Gadgets

Steam Deck protiv svih – ko može ugroziti prenosni hit iz Valve kuhinje?

Man and woman competing at a mobile gaming tournament
Foto: iStock

Nintendo je, decenijama, držao de facto monopol na tržištu prenosnih konzola. Game Boy se nalazi na trećem mestu liste najprodavanijih konzola, dok je Nintendo DS na drugom. Najnoviji Nintendov hit, Switch, je trenutno na petom mestu i veoma je blizu da prestigne PS4.

Jedini kako-tako uspešan izazivač Nintenda, legendarni PSP, se nalazi na jedanaestom mestu gorepomenute liste. Na žalost, svi znamo tragičnu sudbinu Darta Plagueis…, ovaj, PS Vite, za koju je Sony delimično odgovoran. Iako je Switch i dalje prvi izbor mnogih gejmera koji se žele igrati u pokretu – to jest u krevetu i dok sede na WC šolji – poslednjih nekoliko godina imamo eksploziju prenosnih PC gejming mašina.

Još otkada je GDP izdao prvu generaciju svog Win portabilnog gejming računara, to tržište je bilo i ostalo teren za entuzijaste; što zbog ludih cena, što zbog akrobacija koje potencijalni kupci moraju izvesti da bi došli do istih. Ali, sad kad je Valve rešio da udje u igru, sve ovo se može promeniti iz korena, na više nivoa.

Steam Deck – eksplozivni uspeh i želje za budućnost

Iako je i sam Deck parče hardvera do kojeg je maltene nemoguće doći sem ako ne živite u jednoj od 35 podržanih država – Srbija, kao i obično, nije na toj listi – popularnost istog je eksplodirala poput atomske bombe. Svi pričaju o ovoj spravi – ne toj spravi – sa pravom. Valve je doneo ono što je masa gejmera širom ove kugle na kojoj živimo zahtevala već godinama, normalne cene.

Umesto boga oca Steam Deck košta malo više od 400 evropskih novčanica. Veoma povoljno u poređenju sa ostalim portabilnim gejming računarima. Nije ni čudo što je masa poludela i što Valve, inače poznat po neuspešnim hardverskim inicijativama, čini sve da poboljša dostupnost svoje prenosne konzole. Steam Deck je najuspešniji hardverski proizvod iz Valve kuhinje ikada i kompanija samo može da zadovoljno trlja ruke i razmišlja o drugoj generaciji konzole.

Kad smo već kod toga, nije zgoreg pomenuti, da ista dolazi sa slotom za UHS-1 microSD kartice. I iako, teoretski, EsportsHeadlines.com kaže da možete ubaciti karticu od 2TB, no današnje tržište nudi samo microSD kartice kapaciteta do 1TB

Nadamo se da će Steam Deck 2 doći sa UHS-2 podrškom koja će omogućiti tri puta brži prenos podataka (104MBps vs. 312 MBps) i, samim tim, brže očitavanje nivoa u modernim igrama.

Ostale želje, čestitke, i pozdravi uključuju makar 90Hz OLED ekran. Rezolucija je okej, ali OLED je OLED. Na kraju, Valve, molimo vas, omogućite jednostavniju zamenu SSD-a.

Kako stvari trenutno stoje, Steam Deck i budući Deck 2 nisu i ne mogu biti ugroženi od strane proizvoda poput AYA Neo, Aya Neo 2, ili GPD Win 3. Aya Neo Air je tu negde sa cenom, ali je i dalje skuplja i ima više nego užasnu autonomiju. Valve može da gubi novac ili da bude na pozitivnoj nuli zato što, gle čuda, drže Steam platformu gde mogu nadoknaditi gubitke prodajom igara. Druge kompanije na tržištu to ne mogu, zato i moraju stavljati visoke cene.

Ono što zaista može ugroziti Valve perjanicu su prenosne konzole koje nude striming video igara.

alexander-andrews-WLAW-NGcMiw-unsplash
Foto: unsplash.com

Striming konzole iz prikrajka vrebaju

Iako ovo zvuči čudno, jer striming jednako visoka latencija i kanta-nivo kvalitet videa, ima smisla u određenim slučajevima. Ako neko uspe da napravi striming prenosnu konzolu koja je primetno jeftinija od Decka i Switch lajtare i koja nudi striming servis sa dovoljno velikom bibliotekom igara, to čudo ima da se prodaje kao alva. Na žalost, oba izazivača koji su do sada predstavili svoja rešenja, su fejlovali već u startu.

Striming je kul i sav taj džez, ali problemi su očigledni

Izazivač numero uno, G Cloud by Logitech, izgleda veoma dobro. Ekran je dobar, kontrole su odlične, konzola dolazi sa podrškom za Nvidia GeForce Now i Xbox Cloud Gaming (Game Pass). Na prvi pogled, nije loše.

Ali, cena od $350 je toliko smešna da je to tužno. Ko će normalan uzeti G Cloud? Za malo više keša tu je Steam Deck, koji ima fantastične gejming performanse. Takođe, Switch Lite, koji je savršen za indie i Nintendo igre, košta samo $200.

