Gadgets

2u1 luksuzni računar za svakodnevnu upotrebu: Lenovo Yoga 9i recenzija

Pre desetak godina kada su tableti krenuli u ozbiljno osvajanje tržišta delovalo je kao da će trajno zameniti laptop računare i ostaviti sve nas u nekom Star Trek univerzumu gde je tablet osnovna jedinica konzumiranja informacija sa globalne računarske mreže. To se naravno nije desilo, dobrim delom i zato što su se telefoni u međuvremenu povećali i preuzeli jedan deo tog tržišta, a dobrim delom i zato što je solidnom broju korisnika za normalan radi ipak i dalje potrebna fizička tastatura, tj forma najsličnija laptop računarima. I onda smo svedoci rađanja jednog novog segmenta hibrida tableta i laptopa, takozvanih 2u1 uređaja. Lenovo je sa svojom Yoga serijom već duže vremena prisutan u ovom domenu a najnoviji Yoga 9i predstavlja zaista vrhunski luksuzni računar za različite namene. 

Yoga 9i

Sam naziv Yoga serije podrazumeva da ovi računari imaju specijalizovanu šarku ekrana koja im omogućava da se isti lako rotira oko svoje ose. Slična rešenja smo viđali i na drugim računarima ali je ova izvedba na Yoga računaru iz najviše klase ubedljivo najbolja koju smo do sada videli. Dodatno cela šarka je zapravo jedan veliki zvučnik, kao mini soundbar ispod ekrana tako da osim estetske funkcije ima i jako dobru audio funkciju. S obzirom da audio sistem potpisuje firma Bowers & Wilkins, ako i da ima još dva dodatna zvučnika sa strane, dolazimo do zaista jednog od boljih audio ugođaja koje smo uopšte videli na laptopu ove veličine. Sama izrada Yoga 9i je zaista na vrhunskom nivou – ceo je od aluminijuma, koji je na određenim delovima u visokom sjaju dok je na drugim delovima brušen pa predstavlja zaista intrigantnu vizuelnu kombinaciju i nikako nije dosadan.

Model koji je bio kod nas na testu je u Strom Grey boji koju bih okarakterisao kao tamno sivu, dok je još moguće nabaviti i Oatmeal varijantu koja je više nešto bež-braon kombinacija i deluje malo ekstravagantnije iako samo ime to baš i ne govori. Računar je baziran oko ekrana dijagonale 14“ koji praktično iskorišćava skoro u potpunosti gabarite pa su ivice oko njega jedva i primetne a što uređaj čini značajno manjim nego što bi se očekivalo. Ne samo to, nego bih očekivao da sa deklarisanom težinom od 1.4kg bude značajno teži za korišćenje, pogotovu u tablet modu, ali to nije slučaj. Zahvaljujući zaobljenim ivicama imate nekako utisak da je s ovim računarom sve lagano i da ga možete sa sobom poneti gde god da vam zatreba bez nekog dodatnog opterećenja. 

Sa strane se nalaze portovi kojih ima vrlo solidno, tu je jedan standardni USB, jedan USB-C, dva porta koja su identična sa USB-C ali podržavaju i Thunderbolt 4 standard, jedan kombo džek za audio, dugme za uključivanje i dva rupičasta dela za zvučnike sa strane. Kada se otvori u laptop režimu vidi se zaista ogroman i jako udoban za korišćenje touchpad i vrlo solidna tastatura. Sa skroz desne strane tastature se nalazi jedan red specifičnih tastera, prvi je praktično čitač otiska prsta, dok su ovi iznad njega namenjeni za brzo podešavanje osvetljenja ekrana, funkcije zvuka, veb kamere i performansi – iskreno malo čudan izbor, ja bih pre stavio neke uobičajenije tastere, ali dobro, naviknete se brzo. Da je u potpunosti namenjen modernim komunikacijama svedoči i veb kamera u Full HD rezoluciji na vrhu ekrana, a ako se pažljivo zagledate imate i mali prorez putem koga možete da navučete fizički privacy filter preko nje ako ste paranoični da vam neko ne hakuje računar i prati vas kroz kameru. 

Kao što smo već naveli sama šarka ekrana je zaista izuzetno dobro izrađena pa je prebacivanje iz različitih režima rada vrlo elegantno, bez obzira da li hoćete da ga stavite kao šator, da li u položaj za prezentacije ili prosto kao tablet kada je tastatura sa donje strane. Sve to je odlično ispraćeno i od strane Windows 11 operativnog sistema pa se tastatura i touchpad odmah posle nekog ugla ekrana sami deaktiviraju, ekran rotira po potrebi i slično, samo korišćenje je zaista vrlo intuitivno. 

