Gadgets

Veliki 2u1 gejming laptop: RoG Flow X16 recenzija

Republic of Gamers laptopovi su nam već dobro poznati, ali smo nedavno videli njihove eksperimente sa 2u1 laptopom kao što je Flow X13 ili sa tablet modelom kao što je Z13, ali nam je sada na test stiglo nešto potpuno drugačije – 2u1 laptop sa ekranom dijagonale celih 16“. 

RoG Flow X16

Čim ugledate Flow X16 model odmah je jasno da se radi o izuzetno premium uređaju – materijali su na najvišem nivou, a više nema ni one napadne gejming estetike – sve je nekako svedeno i smireno a opet poprilično detaljno dizajnirano. Odmah upada u oči relativno mala dimenzija uređaja i težina imajući u vidu da je dijagonala ekrana celih 16“. To je naravno postignuto time što su ivice oko ekrana zaista minijaturne, dok je i debljina uređaja među najmanjim gejming računarima koje smo videli u klasi 15-16“. Samim tim prvi utisak koji dobijamo je da je računar vrlo prilagođen nošenju unaokolo, što doduše malo umanjuje dosta veliki punjač snage čak 240W. Međutim, dobra stvar je što podržava i punjenje preko USB-C porta do 100W, pa ukoliko se ne igrate u pokretu možete nositi nešto manji adapter sa sobom. Trajanje baterije je solidno, pa ukoliko se ne igrate na bateriji možete očekivati između pet i osam sati u zavisnosti od načina upotrebe. 

Materijali koji su korišćeni u izradi još više dolaze od izražaja kada krenete da ga koristite, jer svaki deo zaista odaje najviši mogući utisak, a po najviše tastatura i veliki trackpad koji su zaista jako prijatni za korišćenje. Na to treba dodati i solidan sistem zvučnika za jedan gejming računar, pogotovu u ovako malom kućištu. Konačno tu je veliki izbor portova i povezivanja, a posebno pozdravljamo slot za SD karticu koji će značiti digitalnim umetnicima i kreatorima sadržaja kao i uključivanje web kamere, koja nije specijalnog kvaliteta ali radi posao. Interesantno je da se svi portovi nalaze bočno, dok se sa zadnje strane nalazi samo velika rešetka za hlađenje. Takođe treba pomenuti i da računar podržava RoG XGm port koji služi za povezivanje eksternog docka sa jačom grafičkom karticom i vezan je samo za Republic of Gamers. Iako smo postojanje ovog porta jako pozdravili na manjim RoG Flow uređajima, ovde deluje da je on dosta suvišan jer je i sama grafička kartica u računaru solidno jaka. Naravno, ne bismo mogli da izbegnemo a da ne pomenemo šarke koje služe da se računar iz laptop moda pretvori u tablet ili u neki od prezentacionih modova, gde u svakom trenutku imate potpunu kontrolu nad rotacijom ekrana i njegovim položajem. 

Konačno, dolazimo i do najbitnijeg elementa ovog računara – njegovog ekrana. U pitanju je ekran izrađen u mini LED tehnologiji koji daje neverovatno zasićene boje i izuzetno duboke crne, čak na granici onoga što bismo očekivali od OLED ekrana. Pri tome zadržava veliku brzinu osvežavanja od 165Hz i odličnu paletu boja po svim standardima. Zanimljivo je napomenuti i da je njegov odnos stranica 16:10, tj da je rezolucija 2560×1600 piksela, što je nešto više od standardne QHD rezolucije, a dodatni prostor može značiti u nekim aplikacijama. Osim odlične slike, njegov sistem koji je osetljiv na dodir podržava i unos putem olovke, što ga čini idealnim saputnikom za dizajnere i druge kreativce, a što do sada nismo viđali u jednom pre svega gejming uređaju. 

