Gadgets

Gejming tablet: ROG Flow Z13 recenzija

Većina gejmera kada pomisli na igranje na tablet računaru pomisli na Adroid/iOS uređaje na kojima se igraju mobilne igre. Međutim šta se dešava kada Republic of Gamers poželi da napravi pravi gejmerski tablet baziran na PC arhitekturi koji pokreće sve najnovije igre?

Republic of Gamers Flow Z13

Prošle godine smo u Play! 148 imali prilike da se upoznamo sa Flow X13 – gejming laptopom koji je i 2in1, tj može da se koristi I kao tablet. Međutim, novi, Z13 gradi na toj osnovi ali je zapravo u pitanju pravi pravcati tablet. I dalje je to praktično isti ekran dijagonale 13.4” i ruku na srce sa težinom od 1.18 kilograma i debljinom od 1.2cm bez futrole sa tastaturom, odnosno rekao bih negde oko 1.5-1.6cm sa njom, svakako ne spada u ono što bi se klasično nazvalo tabletom. Međutim od starta se vidi da ovo svakako nije “običan” tablet i da je baš potpuno orijentisan ka gejmingu. Sa prednje strane uglavnom dominira ekran sa vrlo tankim ivicama, sa strana se nalazi nekoliko portova za vreli vazduh, kao i zvučnici, dok je zadnja strana možda i najinteresantnija – tu je postolje koje se može otvoriti i na taj način postaviti uređaj od praktično skoro potpuno vertikalnog pa do skoro potpuno horizontalnog položaja, i ovo je zaista jedna od najboljih realizacija ovakvog mehanizma koju sam susreo. S druge strane tu se nalazi i deo gde vidite unutar samog kućišta i dela matične ploče koji se providi, a pritom je i osvetljen RGB LED tehnologijom pa izgleda i jako lepo a sa druge strane i dobro služi da znate kada računar zapravo radi ako se ga ostavili na stolu ili tako nešto. Nezgodan efekat toga jeste što zadnja strana uređaja nije baš potpuno ravna pa se malo klati kada je na ravnom stolu na leđima. 

Drugi, praktično sastavni deo uređaja je futrola, odnosno pokrivač ekrana sa tastaturom i touchpadom. On se magnetno pričvršćuje za donji deo ekrana i to funkcioniše zaista izuzetno. Pritom kada je u laptop režimu su tastatura i touchpad vrlo upotrebljivi, ne baš kao idealno s obzirom da je hod tastera jako kratak, ali za neke kraće sesije kucanja sasvim adekvatno. Zanimljivo je i da su i ovi tasteri RGB prosvetljeni a naravno možete ih putem Aura Sync povezati i sa drugim ASUS i ROG uređajima. 

U kutiji se inače dobija jako puno korisnih stvari – počev od poprilično malenog 100W punjača koji može adekvatno napajati računar, preko čak dve torbice za nošenje i olovkom za pisanje po ekranu. S obzirom da je ekran touchscreen naravno možete koristiti prste najnormalnije, ali za neke programe kao što je Adobe Ilustrator je olovka izuzetno dobra stvar pa na taj način ovaj tablet pretvarate praktično i u tablu za crtanje. Zanimljivo je da uređaj sa zadnje strane ima i kameru rezolucije 8MP, kao i web kameru sa prednje strane koja snima u 720p, što je sve vrlo logično za jedan tablet ali je meni oduvek delovalo malo čudno kada neko tabletom pokuša da napravi fotografiju, ovo je tu praktično za prvu pomoć a takav je realno i kvalitet slika. 

Mogu li se na tome igrati igre?

ROG Flow Z13 je vrlo specifično parče hardvera – njegove specifikacije su izuzetno moćne za jedan uređaj ovako malih dimenzija, ali sa druge strane njegov ekran dijagonale 13.4“ poseduje rezoluciju od čak 3840×2400 piksela (16:10 odnos stranica koji je odličan za tablete). To znači da vam treba mnogo snage da biste pokrenuli nešto u rezoluciji koja je zapravo veća od 4K, ali s druge strane je ekran toliko mali da tu razliku zapravo nećete ni primetiti pa smo mi sve testove vršili u približno Full HD rezoluciji, tj 1920×1200 piksela, koja na ovom ekranu izgleda jako dobro i praktično se ne može videti razlika u odnosu na punu rezoluciju. Maksimalnu rezoluciju pak ima smisla koristiti kada radite u nekom programu za grafičku obradu i slično jer ćete moći da stavite više elemenata na ekran. Takođe ASUS navodi da je ekran IPS-level, dakle nije „pravi“ IPS, ali opet iz iskustva i sa ovim uređajem i sa drugim njihovim uređajima možemo zaključiti da su uglovi gledanja i boje izuzetno dobri

