Vesti

Bitka između osnivača i vlasnika Disco Elysium studija se seli na studio

FOTO: ZA/UM

Pravna bitka besni nakon niza eksplozivnih optužbi bivših developera iza Disco Elysium i vlasnika studija koji su ih otpustili.

U rivalskim izjavama objavljenim u sredu, ključni kreatori proslavljenog detektivskog RPG-a su tvrdili da su prevareni i izbačeni iz razvojnog studija ZA/UM, dok su vlasnici studija tvrdili da su oni otpušteni zbog nedoličnog ponašanja.

„Mislimo da je vreme da ljudi znaju šta se dogodilo u kompaniji“, napisali su direktor igre Disco Elysium Robert Kurvitz i umetnički direktor Aleksander Rostov u postu za Medium.

Prema paru, koji su manjinski akcionari u nezavisnom, evropskom studiju ZA/UM, stvari su počele da se pogoršavaju nakon što je estonska kompanija pod nazivom Tutreke OU stekla većinski udeo u kompaniji.

„Čim su postali većinski akcionari, brzo smo bili isključeni iz svakodnevnog poslovanja, raskinut nam je radni odnos i onemogućen nam je pristup informacijama kompanije“, tvrde oni. „Naše otpuštanje usledilo je nedeljama nakon što smo počeli da tražimo dokumente i finansijske podatke, koje sadašnji vlasnik još uvek krije od nas.

Par je dodao: „Sada smo u procesu pregleda naših pravnih opcija. I građanske tužbe i krivične prijave su na stolu — u Estoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, u saopštenju objavljenom za GamesIndustry.biz, sadašnje rukovodstvo studija ZA/UM je negiralo optužbe za prevaru i rekao da je nekoliko zaposlenih otpušteno zbog „nepristojnog ponašanja“.

„Iako smo uvereni da će ZA/UM pobediti na sudu kada se sve činjenice saslušaju, smatramo da je neophodno da se pozabavimo neosnovanim tvrdnjama i neistinama, samo da bismo na pravi način odbranili ZA/UM i zaštitili naše zaposlene“, navodi studio.

„Glasina da je naša odluka da raskinemo ugovore sa ovim pojedincima doneta radi finansijske dobiti je potpuno neosnovana i ni na koji način ne odražava činjenice. To je bila odluka koju je trebalo doneti za dobrobit kolektiva.”

Pratićemo razvoj situacije da bi videli u kojem smeru će se ova bitka kretati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top