Sledeći na listi, Razer Edge 5G, će takođe verovatno završiti u stilu mokrog prdeža. Pod jedan, s’ obzirom na potencijalne specifikacije – veliki 120Hz OLED ekran, napredni Qualcomm mobilni SoC, premijum izrada, 5G podrška, itd. – možemo se kladiti u šta god da će mu cena biti daleko od kompetitivne.

Edge 5G nudi interesantne opcije. Na primer, mogućnost da strimujete igre sa svog računara. Ali, to isto nudi Steam Deck, plus PS4/PS5 striming. Valve mašina takođe ima dovoljno sirove snage za lokalno pokretanje AAA naslova uz respektabilna podešavanja i performanse. A i 5G podrška nije neka prednost. Barem u SAD, gde maltene nema neograničenih tarifa kada je reč o mobilnom netu.

Ove dve konzole su interesantne, ali će verovatno proći kao bosi po trnju na tržištu, uglavnom zbog cene. Cena je sve i svja kada je reč o konzolama za igranje. Dok neko ne ponudi prenosnu striming konzolu koja je primetno jeftinija od Switch lajtare nema smisla stavljati Steam Deck i Nintendo Switch u isti koš sa striming konzolama.

Da li neka kompanija uopšte može napraviti metež na polju prenosnih striming konzola?

Da li iko može ugroziti Steam Deck i bratiju svojom prenosnom striming konzolom?

Da bi iko napravio uspeh sa sopstvenom prenosnom striming konzolom mora je pozicionirati tako da bude jeftinija nego Switch Lite. Znači maksimalna cena od $200-200e i sweet spot cena od ~100-$150. Drugim rečima, ta kompanija mora da bude spremna da gubi novac na svakoj hardverskoj jedinici kao i da nudi striming servis koji će generisati profit izgubljen na hardveru.

Ove uslove ispunjava samo šačica kompanija. Valve je jedna od tih firmi ali, po već viđenom, oni nisu zainteresovani za striming tržište. Sledeći je mogao biti Google, ali Stadia od nedavno živi na Lovrincu, tako da i oni otpadaju. Nvidia ima GeForce Now i iskustva sa proizvodnjom mobilnih čipova. Ali, deluje da je Jensen trenutno više zainteresovan za mašinsko učenje i Metaverse koji nije Metaverse već Omniverse.

Procesom eliminacije smo došli do velike trojke u svetu konzola. Prvo, Nintenahahaha. Al’ ozbiljno, Nintendo je operisan od novih tehnologija. Samo pogledajte Switch onlajn servise i sve će vam biti jasno. Sony se opekao sa PS Vitom i izgleda da se neće vraćati u prenosne vode. Što nas ostavlja sa malim mekim.

petar-vukobrat-Z_MqwMkToHM-unsplash
Foto: unsplash.com

Microsoft već ima fantastičan proizvod u vidu Game Pass servisa. Sledeće, kompanija već godinama testira Game Pass striming video igara takođe poznat kao Xbox Cloud Gaming (xCloud).

xCloud je dostupan samo uz Game Pass Ultimate, što znači da im svaka prodata prenosna konzola može doneti sigurnih $180 godišnje. Za 50 odsto više nego što prosečan vlasnik Xbox konzole troši godišnje na igre. Na kraju, MS je sve karte stavio na Game Pass, koji promoviše kao da sutra ne postoji.

Drugim rečima, Microsoft može bez problema da ponudi jeftinu striming konzolu na kojoj će gubiti novac. Ne zaboravite, ta konzola mora imati aktivnu Game Pass Ultimate pretplatu da bi bila upotrebljiva. Takođe, iako je kvalitet videa upitan – a što je manji ekran teže se primeti ispodprosečni kvalitet videa – xCloud je prilično dobar kada je u pitanju latencija. Naravno, dok god imate brz internet i živite u državi sa zvaničnom xCloud podrškom.

Takođe, većina gejmera koristi svoje prenosne konzole kod kuće dok bleje u krevetu ili na nekoj šolji. Tako da, ako MS ponudi xCloud zajedno sa strimingom igara preko WiFi mreže sa vaše Xbox konzole ili računara, imaće zaokružen proizvod koji radi odlično po kući i zadovoljavajuće van iste. Dodajte cenu od $100-$150 i OLED ekran, pa makar i 720p, i imate striming konzolu koja bi napravila totalnu pometnju na tržištu.

Zamislite to, portabilna konzola koja strimuje vaše Game Pass igre sa lokalne mašine kad ste kod kuće i preko WiFi ili 5G mreže kada ste vani i koja je jeftinija nego Switch Lite. Sad čekamo Microsoft jer, ako nas pitate, samo je pitanje vremena pre nego što najave prenosnu, striming Xbox konzolu. Kad i ako je najave, konačno ćemo dobiti realnu striming konkurenciju Steam Decku i Switchu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top