Hardware

Kompaktan a solidno moćan: Asus TUF Dash F15 recenzija

Kada smo prvi put krenuli sa opisima gejming laptopova tu su bile ogromne zveri koje su teško bile prenosne a performanse su im bile užasne u odnosu na one kod desktop računara. U međuvremenu su postali mnogo brži i bolji, ali i manji. Nažalost, smanjenje dimenzija i poboljšanje performansi obično je, koliko god bilo nama interesantno za opis, nosilo veliki penal u ceni pa je teško ko mogao da očekuje da će sebi moći da priušti jednu ovakvu mašinu. Međutim, da li smo sada došli u situaciju da laptop može biti i dobrih gejming performansi, i relativno kompaktan i ne toliko skup. Izgleda da jesmo, uglavnom. 

Asus TUF Dash F15

Asus TUF Gaming serija uređaja se nalazi tržišno orijentisano ispod njihovih Republic of Gamers modela, koji su sada zapravo poseban i brend, i to se donekle može videti čim se susretnete čak i sa kutijom – dok je kod ROG modela kutija dizajnirana do besvesti, TUF dolazi u „običnoj“ kutiji od recikliranog kartona. Naravno daleko od toga da ona ne izgleda lepo, čak je i raspored elemenata unutra sličan, ali je jasna razlika.

Kada se izvadi sam uređaj primećuje se odmah poprilično svedenija estetika – model na testu je tamno sivi, neko bi rekao i skoro pa crni, dok postoji i opcija belog, a jedino što se sa gornje strane primećuje jeste mali TUF logo i sličan ispis u tankim linijama preko skoro pa celog uređaja. Jeste i dalje donekle gejmerski, ali daleko od „svetla Las Vegasa“ stila koji nalazimo na nekim ROG modelima. I inače je ceo oblik laptopa vrlo kvadratast, bez bilo kakvih naglašenih izduva i slično, a ukupna debljina je manja od 2cm i konstantna je sa svih strana, a portabilnosti doprinosi i težina od okruglo 2kg. Kada se otvori primećuje se ekran sa jako tankim ivicama, osim donje na kojoj je i ASUS logo, ka i nadalje svedena estetika uređaja koji jedino razbijaju WASD tasteri koji su u beloj boji u odnosu na skoro pa potpuno crnu unutrašnjost. Iznad tastature se nalaze posebni taster za regulisanje zvuka kao i pozivanje Armoury Crate softvera za upravljanje karakteristikama računara, dok nema numeričkog dela tastature, a kursorske strelice su nešto manjih dimenzija ali i dobrog rasporeda.

I kucanje je inače na tastaturi jako prijatno, a opet ovde nema RGB osvetljenja već su tasteri prosvetljeni samo nekom zelenkastom bojom čiji intenzitet možete podešavati ali ne i nijansu, niti određivati osvetljenje po pojedinačnom tasteru ili grupi. Touchpad je dosta veliki i vrlo prijatan za korišćenje, sa integrisanim tasterima u donjem delu. Ono što je meni u prvom trenutku bilo malo čudno jeste da je touchpad bukvalno malo pomeren udesno u odnosu na centralnu osu simetrije uređaja, što je na primer jako dobro kada levom rukom kontrolišete WASD tastere jer ga ne možete dlanom slučajno dotaći i aktivirati. Međutim to je zahtevalo malo vremena da to moj mozak shvati, pa kad god sam hteo da krenem da kucam na slepo bih omašio jedan red tastera, prosto je dovoljno malo pomeren da sam podsvesno računao da je na sredini. Tek sam posle detaljnije analize situacije shvatio gde grešim i onda je sve bilo u redu. 

Svi portovi na uređaju se nalaze sa leve i desne strane, pri čemu se sa desne strane nalaze samo dva USB Type-A porta za priključivanje miša ili nekih drugih periferije. Sa leve strane su tu port za punjenje, mrežni ulaz, HDMI, jedan standardni USB, audio konektor i Thunderbolt 4 port koji je ujedno i USB-C. Osim toga se i sa strane i pozadi, kao i iznad i ispod tastature, nalaze ventilacioni otvori koji služe da se komponente dobro ohlade u ovako maloj šasiji i iz njih često izlazi poprilično topao vazduh, s tim da korisniku to praktično ni najmanje ne smeta jer vazduh ne ide na delove računara s kojim ste u kontaktu. 

Uz uređaj stiže poprilično glomazan punjač snage 200W koji omogućava da sve performanse računara iskoristite u punom kapacitetu. Međutim ono što je interesantno jeste da on podržava i punjenje preko USB-C porta do 100W jačine, pa na taj način možete puniti računar i mobilni telefon istim punjačem koji može biti i znatno manjih dimenzija. Naravno ne treba u tom slučaju računati da ćete igrati najzahtevnije igre, ali za neko surfovanje i kancelarijske poslove će sigurno biti sasvim dovoljan. U tom smislu bitna stavka ovog računara jeste da mu baterija traje preko 16.6 sati po tvrdnjama iz ASUS-a, ali realno može se izvući 10 sati normalnog korišćenja bez ikakvih problema. Pritom kroz softver možete definisati na primer da se baterija puni samo do 80% kapaciteta što je super ako vam je računar stalno na punjaču jer će to produžiti njen životni vek. Opet, činjenica da njegov klasični punjač 50% kapaciteta baterije napuni za samo 30 minuta je izuzetno postignuće, pogotovu ako računamo da je u pitanju gejming laptop jer će vam u praksi to kratko punjenje doneti 4-5 korišćenja bez problema. 

