Gadgets

Povoljni gejming miševi: Redragon Reaping i Inquisitor2 recenzija

Navikli smo da Redragon u svojim periferijama nudi dosta za relativno malo novca pa smo zato i hteli da proverimo šta možemo da dobijemo ako tražimo povoljan gejming miš. Uzeli smo dva njihova modela, jedan važi za baš osnovniju varijantu dok je drugi nešto napredniji sa malom težinom i saćastom strukturom školjke. 

Inquisitor2

Pre svega kod svih kineskih proizvođača se morate navići na izuzetno bombastične nazive uređaja pa je ta situacija i sa Inquisitor mišem, tačnije njegovom sada već drugom generacijom. Radi se o relativno jednostavnom mišu simetričnog oblika koji se na računar povezuje preko končanog USB kabla. Miš solidno leži u ruci ali se oseća nešto jeftinija plastika nego što bismo očekivali na jednom gejming mišu. Dugmići i točkić takođe imaju malo jeftiniji osećaj ali su sasvim upotrebljivi.

Interesantno je da je Redragon dva glavna tastera miša deklarisao na 5 miliona klikova što nije previše u današnjim standardima ali je ipak impresivno kada govorimo o poprilično jeftinom uređaju. Naravno sada već i najniža klasa uređaja ima RGB osvetljenje pa je to slučaj i sa Inquisitor2 modelom koji ima nekoliko prosvetljenih delova, točkić i Redragon logo na zadnjoj strani u svim duginim bojama. Preko softvera možete i regulisati tip RGB osvetljenja. Tu su i dva dugmeta za promenu DPI osetljivosti iznad točkića, dok se ispod palca desne ruke nalaze i dva dodatna tastera kojima možete dodeliti različitu ulogu. Sa donje strane se nalaze klizači od teflona koji svoju ulogu rade sasvim korektno. 

Optički senzor koji se nalazi ugrađen u ovog miša je deklarisane rezolucije do 7.200 DPI i njegova osetljivost se može podešavati u rasponu od 800 do 7.200 DPI ali samo u predefinisanim koracima, nije moguće to dodatno podesiti prema svojim potrebama. Senzor takođe može da izdrži do 10G ubrzanja bez da izgubi praćenje podloge.

Reaping

Redragon Reaping prati trend kreiranja ultra laganih miševa koji kao svoju osnovnu strukturu imaju saćastu plastiku koja je tu da bi se održala čvrstoća dok se istovremeno štedi na materijalu, odnosno njegovoj težini. I zaista sa deklarisanih 55 grama težine ovaj miš spada u lakše ne samo u konkurenciji jeftinih modela nego i na celokupnom gejming tržištu. Plastika je dosta kvalitetnija nego kod prethodnog modela a bolji kvalitet izrade se vidi i po končanom kablu koji je prijatniji na dodir ali i lakši nego kod prethodnika. Takođe je mnogo lakše manipulisati s njime po stolu pa će vam sigurno manje smetati prilikom igranja. Miš bolje leži u ruci zahvaljujući i njegovom obliku ali i teksturiranim površinama po stranama koje sprečavaju klizanje iz ruke. Opet se pod prstima desne ruke nalaze dva dodatna tastera, a sa donje strane miša se nalazi i taster za promenu režima osvetljenja. Osvetljenje je RGB tipa i odlično je urađeno jer dosta toga prolazi kroz saćastu strukturu i kreira zaista interesantan izgled miša. Sa donje strane se nalaze dva klizača koji su nešto bolji nego na Inquisitor2 i daju vrlo konsistentno klizanje po podlozi. Takođe primetno je da su dva glavna tastera na ovom uređaju deklarisana čak na 20 miliona klikova što je izuzetno visoka cifra za cenovni rang kome pripada. Glavna prednost ovog uređaja je ipak njegov senzor koji spada u pravu gejming sferu sa do čak 12.400 DPI a tu je i jedno dugme za promenu osetljivosti.  

Zaključak

Redragon miševi koje smo imali priliku da probamo spadaju u red jeftinijih uređaja namenjenih igranju sa cenama od oko 15 evra za Inquisitor2 i oko 25 evra za Reaping model. S tim cenovnim kategorijama jasno je da ne mogu baš da konkurišu top gejming modelima renomiranih proizvođača koji koštaju i po nekoliko puta više. Međutim kao neka ulaznica u svet gejminga Redragon može biti odličan izbor, pogotovu za mlađe igrače koji nekada svojim temperamentom mogu biti nepažljivi prema uređajima pa nije strašno ako se nešto desi jeftinom mišu. Takođe Redragon je jedan od retkih proizvođača koji nudi produženu garanciju od 3 godine što je zaista retkost, čak i među mnogo skupljim modelima, pa sa te strane možete biti bezbedni da uz normalno korišćenje nećete imati nikakvih problema. Ako bih morao da biram između ova dva konkretna modela ja bih se ipak sigurno pre opredelio za Reaping jer za nešto višu cenu donosi bolji senzor, značajno manju težinu i bolje držanje u ruci što sve može imati uticaja na vašu igru. 

Karakteristike:

ModelRedragon Inquisitor2
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor7.200 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, RGB Osvetljenje
ModelRedragon Reaping
TipOptički miš
PovezivanjeUSB
Senzor12.400 DPI
DodatnoDPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, težina 55 grama

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top