Naravno na sve to treba dodati prosto skoro pa neverovatne specifikacije ovog računara u izvedbi koja je stigla na test, počev od Intel i9-12900H procesora koji ima 6 performance i 8 efficiency jezgara, odnosno ukupno 20 mogućih istovremenih operacija, preko 16GB DDR5 memorije i ultra brzim SSD-om kapaciteta 1TB, završavajući sa nVidia RTX 3050Ti grafičkom karticom koja je sasvim solidna za većinu današnjih naslova. S tim da je moguće uređaj uzeti i u slabijim izvedbama sa i7 procesorom i 3050 grafičkom, kao i i5 procesorom sa integrisanom grafikom ukoliko želite da malo prištedite, pri čemu ovde dve opcije imaju ekran Full HD rezolucije. Samo sa ovim specifikacijama bi ovaj računar bio vrlo respektabilna gejming mašina, međutim kao što smo inače navikli od Republic of Gamers brenda ima tu još nešto…

ROG XG Mobile

I u opisu prošlogodišnjeg X13 modela smo naveli da on ima mogućnost da se preko posebnog porta poveže eksterna grafička kartica, a isti port se nalazi i na Z13 modelu, a videćemo ga i na novijoj generaciji X13. Dakle ROG je za svoje najmanje i najtanje gejming laptopove predvideo da ih koristite u kombinaciji sa eksternim grafičkim adapterom koji su oni nazvali XG Mobile. Treba naglasiti da se ovaj adapter povezuje na poseban port na računaru i da je kompatibilan samo sa ROG uređajima koji ga podržavaju ali je zanimljivo da dobijate i torbicu za njega čak i ako kupite samo računar, za svaki slučaj. Za sada dolazi u dve opcije: jedna je sa ugrađenom AMD Radeon 6850M grafičkom karticom sa 12GB GDDR6 memorije, koju smo i mi imali na testu, a druga je još jača i podrazumeva nVidia RTX 3080 grafičku karticu sa 16GB memorije. Pritom XG mobile funkcioniše i kao docking stanica za računar – ima Ethernet, dva DisplayPort i čak 4 USB-A konektora sa zadnje strane. Cela ideja je da računar možete vrlo lako povezati na neko fiksno radno mesto i lagano nastaviti sa najozbiljnijim gejmingom koji postoji. 

Iskreno prvo me je malo brinulo kako će to sve raditi – te poseban port, te praktično različite grafičke kartice i drajveri različitih proizvođača (u računaru je nVidia, u eksternom kućištu AMD), te da li će se sam tablet pregrevati prilikom igranja najzahtevnijih naslova… I moram priznati da su sve moje brige vrlo brzo otklonjene i da sam odmah krenuo da uživam u mogućnostima koje ovaj sistem nudi. Prvo proces priključivanja je vrlo jednostavan, skinete gumenu zaštitu s porta, prikopčate adapter, prebacite ga u zaključan položaj preko poluge sa zadnje strane i to je to. Sve ovo se može uraditi dok računar radi što je vrlo značajno, jedino što ćete dobiti prompt od ROG Armoury Crate softvera da li želite da prebacite uređaj na eksternu grafičku, to će potrajati nekoliko momenata i spremni ste za igru. Pritom mi deluje da on na neki način i reguliše drajvere pa nećete imati nikakvih problema na relaciji Nvidia/AMD, već će sve raditi bez ikakvih problema, imate odgovarajući kontrolni panel bez obzira na to koji grafički adapter koristite. Opet kada želite da se otkačite od XG Mobile sve što treba da uradite jeste da pokrenete taj proces, softver će proveriti da li ima nekih igara ili aplikacija koje koriste eksternu grafiku i dati vam opciju da ih isključite, to opet traje par momenata i to je to, slobodni ste da računar ponesete bilo gde sa sobom, ceo proces je zaista izuzetno intuitivan.

Pritom kada računar koristite u ovom dock modu, bez obzira na to šta pred njega postavite realno se jako malo zagreva i pravi malo buke – samo sa gornje strane možete da osetite kako izlazi relativno mlak vazduh. XG Mobile sa druge strane ima nešto jače ventilatore i pod punim opterećenjem se dosta čuje pa to treba imati u vidu ukoliko želite maksimum performansi. S obzirom da XG mobile funkcioniše i kao dock to praktično znači da se kroz njega Flow Z13 i puni, kao i da možete preko njega povezati periferije kao što su miš ili tastatura i naravno eksterni monitor. Nažalost na osnovu rezultata testiranja smo zaključili da čak i kada koristite XG Flow ni 6850M grafička kartica nije baš dovoljna da pokrećete sve u punoj rezoluciji ekrana, ali kao što smo već rekli to i nije baš potrebno s obzirom da je sam ekran dosta mali i ne vidi se razlika. Rekao bih da je ovakav combo idealan za neki 1440p monitor sa većom brzinom osvežavanja, dok ukoliko baš želite da se opušteno igrate u 4K bi trebalo razmisliti o 3080 kombinaciji. 