Dolazimo i do ekrana koji je dijagonale 15.6“ i ima sasvim adekvatnu 1920×1080 rezoluciju dok Asus kao tip panela navodi „IPS-level“. U praksi to nije IPS već TN ekran, ali moram priznati još jednom da su njihovi ovako označeni ekrani zaista izuzetno kvalitetni i prosto ne mogu napraviti razliku u odnosu na neki IPS ekran iz poslovnih laptopova srednje klase. Ekran ima brzinu osvežavanja od 144Hz i Adaptive Sync mogućnost usaglašavanja frejmova sa grafičkom karticom. Ispod Asus logotipa na dnu ekrana se nalaze i dva otvora za noise cancelling mikrofon koji uz pomoć softvera radi zaista dobro, a i zvuk koji dolazi iz ugrađenih zvučnika je solidan. Ono što bi mogla biti zamerka ovom laptopu jeste da se opet nekako nije našlo mesta za web kameru koja je u današnje vreme rada od kuće i sa udaljenih lokacija skoro pa obavezna, ali opet verovatno većini gejmera neće biti baš neophodna. 

Performanse

Asus TUF Dafs F15 je malo čudna mešavina komponenti koje bi nekome na prvi pogled delovale vrhunski i ograničenja koja donosi njegova vrlo kompaktna šasija. Naime kada pogledate specifikacije sa i7-11370H procesorom, RTX 3070 grafičkom karticom, 16GB memorije deluje kao da je ovo računar za sve, pa i najteže, zadatke. Međutim to treba gledati i u kontekstu termalnih karakteristika u ovako maloj šasiji koje su poprilično ograničavajući faktor za većinu komponenti, tj pre svega za procesor i grafičku karticu. Tako ovo jeste u pitanju i7 11. generacije ali model sa „samo“ četiri jezgra i čiji je  maksimalni TDP ograničena na 35W dok je recimo standardniji i7-11800H koji se nalazi u čistokrvnim gejmerskim laptopovima opremljen sa 8 jezgara i do 45W. S druge strane je još veće ograničenje na RTX 3070 čipu koji je zakucan na samo 85W snage, dok se u većim modelima laptopova on razmaše i do celih 125W. U praksi znači da će ovaj, ovako konfigurisan laptop verovatno pre da razmenjuje udarce sa nekim čistokrvnim gejming mašinama koje su opremljene nekim jakim i5 i u nekim slučajevima čak i RTX 3060 grafikom nego što će biti bliži onima sa baš i7 i 3070, ali u svakom slučaju i iz njega možete izvući vrlo respektabilne performanse, pogotovu za 1080p igranje u 144Hz. Takođe manji broj jezgara procesora neće biti baš idealan ukoliko se bavite video-montažom na primer, ali će i taj posao moći da odradi, samo nešto sporije od konkurencije. 

 Bitno je naglasiti da dosta karakteristika ovog modela možete podešavati iz Armoury crate softvera, pa je tako po defaultu stavljen na silent mod gde zaista i jeste nečujan. Još jedan interesantan mod je Windows koji zapravo podrazumeva da se ne igrate već samo radite nešto uobičajeno na računaru. Za igranje su tu Performance i Turbo modovi, u oba ventilatori postanu poprilično glasni pa se preporučuje igranje sa slušalicama na glavi ali se dobijaju značajno bolje performanse. Treba imati u vidu da će biti vrelog vazduha praktično svuda oko laptopa, a interesantna je i vrelina koja izlazi iznad tastature ali sve to ne smeta. Primenjen je i trapezoidni dizajn ekrana pa su tako otvori sa zadnje strane uvek slobodni. U priloženom softveru možete menjati i mnoge druge stvari, od korišćenja trackpada ili windows tastera, optimizovanja korišćenja interne ili Nvidia grafike i slično, smanjiti brzinu osvežavanja ekrana radi uštede baterije, ali i prosto samo pratiti parametre sistema u smislu temperatura, frekvencija i slično. 

Zaključak

Asus TUF Dash F15 je trenutno vrlo retka zverka na tržištu – performanse su solidne, dimenzije su relativno kompaktne kada je gejming laptop u pitanju, a cena nije previsoka. Pogotovu treba imati u vidu da je nama na testu bio „odlazeći“ model za 2021. godinu koji sada verovatno možete uhvatiti na nekim sniženjima i slično što njegovu vrednost dodatno poboljšava. Rekao bih da je ovo pravi gejming laptop za mase, naravno ako ste spremni da napravite neke kompromise. Međutim u današnjoj klimi gde je teško sastaviti i desktop PC zbog situacije na tržištu grafičkih kartica modeli kao što je Dash F15 i te kako imaju smisla za prosečnog gejmera, ali i za one koji bi ovaj računar koristili kao mašinu za učenje, pa čak i za poslovne primene. 

Karakteristike:

ModelAsus TUF Dash F15
ProcesorIntel Core i7-11370H (4-core/8 Threads)
Memorija16GB DDR4 3200MHz
Grafička karticaGeForce RTX 3070 8GB GDDR6
SSD512GB M.2 NVMe 
Hard diskNema
Povezivanje3xUSB 3.2 Gen1 Type-A, 1xThunderbolt 4 Type-C Power delivery, 1xHDMI 2.0, 1xGbit LAN, 3.5mm combo, WiFi 6, Bluetooth 5.2
Ekran15.6“ 1920×1080 144Hz IPS-Level Adaptive Sync
Težina2.00 kg

Testiranje:

Igra Ultra settings1920×1080(average FPS)
Witcher 376.7
Battlefield 5 (RTX  OFF)94.5
Assassin’s Creed Valhalla56.4
Shadow of the Tomb Raider82.1

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top