Domaća Scena

Holivud u malom: Intervju sa Adamom Mitevićem, suosnivačem Collectors of the Universe projekta

Adam-cu

Danas smo razgovarali sa Adamom Mitevićem, producentom, fotografom i suosnivačem YouTube kanala ‘’Collectors of the Universe’’, koji je posvećen recenzijama minijatura iz sveta popularne kulture. Međutim, ono što je specifično kod ovih video klipova jeste da je njihova prezentacija na nivou profesionalne filmske produkcije!

Play!Zine: Pozdrav Adame! Za početak nam reci čime se baviš.

Adam: Pozdrav svima! Bavim se medijskom produkcijom. Nekada sam kamerman, uvek montažer, a po potrebi i reditelj. Volim da fotografišem portrete životinja, malih i velikih, divljih i domaćih. U slobodno vreme sam sanjar i kolekcionar figura.

Play!Zine: Kada si počeo da sakupljaš figure? Da li je odluka bila svesna, ili si posle nekog vremena shvatio, ”hej, pa ovo počinje da liči na jako lepu kolekciju!”

Adam: Kolekcionarstvom sam počeo da se bavim davne 2006 godine. To je bila spontana odluka koja je definisala današnju kolekciju. Tada zaista nisam bio upoznat sa bilo kojim proizvođačima, niti trendovima. Prva figura koja je sve promenila je bila Frank the Rabbit iz filma Donnie Darko skale 1/6 od firme Neca.

Play!Zine: Kakav je sadržaj tvoje kolekcije? Da li se fokusiraš na neki poseban domen popularne kulture (filmovi, serije, video igre), ili je malo šarenija?

Adam: Veliki sam zaljubljenik filma, pa samim tim su sve figure u mojoj kolekciji iz sveta filma, sa izuzetkom figure legendarnog i neponovljivog Džimija Hendriksa od firme Blitzway.

Play!Zine: Kada želiš da obogatiš kolekciju, da li ciljaš na nekog posebnog proizvođača ili tip figure (dimenzije, materijal i slično)?

Adam: Iz godine u godinu, tehnika izrade i umetnika koji rade na figurama je sve bolja i kvalitetnija. Po meni, najvažnije je da figura liči na glumca ili heroja filma. Detalji izrade kao i farba su presudni. Firme kao sto su Hot Toys, Queen Studios i Blitzway imaju izuzetan nivo detalja figura, kvalitet kostima i materijala kao i aksesoara koji su uvek neverovatni.

Play!Zine: Koliko je skupo baviti se ovim hobijem?

Adam: Tržište figura 1/6 skale je eksplodiralo u poslednjih 5-6 godina. Samim tim se i potražnja povećala kao i njihove cene. Mislim da je bitno da znate šta želite, da li su to figure iz sveta filma, serija ili igara. Važno je biti strpljiv, čekati pravi momenat i priliku da dođete do figure koju zaista želite.

Play!Zine: Ako nije tajna, koliko vredi tvoja kolekcija? Koja figura je najskuplja?

Adam: Ovo je teško pitanje, pogotovo za novčanik! Ova vrsta kolekcionarstva kao i mnoge druge, nije jeftina. Ali moje odgovor je sledeći, kako staviti cenu na emotivnu vrednost? :)

Play!Zine: Da li imaš neku omiljenu figuru? Šta bi sledeće želeo da pridružiš kolekciji?

Adam: Sve figure u mojoj kolekciji imaju svoje specifično mesto i zaista je teško odabrati omiljenu. To se takođe i menja, jer kada stigne nova figura, ona dobija možda malo više pažnje. Ali ako moram da izaberem, onda neka ovo budu top 5 figura: 

  1. Terminator 2 Battle Damaged DX13 
  2. Samurai Predator
  3. Captain Jack Sparrow DX06 
  4. Joker Heath Ledger DX11
  5. Fight Club Tyler Durden 

Figura koju očekujem da stigne do leta je ništa manje od čuvenog ”The Dude” iz filma The Big Lebowski!

Play!Zine: Poseduješ i YouTube kanal koji tvoju kolekciju prikazuje u najboljem svetlu. Kako je nastao Collectors of the Universe?

Adam: Collectors of the Universe sam osnovao zajedno sa kolegom Markom Radomirovićem. Marko i ja smo se upoznali igrom slučaja. Naravno, spojilo nas je to što smo obojica kolekcionari figura, a možda još važnije, veliki ljubitelji filma. 