Performanse

Srce ovog računara čini Ryzen 9 6900HS sa 8 jezgara i 16 threadova koji je trenutno i dalje u samom vrhu ponude laptop procesora, pri čemu je opremljen i sa 32GB DDR5 memorije koja će obezbediti lagodan rad u programima za grafički dizajn na primer. Tu je i vrlo moćna Nvidia RTX 3070Ti grafička kartica sa 8GB memorije koje će sve današnje igre bez problema poterati u osnovnoj rezoluciji ekrana u 60fps ili više, i u tom smislu zaista nema nikakvih zamerki, a ostaje pitanje zašto bi se dodavala eksterna grafička kartica. Inače, Flow X16 postoji i u verziji sa RTX 3060 grafikom ukoliko imate želju da malo uštedite. Tu je i jedan m.2 SSD kapaciteta 1TB, kao i jedno slobodno mesto za nadogradnju, a računar dolazi sa preinstaliranim Windows 11 operativnim sistemom. Sve u svemu, na osnovu specifikacija ovaj uređaj deluje izuzetno sposobno da se uhvati u koštac sa bilo kojim gejming naslovom koji vam trenutno može pasti na pamet. 

Utisci u radu

Pre svega, ukoliko se osvrnemo samo na to da računar koristimo kao 16“ gejming laptop, zaista mogu reći da mu je vrlo teško naći manu – lako je prenosiv i kompaktan, performanse su odlične, ne greje se previše i ne pravi previše buke pri velikom opterećenju procesora i grafičke kartice, rekao bih čak ispod nekog proseka na koji smo navikli u današnje vreme. Međutim, ono što je glavni adut ovog uređaja jeste i njegov touchscreen, to jest mogućnost da se lako konvertuje u tablet. Ova mogućnost će izuzetno puno značiti ljudima koji često moraju da drže neke prezentacije, koji često nešto zapisuju po ekranu i dizajnerima koji će dokupiti olovku i onda dobiti praktično veliku tablu za crtanje. Ipak, kao što se da primetiti, nijedna od ovih primena nije vezana za gejming. Štaviše, čak je i u nekom striktno poslovnom smislu pitanje koliko lagano možete stalno konvertovati ovaj uređaj iz jednog moda u drugi, s obzirom da je značajno i glomazniji i teži od recimo X13 modela. Konačno, njegov ekran je toliko dobar da me je duša bolela kada bih video otiske mojih prstiju na sjajnoj staklenoj površini koja ga prekriva. Prosto sam stalno sa sobom nosio neku krpicu da ga prebrišem po potrebi, a potrebe je bilo često. 

Zaključak

Republic of Gamers Flow X16 je jedno izuzetno parče hardvera i dobar pokazatelj šta nas čeka u budućnosti i šta je sve moguće uraditi u formatu gejming laptopa. Naravno, takva avangarda dolazi i sa poprilično visokom cenom od oko 2700 stranih novčanih jedinica što je svakako dosta, ali imajte u vidu da on zaista dosta i donosi za onoga ko ima potrebu da iskoristi sve njegove mogućnosti. Opet, ne mogu svi baš tako lako odmah prihvatiti tablet veličine 16“, a pogotovu je upitno koliko ova funkcionalnost koristi samim gejmerima. S druge strane, ako bih ga posmatrao samo kroz prizmu gejming laptopa morao bih da kažem da ima vrlo malo stvari koje mu mogu zameriti, a bio sam oduševljen veličinom, težinom, materijalima, kvalitetom ekrana, komponentama i ponašanju u radu. U tom smislu se nadam da će Republic of Gamers razmisliti da u narednom periodu napravi i neku varijantu ovakvog računara a bez mogućnosti pretvaranja u tablet, jer bismo u tom slučaju verovatno uštedeli solidnu količinu novca, a ujedno i izbegli tablet mod koji nam možda i ne treba. 

Karakteristike:

ModelRoG Flow X16 GV601R
ProcesorAMD Ryzen 9 6900HS (8-core/16 Threads)
Memorija32GB DDR5
Grafička karticaGeForce RTX 3070Ti 8GB 
SSD1TB Gen4 SSD
Hard diskNema
Povezivanje2xUSB 3.2 Gen 1 Type-A, 1xUSB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x RoG xGM port, 3.5mm combo, HDMI 2.0, WiFi 6e, Bluetooth 5.2
Ekran16“ 2560×1600 mini LED 165Hz, Adaptive Sync
OSWindows 11
Težina2.08 kg

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top