Načini primene ovakvog jednog sistema

Dobra stvar kod Flow Z13 modela jeste da nas on tera da se zamislimo kako koristimo jedan računar, tačnije kako koristimo jedan gejming računar. Ja sam tokom testiranja pokušao da vidim kako meni najviše odgovara i moram priznati da sam se poprilično lako navikao na „život“ sa njim kao jedinim računarom. Naime u startu sam odustao od toga da XG Mobile grafičku karticu nosam sa sobom, zaključio sam da se ja igram najčešće kod kuće i da mi je idealni scenario da je nju lepo povežem na monitor, tastaturu, miša i sve ostalo šta mi treba i da mi ona glumi desktop. S druge strane u ranac sam umesto laptopa koji inače nosam stavio sam Flow Z13 i njegov poprilično maleni punjač i to mi je bilo sasvim dovoljno za većinu poslovnih primena. Mogu da ga nosim na sastanke, da na njemu kuckam mailove i slično, da prezentujem kolegama nešto, da u krajnjem slučaju nešto lakše i pokažem ili da nacrtam (mada tu i nisam baš specijalno talentovan). Ukoliko bi trebalo nekome bih mogao i da demonstriram neku igru u hodu ili nešto slično. A onda kada dođem kod kuće bih samo prikopčao Flow i XG Mobile i imao pravo pravcato desktop rešenje sa 1440p monitorom i periferijama koje i inače koristim. Nije ova primena baš idealna, pre svega u tom domenu što Flow Z13 nije baš klasičan tablet – malo je veći i glomazan, a slično se može reći i za instaliran Windows 11, jesu oni njega značajno unapredili za korišćenje u tom tablet modu, ali mi i dalje deluje da je za to Android/iOS ipak praktičnije rešenje. Drugo sam softver će vam naglasiti kada ste recimo rukom ili futrolom zaklonili izduve za hlađenje pa će naglasiti da u tom režimu rada ne može izvući maksimalne performanse već će ih prilagoditi dostupnoj količini vazduha za hlađenje. Takođe ako uzmemo u obzir varijantu sa 4K ekranom ni trajanje baterije nije baš idealno, ja bih rekao oko 5-6 sati maksimalno sa srednjom osvetljenošću ekrana uz normalnu primenu tipa surfovanje, gledanje filmova i slično. 

Naravno postoje i drugi scenariji kako možete koristiti Z13, uvek možete dodati i miš i tastaturu samo na tablet, možete povezati gamepadove bežično pa onda ga koristiti kao neku mini prenosnu konzolu. Možete ga koristiti i za igranje preko touchscreena, kao što je to slučaj sa normalnim tabletima, a možete ga koristiti i kao dodatni ekran na kome će vam biti chatovi, audio trackovi, materijali za 3D programe ili bilo šta drugo što je neko pomoćno oruđe u radu. 

Zaključak

Republic of Gamers Flow Z13 je vrlo specifičan uređaj, pre svega zato što nam daje jedan potpuno novi pogled na gejming i na korišćenje računara. Možete imati jedan uređaj koji nosite stalno sa sobom, pa čak i da se igrate u pokretu, a onda kada dođete u neki radni prostor možete imati pune performanse gejming sistema. Naravno sve to dolazi uz poprilično visoku cenu pa se očekuje da ovako konfigurisan računar kao što je bio kod nas na testu na našem tržištu košta oko 2300 evra, dok je dodatno potrebno izdvojiti od 1000 do 1500 evra za eksternu grafičku karticu zavisno od opcije. Svesni smo činjenice da su i inače grafičke kartice sada preskupe, ali je ovo svakako jedna nova dimenzija troškova, međutim to zaista menja paradigmu kako se možete igrati. 

Karakteristike:

ModelROG Flow Z13
ProcesorIntel Core i9-12900H (14-core/20 Threads)
Memorija16GB LPDDR5
Grafička karticanVidia GeForce RTX 3050Ti 4GB GDDR6
SSD1 TB M.2 PCIe 4.0
Hard diskNema
Povezivanje1xUSB 2.0 Type-A, 1xThunderbolt 4 power delivery, 1xROG XG Mobile, 1xCard Reader, 3.5mm combo, 1xUSB 3.2 Gen 2 Type-C WiFi 6e, Bluetooth 5.2
Ekran13.4“ 3840×2400 IPS-level 60Hz, touchscreen
OSWindows 11
Težina1.18 kg
Dodatno ROG XG Mobile Radeon 6850M 12GB GDDR6

Testiranje:

Igra High settingsRTX 3050Ti 1920×1200 (average FPS)XG Mobile Radeon 6850M 1920×1200 (average FPS)
Witcher 363.4121.7
Battlefield 204259.6107.4
Assassin’s Creed Valhalla51.796.5
Shadow of the Tomb Raider55.1124.3

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top