Collectors of the Universe je nastao tako što smo hteli da napravimo nešto što trenutno ne postoji na tržištu figura. Većina videa o figurama su u suštini informativnog karaktera. Naša zamisao je bila da uradimo nešto što je pre svega kreativno i novo. Mislim da još uvek eksperimentišemo sa samim vizuelnim konceptom ali je cilj da svaki video bude jedan zasebni, minijaturni film.

Play!Zine: Prezentacija vaših video klipova je gotovo filmska i stvarno je fantastična, od setova, osvetljenja i montaže, pa do muzike i drugih efekata. Kako teče njihova produkcija? Objasni nam proces.

Adam: Veliko hvala na tako lepim rečima! 

Ideja je da figure u našim klipovima budu ekstenzije samog filma. Atmosfera, osvetljenje i celokupna produkcija videa mora da odgovara samom stilu i žanru filma. Mislim da je to najvažnije, jer je pri kupovini bilo koje figure, kolekcionar pre svega vezan za glavnog junaka.

Proces snimanja je veoma sličan kao i kod snimanja filma, ili bolje rečeno kratkog filma, što znači da iziskuje dosta vremena, između 6-8 sati.

Pre početka snimanja pravi se diorama, što je u prevodu set. U zavisnosti od toga iz kog filma je figura, zavisi i kompleksnost samog seta. To iziskuje malo proučavanja kako bi se postigao što verodostojniji set, a samim tim i vremena u pravljenju i farbanju istog.

Snimanje izgleda ovako: prvo postavljamo set, osvetljenje, kamere i filmsku opremu, a potom snimamo različite kadrove i poziranje figure. Posle toga dolazi post-produkcija koja traje ”malo” duže, ali je podjednako, ako ne i više interesantna od samog snimanja. To je proces gde se spaja cela priča, ton i način na koji želimo da predstavimo završni video. Muzika i sound design su takođe veoma važni jer su ključni deo u kreiranju atmosfere iz filma. Za buduće video radove planiramo da imamo komponovanu muziku za svaku figuru!

Ceo video, baš zbog toga što je kratak, mora da bude upečatljiv i dinamičan, i možda najvažnije, da ostavi gledaoca da želi da vidi još :)

Play!Zine: Da li možete da nam date mali preview za sledeći video? Šta trenutno snimate?

Adam: Nećemo vam puno otkrivati. Možemo samo da kažemo… I’ll be back!

Play!Zine: Koji je cilj ovog projekta? Šta vam je u planu na duže staze?

Adam: Cilj od samog početka je bio da pre svega uživamo u samom procesu snimanja i kreiranja, kako mi zovemo ”Filmic Reviews” figura. Ovo je nešto što volimo da radimo, a samim tim se nadamo da će to prepoznati i naši gledaoci. Plan na duže staze je da pokušamo da publici približimo jedan drugačiji i zanimljiviji pristup kolekcionarstvu. Tek smo na samom početku, očekujte neočekivano! 

Play!Zine: Da li kolekciju ubuduće planiraš da proširiš sa figurama iz sveta video igara ili si za sada fokusiran samo na filmsku scenu?Adam: To je inače jedna od bitnih stvari, kako se odlučiti šta je u kolekciji? Da li su to figure iz sveta filma, video igara, serija ili nešto sasvim treće. Ako krenete sve da sakupljate, to vrlo brzo postaje rupa bez dna, za prostor a i za novčanik. Za sada se držim samo filmskih figura ali moram priznati da sam skoro našao kompaniju koja pravi figure iz GTA: Franklin, Trevor i Michael! Možda samo njih uzmem i to je to, neću više!

Play!Zine: Šta trenutno igraš? Da li imaš neku omiljenu igru?

Adam: Veliki sam fan GTA franšize tako da još uvek igram GTA V i željno iščekujem novo izdanje! Jedna od omiljenih igara mi je takođe The Last of Us, koja je ostavila veliki utisak na mene. Vrhunska priča, grafika i muzika!

Play!Zine: Hvala ti na fantastičnom intervjuu!

Obavezno bacite pogled na Collectors of the Universe YouTube kanal i podržite Adama i Marka! Sigurni smo da vas neće ostaviti ravnodušnim.

Za još intervjua sa domaće scene, posetite ovaj link.

Autor: Božidar Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top