Domaća Scena

Beograd postao centar razvoja igre World of Warships – PLAY! u poseti studiju Wargaming Belgrade

Nesumnjivo je da Srbija postaje sve popularnije poprište razvoja igara sa kvalitetom koji parira Zapadu i privlači pažnju tamošnjih zahtevnih potrošača. Najbolji primeri su Scorn kao nedavno objavljena uspešna igra, a imamo i nadolazeći Scars Above sa obećavajućim AA kvalitetom. Još jedan pokazatelj je i interesovanje stranih gejming kompanija za otvaranje studija ovde.

Wargaming je takva kompanija. Ovaj gigant koji iza sebe ima trilogiju igara World of Tanks, World of Warships i World of Warplanes, zajedno sa još drugih igara, rešio je da pored 16 studija otvori još jedan i to upravo u Beogradu.

Wargaming Belgrade otvoren je jula ove godine i već sada broji gotovo 300 zaposlenih. O dolasku kompanije koja nam je donela “tenkiće” se dosta pričalo proteklih meseci, a mi smo sada obišli sam studio u Blue House biznis centru i saznali ka čemu će biti usmeren fokus ovog novootvorenog studija.

Pokretačka snaga studija Wargaming Belgrade

Studio je kroz par meseci rastao ogromnom brzinom, uglavnom kroz relokacije postojećih zaposlenih iz studija širom Evrope, a među zaposlenima se mogu naravno ubrojati i radnici sa ovih prostora. Na zapošljavanju novih kadrova se dosta aktivno radi, pošto je trenutno otvoreno preko 70 pozicija.

Igra World of Warships će biti glavni deo fokusa ovog studija, a čelnici su se pohvalili da je ovo novo poprište razvoja igre i da se sva magija iza epskih bitki na vodi sada odvija u Beogradu. Takođe, bitno je napomenuti da je manji tim posvećen razvoju World of Tanks, najpoznatijoj igri ove kompanije. U slučaju da niste upoznati sa igrom, WoWs je simulacija pomorskih timskih bitaka sa istorijski tačnim brodovima (preko 600) podeljenih po državama i u nekoliko klasa, a odnedavno su u ponudi i podmornice. Igra je proslavila svoj 7. rođendan i ne pokazuje znake slabljenja, ni na PC-u, a ni na konzolama. Domaću zajednicu igrača oko ove igre će posebno obradovati vest da će se u igri uskoro pronaći i brod Kraljevine Jugoslavije JRM (1941).

WG Belgrade će nastaviti sa mesečnim ažuriranjem World of Warships i dodavanjem novog sadržaja, poput brodova, flota i privremenih modova igre. Ono što je PLAY! mogao da otkrije jeste da tim uveliko radi na pripremi brodova Evropskih i Južno Američkih nacija. Pored same PC verzije, studio paralelno odžava WoWs: Legends, verziju za aktuelne konzole i pritom razvija mobilnu verziju koja će sa konzolnom imati omogućenu paralelnu progresiju. Jedna od retkih igara koja će omogućiti da napredak sa mobilnog telefona prenesete u kauč kada sednete pred konzolu.
Dalje što se razvoja tiče, u toku su ili se spremaju razna partnerstva sa drugim brendovima, poput Warhammer 40k, Transformers, Godzilla vs Kong i drugim prepoznatljivim franšizama.

Naravno, pored toga što će WG Belgrade biti samo poprište razvoja za World of Warships, studio će raditi na tome da proširi svoje vidike izvan trilogije, ali i da nešto doprinese game dev sceni u Srbiji. U skladu sa tim imali smo prezentaciju fokusiranu na Wargaming Forge. Ova svojstvena “kovačnica” je program koji za cilj ima da edukuje narednu generaciju profesionalaca industrije kroz partnerstva sa domaćim školama i fakultetima, ali i besplatnim trening kursevima koji se mogu pretočiti u plaćenu stručnu praksu, pa potom u full time posao. Preko 90% pripravnika je kasnije dobilo posao u Wargamingu.

Wargaming Forge se pokazao izuzetno uspešnim u Pragu, Viljnusu i Nikoziji, dok će u Srbiji započeti već početkom 2023. godine. Prvi deo uključivaće onlajn kurs u trajanju od 2-3 meseci, dok bi nakon selekcije počela stručna praksa u kojoj bi kroz period od 3 do 6 meseci kandidati radili u samom Wargamingu, rame uz rame sa profesionalcima.

Prisustvo ove kompanije u Srbiji i te kako nagoveštava svetli period po pitanju razvoja igara, i verujemo da ćemo od ove kompanije viđati samo benefite. Iskustvo developera koji ima desetine i desetine miliona aktivnih igrača u svojim igrama nije zanemarljivo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top