Najimpozantniji deo ovog računara ipak jeste njegov ekran dijagonale 14“ i to na modelu koji smo mi dobili na test izrađen u OLED tehnologiji. To znači da su boje značajno življe čak i nego kod najboljih IPS LCD ekrana dok crna boja ima istinsku dubinu koju samo ova tehnologija može da ponudi, zaista je milina gledati u njega i koristiti ga bilo za obične stvari bilo za neke polu-profesionalne primene i preglede materijala. Ekran je takođe u 16:10 odnosu stranica, tj malo je dublji od standarda što vam omogućava više prostora za aplikacije za produktivnost. Model koji smo mi dobili je imao najjaču opciju ekrana sa 4k, tj 3840×2400 piksela, dok su dve slabije opcije takođe OLED u 2.8k rezoluciji (2880×1800) ili IPS LED ekran u 1920×1200. Iako sam siguran da su i na druga dva modela ekrani i više nego solidni, ovaj 4K OLED je prosto potpuno uživanje za korišćenje i definitivno predstavlja najjači adut ovog inače sjajnog računara. 

Performanse

Lenovo Yoga 9i nije računar koji je pravljen da ima ozbiljne performanse ili za gejming, ali je opet pravljen tako da na njemu radi sve solidno. U njemu se nalazi i7 procesor 12. generacije pod oznakom 1260P ali koji je tako projektovan da bude maksimalno štedljiv pa ima 8 takozvanih efikasnih jezgara i 4 performance jezgara, što ukupno dolazi do 16 threadova. Sve u svemu verovatno nije zgodno da na njemu radite montažu na primer nekog video materijala ali će za svakodnevne aktivnosti biti i više nego dovoljan. Dodajte na to još 16GB radne memorije i brzi Gen 4 SSD kapaciteta 1TB i imate vrlo lepo zaokruženu mašinu solidnih performansi, pogotovu ako imamo u vidu njenu veličinu.

Naravno štedljiviji procesor je doneo odlične performanse kada je u pitanju trajanje baterije koja traje čak do 13 sati uobičajenim situacijama, bez obzira na to što je ekran rezolucije čak 4K. Zanimljivo je i da uz njega ide punjač snage 65W, a da za njega možete iskoristiti praktično bilo koji od USB-C portova, kao i da će baterija nakon samo 15 minuta punjenja moći da radi još dva sata što je idealno kada ste u gužvi sa vremenom a računar vam je već na rezervi. Zgodna stvar kod USB-C punjača je što isti možete koristiti i za laptop i za telefon i za druge uređaje koji koriste ovaj standard što znači manje različitih punjača na putovanjima na primer što ume da bude značajno olakšanje. 

Naravno nismo mogli da odolimo da ovaj računar ne probamo i u igrama i tu ne treba očekivati neke performanse jer se sve izvršava na integrisanoj Intel Iris Xe grafici. Međutim ako pogledamo neke eSports naslove kao što su Dota2, World of Tanks ili CS:GO dobili smo u Full HD rezoluciji na minimalnim podešavanjima negde oko 40-60 fps što nije baš odličan rezultat, ali će vam pružiti malo gejming doživljaja ako zagusti. Naravno sve ovo treba pokušavati samo kada je računar spojen na eksterno napajanje. 

Zaključak

Lenovo Yoga 9i svakako spada u luksuzniji spektar 2u1 računara i svojim kvalitetom izrade, performansama, a najviše izvanrednim OLED ekranom opravdava kandidaturu za jednog od najboljih uređaja ove vrste. Nažalost te sve stvari uvek dolaze uz visoku cenu pa zavisno od konfiguracije ovaj računar košta između 1500 i 2000 evropskih novčanih jedinica, pri čemu su OLED modeli svakako značajno bliži ovoj drugoj cifri, ali makar znate da ste dobili zaista kvalitetan računar. 

Karakteristike:

ModelLenovo Yoga 9i Gen7
ProcesorIntel Core i7-1260P (12-core/16 Threads)
Memorija16GB LPDDR5
Grafička karticaIntel Iris Xe Graphics
SSD1 TB M.2 PCIe 4.0
Hard diskNema
Povezivanje1xUSB 3.2 Gen 2 Type-A, 2xThunderbolt 4, 1xUSB 3.2 Gen 2 Type-C, 3.5mm combo, WiFi 6e, Bluetooth 5.2
Ekran14“ 3840×2400 IPS 60Hz, touchscreen
OSWindows 11
Težina1.4 kg

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top