Gadgets

Povoljan bežični miš i ogromna podloga: Razer Deathadder X Hyperspeed i Pro Glide recenzija

Razer već dugo drži jednu od najboljih pozicija kada su gejming periferije, a miševi pogotovu, u pitanju. Model Deathadder se na tržištu pojavio sada već davne 2006. godine, što znači da je već više od deceniju ipo imao da sazri, a njegova poslednja iteracija koja nam je pala šaka donosi bežično povezivanje i odličnu ergonomiju. U paru s njime smo probali i Razer gigantsku podlogu iz profesionalne serije kako bismo videli da li je zapravo moguće pomiriti gejming i profesionalnu primenu!

Razer Deathadder X Hyperspeed

Kada se prvi put pojavio na tržištu Deathadder je doneo jednu revolucionarnu stvar koju do sada nijedna njegova kopija nije uspela verno da prenese – neverovatno dobar oblik uređaja! Namenjen je dešnjacima, dakle nije u pitanju simetrični miš, ali za sve svoje godine testiranja slobodno mogu reći stotina i stotina gejming periferija nikada nisam našao na oblik koji mi je tako dobro legao kao Deathadder. Mnogi su pokušali da ga kopiraju, što od neimenovanih kineskih proizvođača, što i od strane nekih relativno respektabilnih igrača koji su se nadali da se tako mogu probiti na tržište. Njegove obline su skoro pa zavodljive za svakog gejmera, a nekako prsti tačno kako treba nalegnu na dva glavna tastera, dok je točkić u sredini opet nekako idealno pozicioniran.

Tokom vremena je dobio i dva tastera ispod palca desne ruke koji su veliki i vrlo ih je lako pogoditi, a jedan kuriozitet su dva tastera za promenu DPI osetljivosti koje mislim da po prvi put vidim na ovoj verziji Deathaddera – nalaze se na samom ćošku glavnog, levog, tastera. Prvo sam mislio kako je to dosta nelogično mesto, obično se nalaze negde iznad točkića, i da ću ih često u korišćenju slučajno pritiskati, ali za moje potpuno iznenađenje to mi se nijednom nije dogodilo! Doduše ukoliko želim da promenim DPI osetljivost moram malo da „istegnem“ kažiprst da bi ih dohvatio, ali isto tako moram i neprirodno da ga savijem da bih dohvatio rešenja koja su iznad točkića. Ovo jeste dosta neobična postavka i interesantno je da je Razer odlučio da malo eksperimentiše sa svojim mišem koji je najpoznatiji po obliku, ali samo će vreme pokazati kako će ovu izmenu prihvatiti tržište – meni je tokom testiranja pozicija bila sasvim u redu. Između glavnih tastera se nalazi relativno standardni točkić koji zadovoljavajuće vrši svoju funkciju. Interesantno je primetiti i da uređaj ne poseduje nikakvo RGB osvetljenje, što može biti minus kod nekih igrača, meni je svedeni dizajn sasvim odgovarao, a dobro se uklopi i u neko malo poslovnije okruženje. Inače miš sa svojih 83 do 103 grama težine (zavisno od baterija) ne spada ni u najlakše ni u najteže, ali je po mom mišljenju nekako taman. Kada ga okrenete na leđa otkrivaju se beli PTFE klizači koji svoj posao rade izuzetno dobro i u skladu sa odličnom reputacijom proizvođača. Sa donje strane se još nalazi i senzor, kao i dugme za isključivanje ili prebacivanje na rad u Wi-Fi ili Bluetooth modu. 

Miš se sa gornje strane može potpuno otvoriti i skidanjem praktično celog poklopca otkrivamo njegovu unutrašnjost u kojoj se nalazi risiver za bežično povezivanje kao i mesto za baterije. Baterije nisu punjive, ali je jedan praktičan momenat izuzetno dopadljiv – napaja se iz jedne AA ili jedne AAA baterije! Čovek bi pomislio da su inženjeri u Razeru poludeli i stavili dve različite baterije ali zapravo to u praksi znači da ukoliko vam crkne baterija u nekom baš najnezgodnijem trenutku su ogromne šanse da negde u blizini imate ili AA ili AAA bateriju, bilo iz nekog daljinskog upravljača, sata ili nečega drugog. Vrlo interesantno rešenje i zapravo jako zgodno koje vam smanjuje napetost oko mogućeg nestanka baterije. Inače kao što smo već i rekli Deathadder ima dva moda povezivanja – preko Bluetooth veze ili preko priloženog 2.4GHz wireless adaptera. Razer za bežično povezivanje preko adaptera koristi svoju Hyperspeed tehnologiju koja omogućava apsolutno iste performanse kao i preko kabla. Dodatna pogodnost je što je vreme trajanja baterije izuzetno dugačko – čak 235 sati rada u wi-fi modu, i neverovatnih 615 sati preko Bluetootha. Bluetooth ima manji pooling rate pa je samim tim i trajanje baterije značajno duže. U praksi ta razlika se verovatno i ne oseti toliko, ali ako se ozbiljno bavite kompetitivnim igranjem to vam može biti bitna karakteristika. Treba primetiti i da su dva glavna tastera izvedena u Mechanical Gen-2 Mouse Switches za koje Razer tvrdi da mogu da izdrže 60 miliona klikova što je zaista impresivno. 

