane treba znati da vrlo sličan model od MSI postoji i sa 4K rezolucijom, pa kome je WQHD malo može da razmišlja i o tome. 

Zaključak

MSI Optix MPG321QRF je jedan lepo zaokružen uređaj koji se obraća onom delu PC gejming publike koji je razuman – rezolucija je adekvatna da možete igrati najveći broj naslova u visokim frekvencijama osvežavanja bez da imate potpunu zver od igračke mašine, a opet sebi dozvoljavate jednu dozu luksuza i ekran koji izgleda zaista prelepo. Sad da li vam više odgovara recimo 27“ ili pak ovaj veći, 32“, format je pitanje za svakog pojedinačno i prosto stvar ličnih afiniteta. Naravno veći monitor uvek nosi i nešto višu cenu ali je to je i očekivano. 

Karakteristike:

ModelMSI Optix MPG321QRF-QD
Dijagonala32“
Rezolucija2560×1440
Tip panelaRapid IPS
Brzina/OsvežavanjeOdziv 1ms, 175Hz, G-sync Compatible
Povezivanje1x DIsplayPort 1.4a, 2x HDMI 2.0b, 1x USB Type-C, 3x USB 3.2 Gen1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen1 Type-B 3×3.5mm Audio 
DodatnoRGB osvetljenje, podesiva visina

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top