Gadgets

Vrhunska gejming stolica: Razer Iskur recenzija

Razer5 iskur

Gejming je odavno prestao da bude nešto što je isključivo vezano za računar ili konzolu pa su se tako različiti proizvođači dosetili kako da unaprede to iskustvo, između ostalog nudeći i nameštaj specifično za gejmere. I nekoliko relativno nepoznatih kompanija je tu postiglo poprilično zapažen uspeh, priključile su im se i nebrojene iteracije kineskih kopija, ali su u međuvremenu uspeli da podstaknu i etablirane proizvođače gejming periferija da ponude svoja rešenja. Tako je do nas na test stigao jedan od prvih modela gejming stolica koje potpisuje Razer. 

Razer Iskur

Razer po običaju sve što pravi pravi sa određenim premium karakteristikama koje preovlađuju i koje moraju biti vidljive na svakom koraku, a sve uklopljeno u sada već prepoznatljiv Razer dizajn u kome preovlađuju crna i zelena. Kod Iskur stolice je to odmah vidljivo u pre svega u materijalima od kojih je izrađena – u pitanju je vrlo kvalitetna veštačka koža koja je mekana na dodir, lepo ispunjena sunđerom koji daje dobru podršku i konačno izvezena zelenim štepom po ivicama koji daje zaista lep i vizuelni utisak. Razer logo na vrhu naslona je posebno istaknut dok se na prednjem delu sedalnog dela nalazi Razer moto „For Gamers. By Gamers“ a koji će doprineti da se osećate kao deo celokupne Razer priče. Donji deo stolice je izrađen od brušenog metala i na njemu se nalazi pet točkića, sve to deluje vrlo stabilno i kvalitetno izrađeno pa se može očekivati da stolica bude poprilično dugovečna. Takođe i osnova stolice je kombinacija čelika i drvenih panela pa ni tu ne bi trebalo da se dešavaju bilo kakvi problemi ni na duži rok, naravno uz iole razumno korišćenje. 

Interesantan detalj koji se odmah primećuje jeste podrška za lumbalni deo leđa koja se nazali u donjem delu naslona – s tim da je u ovom slučaju ta podrška potpuno podesiva. Naime iza da kažemo jastuka koji služi za lumbalnu podršku se nalazi jedan pneumatski klip koji kontrolišete putem specijalne poluge ispod sedalnog dela kojom određujete količinu lumbalne podrške, tj koliko je ovaj deo izbačen iz naslona. Ispod sedalnog dela se naravno nalaze i ostala podešavanja za visinu, mogućnost naginjanja bilo samo naslona, bilo cele stolice, i slično. Kada iskombinujete zavaljeni stav sa većom lumbalnom podrškom dobijaju se neki baš interesantni rezultati koji vam sigurno mogu pomoći ako imate problema sa leđima tokom dugih sesija sedenja pred računarom. Mogućnosti podešavanja dodatno povećavaju odmorišta za ruke koja se mogu pomerati ne samo gore dole, nego i rotirati oko svoje ose zavisno od toga šta vam najviše odgovara. Bitno je napomenuti da je sedalni deo jako udoban ali da možda može biti malo uži za neke ljude pa se Iskur može potražiti i u takozvanoj XL veličini gde je samo taj deo nešto širi. Inače je stolica sertifikovana za do 136 kg teške korisnike tako da obratite pažnju i na tu činjenicu. Sam naslon je dosta visok, čak i relativno visoki ljudi neće imati problem sa potporom za leđa i glavu, dok vas bočne ivice uredno drže u središnjem položaju poput kadica u trkačkom automobilu. 

Ukupno gledano Razer Iskur je jedna od najudobnijih stolica u kojoj smo imali prilike da sedimo, ne vezano konkretno samo za gejming stolice već i za ostale kancelarijske radne fotelje. Dobra podrška sunđera i mnoštvo podešavanja u različitim pravcima će omogućiti da lako nađete idealnu poziciju za sedenje. S druge strane materijal od veštačke kože je vrlo prijatan na dodir, pa ne verujem da bi bilo problema čak i u vrelim letnjim mesecima, a sunđeri kojima je ispunjen obezbeđuju i udobnost i dobru potporu tamo gde je potrebna. Konačno dizajn same stolice može nekome biti malo problematičan – za sada dolazi samo u crnoj boji sa naravno Razer zelenim detaljima, ovo jeste svedenije od većine pravih gejming stolica, ali opet odaje jasnu poruku da se tu radi baš o Razer proizvodu, čak i onima koji nisu toliko upoznati sa industrijom će na prvi pogled biti jasno da je nešto bitno u toj zelenoj i tom logotipu sa zmijama. Iskur se trenutno u Americi nudi i u specijalnom izdanju koji je presvučen sivom tkaninom i sa svedenijim crnim logotipom koji bi se verovatno lakše uklopio i u neko strogo poslovno okruženje, ali ostaje da vidimo da li će i kada takva opcija postati dostupna i za naše tržište. Takođe je moguće sa njihovog sajta dodatno poručiti jastuk za glavu posebno, iskreno meni nije delovao da je potreban, ali bi možda neko voleo i taj dodatak.  

Zaključak

Razer kao premium gejming brend tu svoju politiku odražava i na stolice za igranje pa je i Iskur pravi predstavnik te filozofije – udoban, precizno urađen, dovoljno istaknut i u potpunosti spreman za sve izazove koji ga čekaju u gejming svetu. Nažalost to sa sobom uvek nosi i visoku cenu pa sa nešto preko 500 evra Iskur spada među najskuplje modele na našem tržištu. Pojedine kineske gejming stolice možete kupiti čak i za tri puta nižu cenu ali naravno to je prosto neuporedivo sa jednim ovakvim proizvodom. Ipak činjenica jeste da neke modele što gejming, što ozbiljnih kancelarijskih stolica, možete naći jeftinije ali naravno ne dobijate taj prepoznatljivi Razer šmek koji nije nimalo zanemarljiv.

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top