Gadgets

Manja mehanika: Redragon Pollux recenzija

Redragon je brend periferija koji je kod nas već dosta dugo prisutan i generalno nudi vrlo solidan odnos uloženog i dobijenog. Interesantno je ipak da stalno pokušavaju i da inoviraju pa smo na test dobili tastaturu koja je negde ni punih dimenzija a ni baš potpuno skraćena. 

Redragon Pollux

Redragon Pollux nekako pokušava da premosti jaz između dve osnovne kategorije mehaničkih gejmerskih tastatura – onih standardne veličine, i TKL, odnosno tastatura bez numeričkog dela. U tom smislu ovo je vrlo interesantan hibrid koji ima za cilj da se dobije fizički što manja tastatura ali da se zadrži deo sa kursorskim strelicama i sa numeričkim delom tastatura. Međutim izbačene su neke stvari kao što su funkcijski tasteri, onaj središnji deo tastera sa PgUp/Down, Insert, Delete i slično i oni se sada svi dobijaju isključivo kombinacijom sa Fn tasterom.

To znači da tastatura ima ukupno 78 tastera u odnosu na uobičajenih 104. Ceo uređaj jeste izuzetno mali i kompaktan, ali je solidno dubok zahvaljujući mehaničkim tasterima pa neće zauzimati puno mesta na stolu a sa druge strane ipak imate osećaj sigurnosti i stabilnosti. Tastatura poseduje potpuno RGB osvetljenje i možete ga menjati u različitim obrascima, ali je ostatak dizajna, osim Redragon logotipa sa prednje strane izuzetno sveden, što se meni lično i svidelo. 

Ono što može biti malo nezgodno za duže sesije kucanja jeste da su tasteri vrlo zbijeni međusobno i da postoje samo izuzetno tanke ivice uređaja pored tastera što zahteva malo privikavanja. Još jedno interesantno rešenje jeste da se tastatura na računar povezuje preko standardnog USB-C kabla ali se konektor nalazi sa leve strane što je malo drugačije od uobičajenog, pre bih očekivao da bude sa zadnje strane. Sam kabl je od lepog gumiranog materijala i neće vam sigurno smetati, a dodatno lep detalj je i čičak traka da možete da ga odgovarajuće sklonite kako vam odgovara. U paketu se još dobija i alat za skidanje kapica tastera, za skidanje samih tastera i nekoliko rezervnih tastera. 

Crveni tasteri

Redragon Pollux standardno dolazi sa crvenim mehaničkim tasterima, oni su linearni i verovatno će odgovarati najvećem broju korisnika za gejming. Međutim ono što ovu tastaturu čini posebnom jeste da tastere možete menjati u hodu, tačnije oni su hot-swappable što znači da ih možete promeniti čak i kada je tastatura priključena na računar, što je dobro ukoliko želite da testirate koje vam kombinacije najviše odgovaraju. Sama štampana ploča je tako dizajnirana da prihvata tastere i sa 3 pina ili sa 5 pinova tako da ne morate tražiti po internetu koji su tačno tasteri kompatibilni sa Pollux jer će ona moći da prihvati praktično sve kombinacije. Ovo je idealna situacija za one koji vole da se igraju sa tipovima tastera na svojim mehaničkim tastaturama ali i da brzo dođu do rešenja koje im najviše odgovara. 

Zaključak

Redragon Pollux je interesantan koncept koji nije baš ni tastatura pune veličine ali opet zadržava najveći deo funkcionalnosti. S druge strane mogućnost brze promene tastera otvara opcije za lepo eksperimentisanje sa ovim uređajem ukoliko želite time da se bavite. Konačno cena je sasvim prihvatljiva za mehaničku tastaturu ovih mogućnosti pa je treba imati u vidu ukoliko želite neko kompaktnije rešenje za sto. 

Karakteristike:

ModelRedragon Pollux
TipMehanička tastatura
TasteriLinear Red
DodatnoRGB osvetljenje, hot-swap tastera

Autor: Stefan Starović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top