Gadgets

Lagan miš sa gomilom tastera: Steelseries Aerox 9 recenzija

Rupičasti miševi definitivno i dalje nastavljaju trend pa je SteelSeries odlučio da svoju gamu ovih uređaja obogati i verzijom specifično namenjenom za korisnike MOBA i MMO igara kojima treba veliki broj tastera na raspolaganju odmah ispod palca.

Aerox 9

Aerox 9 je naizgled vrlo sličan ostatku Aerox porodice uređaja i prvi utisak jesu velika „izbušena“ leđa koja mu omogućavaju mnogo manju težinu od sličnih uređaja. Međutim već i letimičan pogled odmah otkriva šumu dugmića koji se nalaze tamo gde vam dolazi palac desne ruke. Iako je u teoriji miš skoro pa simetričan, levorukim igračima ne bi bilo omogućeno korišćenje ovih dodatnih tastera pa samim tim ni ceo uređaj ne bi imao nikakvog smisla. Dodatnih dugmića ima ukupno 12, raspoređeni su u tri reda po četiri komada i jasno su obeleženi brojevima. Svakom od njih naravno možete dodeliti funkcije/makroe kroz SteelSeries Engine softver i na taj način prilagoditi svoju igru. Postoje i predefinisani setovi za najpopularnije igre kao što su League of Legends, World of Warcraft, Dota 2 i slično, ali verujem da bi svaki korisnik ovakvog miša ipak hteo da napravi sopstveni raspored. Pored toga na raspolaganju su i još šest klasičnih dugmića – dva glavna, točkić klik, točkić levo-desno kontrola i dugme za prebacivanje CPI osetljivosti iznad točkića kome takođe možete dodeliti i neku drugu funkciju. Glavna odlika ovakvog rupičastog dizajna je mala težina pa je Aerox 9 težak samo 89 grama uključujući i punjivu bateriju i gomilu dugmića. Kroz taj saćasti dizajn leđa prolazi RGB osvetljenje koje možete podešavati, a točkić nije prosvetljen. Sa donje strane uređaja se nalazi dugme za uključivanje i prebacivanje moda rada, kao i vrlo veliki PTFE beli klizači koji čine da miš zaista lepo klizi po podlozi.

Paket za povezivanje je skoro identičan sa drugim novijim SteelSeries miševima iz Aerox serije pa se dobija jedan USB-C kabl preko koga se miš povezuje na računar i naravno i puni, USB-C Wireless adapter kao i još jedan adapter za taj adapter! Naime wireless adapter je izveden sa USB-C konektorom što može napraviti malo problema ljudima koji imaju nešto starija desktop kućišta koja nemaju ovaj konektor. Zato se dobija još jedan adapter koji sa obe strane ima USB-C i onda miša priključite praktično tako što USB-A kraj kabla za punjenje stavite u računar, a sa obe strane adaptera stavite USB-C. Rekao bih da je samo rešenje malo komplikovano imajući u vidu da svi računari nemaju još uvek USB-C ali je to verovatno ceh praćenju najmodernijih standarda u industriji. Druga mala zamerka jeste što je wireless adapter poprilično glomazan pa možete zaboraviti ideju da ga na primer stalno držite u laptopu koji nosite sa sobom jer prosto nije moguće. Ono što je dobro kod ovog Aerox serije je što se može birati konekcija – s jedne strane je Quantum 2.0 wireless koji omogućava potpuno identične performanse kao da miša povezujete preko kabla, i za njega vam treba priloženi adapter, a sa druge strane ga možete povezati preko Bluetooth 5.0 konekcije sa laptopom i na taj način vam onda adapter nije ni neophodan ali su i performanse nešto slabije. To se najviše odnosi na pooling rate koji je preko Quantum wireless 1000 Hz, dok je preko Bluetooth veze biti samo 125 Hz. Baterija će svakako duže trajati ukoliko koristite Bluetooth i u tom režim može izdržati do 180 sati rada, a bitno je napomenuti i da će vam samo 15 minuta punjenja obezbediti dodatnih 40 sati igranja. Naravno možete uređaj koristiti normalno i dok je povezan preko kabla. S obzirom da je kabl od ekstra mekanog Super Mesh materijala realno ni igranje sa njime ne predstavlja preveliki problem. Trajanje baterije zavisi i od toga koliko je upaljeno RGB osvetljenje kao i koliko je miš aktivan, a to sve možete podesiti preko SteelSeries Engine softvera.

Performanse i utisci u radu

Aerox 9 koristi TrueMove Air senzor koji je se nalazi i na drugim Aerox miševima a koji je Pixart razvio ekskluzivno za SteelSeries i on podržava rezoluciju od 18.000 CPI, pri čemu nema nikakve hardverske akceleracije a može ispratiti pokrete do brzine od 40G. Dva glavna tastera su urađena u najnovijoj generaciji Golden Mikro mehaničkih switcheva i SteelSeries tvrdi da mogu potrajati 80 miliona klikova, što zaista zvuči jako impresivno.

Ja moram priznati da lično nisam veliki ljubitelj ogromnog broja tastera na miševima jer vrlo često zaboravim šta sam mapirao na koje dugme i na kraju koristim opet samo 4-5 funkcija dok se za ostalo više oslanjam na tastaturu koja mi je nekako logičnija za te stvari. Naravno tu mora da postoji i period privikavanja, plus ja i nisam baš zagriženi igrač ovih tipova igara tako da cenim da bi nekome sasvim moglo da odgovara ovakvo rešenje. Meni lično je veći problem bio da se setim šta sam beše povezao na dugme sa brojem 7 nego da isto nađem pod prstima tokom testiranja i to mislim da je najbitnije.

Zaključak

Aerox 9 je miš koji je namenjen određenom, relativno uskom krugu igrača. To ne znači da neće moći da ga koristi i neko ko igra FPS igre na primer jer je njegov senzor zaista izuzetan ali prosto to nije uređaj koji je tome namenjen niti ima smisla ga za to kupovati. Veliki broj dugmića doprinosi i nešto višoj ceni u odnosu na ostale miševe ovog tipa pa na evropskom tržištu on trenutno košta 160 evra. Aerox 9 je takođe i jedini model koji je meni trenutno poznat koji nudi ekstremno malu težinu za svoju klasu u kombinaciji sa velikim brojem tastera pa ukoliko su vam ove dve stavke bitne vrlo je izgledno da je baš ovo uređaj koji tražite.

Karakteristike:

ModelSteelseries Aerox 9
TipOptički miš
Povezivanje2.4GHz Wireless, Bluetooth 5.0
Senzor18.000 CPI
DodatnoCPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, Quantum Wireless 2.0, težina 89 grama, vodootporan, 12 dodatnih tastera

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top