Konačno dolazimo i do samog srca, tj senzora miša, i ovde se radi o nešto slabijem optičkom senzoru od 14.000 DPI. Naravno bez obzira što neki miševi imaju i značajno veću osetljivost ovo DPI podešavanje je i više nego dovoljno za ogromnu većinu igrača, čak i onih koji igraju vrlo kompetitivno. Naravno sve podeoke u podešavanjima možete regulisati kroz Razer Synapse softver a dobra stvar je što miš skladišti profil u samom uređaju, pa će vaša podešavanja biti tu i ako ga prebacite na drugi računar bez obzira da li je sam softver instaliran. 

Razer Pro Glide XXL

Razer se pored striktno gejming stvari sada počeo baviti i takozvanim „productivity“ periferijama, odnosno onima koje su navodno namenjene za posao. Suštinski gledano oprema je vrlo slična gejmerskim modelima ali su se uglavnom umesto standardne crno-zelene kombinacije odlučili za mnogo svedenije bele i belo-sive tonove. U tom smislu i Pro Glide XXL podloga koja je u sivkasta sa vrlo diskretnim Razer natpisom na jednom ćošku. Potpuno je jednobojna i izrađena od zaista finog platna po kome miš, bilo da je za produktivnost bilo da je za igranje zaista odlično klizi. Debela je 3mm i sa donje strane se nalazi pena od gume koja je izuzetno gusta tako da zaista imate jako kvalitetan osećaj prilikom korišćenja. S obzirom da je kod nas na test došao XXL model ogromnih dimenzija – 940×410 mm on će pokriti zaista najveći deo stola i naravno je logika da na njega idu i miš i tastatura i potencijalno i slušalice sa strane, praktično nema potrebe da imate bilo kakvog kontakta sa gornjom pločom.

Već pomenuti gumeni sloj pruža zaista odličan efekat pod rukama i izuzetno je prijatno raditi na njoj čak i duže vremenske periode. S druge strane moram priznati da dosta nežna siva boja po celoj površini stola poprilično upija različite prljavštine koje se mogu naći na vašim rukama pa je dosta teže da ova podloga bude uvek čista u odnosu na recimo neki crni model. Naravno više održavanja je i danak tome da imate zaista odlično koncipirane boje na stolu pa je samo pitanje da li vam je bitniji imidž ili manje primetne nečistoće. 

Zaključak

Razer Deathadder X Hyperspeed nudi neke zaista odlične stvari – poznati i dokazani oblik, brzo wi-fi povezivanje, odlične karakteristike u radu. Međutim vidi se i da se na nekim stvarima malo prištedelo: nema punjive baterije, RGB osvetljenja, DPI osetljivost senzora je nešto niža. Međutim kada pogledamo preporučenu maloprodajnu cenu koja bi za ovaj miš trebalo da iznosi oko 70 evra teško da se može naći iole uporediv uređaj bilo kog većeg proizvođača. U tom smislu je svakako topla preporuka da ga uzmete u najuže razmatranje ako vam treba bežični gejming miš opšte namene. Pro Glide XXL podloga je sa druge strane idealna opcija za one koji ne samo da žele kvalitetnu podlogu već i dizajn koji će svakako biti dobro uklopljen u svaku modernu kancelariju. Takođe se mora priznati da sa cenom od oko 30 evra ni ova podloga nije previše skupa kada imamo u vidu brend, dizajn i njenu veličinu. 

Karakteristike:

ModelRazer Deathadder X Hyperspeed
TipBežični Optički miš
PovezivanjeWireless, Bluetooth
Senzor14.000 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, HyperSpeed Wireless, 235 trajanje baterije
ModelRazer Pro Glide XXL
TipTkanina sa gumom sa donje strane
Dimenzije940 x 410 x 3 mm

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top