Hardware

Dobar all-round gejming laptop: Lenovo Legion 5 recenzija

Kompanije na test najčešće šalju svoje najjače modele gejming računara pa se dosta često susrećemo sa modelima koji imaju odlične performanse u svakom smislu, ali ih prati paprena cena. Međutim, sada nam je od Lenovo stigao jedan vrlo razuman gejming laptop koji će verovatno zadovoljiti potrebe najvećeg broja korisnika pri čemu, iako naravno nije jeftin, i dalje predstavlja neku optimalnu kupovinu. 

Lenovo Legion 5i

Lenovo Legion gejming laptop računari su nam do sada već dosta dobro poznati i u ovoj sedmoj iteraciji ne donose previše novina, ali su nekako do krajnjih granica usavršili već solidnu osnovu. Naime, u pitanju je vrlo sveden uređaj koji možete koristiti za gejming, ali kao i sasvim regularan poslovni računar, nešto malo deblji doduše od onoga što je sada već standardni tanki laptop. Siva boja dominira, kao i relativno veliki Legion logo sa jedne strane i mala Lenovo značka sa druge, ali je to sve vrlo diskretno i neupadljivo. Takođe nema ničega od šljaštećeg RGB osvetljenja – tastatura je prosvetljena ali samo u beloj boji, što se uklapa u celokupno svedeni imidž. Onaj ko želi da njegov računar na prvi pogled vrišti da se radi o gejmerskom uređaju definitivno ne bi trebalo da se zainteresuje za Legion 5i, dok svi ostali na osnovu izgleda mogu vrlo ozbiljno da ga razmatraju. 

Legion 5i je zadržao format koji smo već viđali na Lenovo modelima. Naime, ne postoji klasična šarka ekrana, već je ekran malo pomeren ka napred čime je ostavljena mogućnost da se laptop otvori do 180 stepeni, ali je i iza ekrana ostavljen prostor za odlično hlađenje kao i za mnogobrojne portove za mrežu, punjač, HDMI, dodatne USB portove i slično, kako vam ništa od tih kablova ne bi smetalo tokom igranja. Sa jedne strane se nalaze samo dva USB-C porta, dok se sa druge strane nalazi jedan USB-A port, pretpostavljamo za miša i 3.5mm kombo džek za slušalice sa mikrofonom. Zanimljivo je da jedan USC-C port sa strane podržava Thunderbolt 4 standard, dok onaj koji se nalazi pozadi podržava i DisplayPort 1.4 povezivanje. Pored konektora za slušalice nalazi se i interesantan prekidač koji zapravo prekriva veb kameru na vrhu ekrana fizičkim zastorom, tako da ukoliko se brinete zbog hakerskih napada koji bi mogli da vas snimaju preko kamere, to sada nije moguće. Veb kamera je inače relativno niže 720p rezolucije ali će sasvim dobro poslužiti imajući u vidu prevashodnu namenu ovog računara. 

Kad smo kod ekrana, ivice oko njega su zaista minimalne, pa računar daje utisak da je manji nego što to jeste, čak i sa dijagonalom od 15.6“. Lenovo se u ovoj konfiguraciji opredelio za IPS ekran rezolucije 1920×1080 piksela sa maksimalnom brzinom osvežavanja od 165Hz i podrškom za Nvidia G-Sync. Ekran se dobro vidi iz svih uglova i daje odličan spektar boja, reklo bi se taman kako bi se očekivalo od jednog laptopa ove klase. Kad smo kod drugih uređaja s kojima korisnik direktno vrši interakciju – tastatura je prostrana i vrlo precizna, a napravljena je tako da ima i numerički deo, što nije baš slučaj sa svim 15“ modelima. Trackpad je izuzetno velik i komforan, tako da možete opušteno raditi i duže vremenske periode. Konačno, tu je punjač poprilično velikih dimenzija pa to uvek treba imati u vidu, ali nažalost trajanje baterije je nešto slabije nego kod konkurentskih modela. 

Konfiguracija i utisci u radu

Model Legion 5i dolazi naravno u velikom broju različitih konfiguracija, a ona koja je nama stigla na test je imala i5-12500H processor sa 12 jezgara od kojih su 4 performance jezgra sa ukupno 8 threadova, dok su ostalih 8 takozvana efikasna jezgra sa isto toliko threadova. Zanimljivo je da dolazi sa ugrađenom DDR5 memorijom što je trenutno i dalje malo egzotika, a 16GB će sasvim dobro poslužiti za gejming svrhe. Tu je i Nvidia RTX 3050Ti grafička kartica sa 4GB sopstvene memorije koja je negde na donjem delu skale performansi, ali se opet drži u odnosu na starije modele. Velika zamerka na inače vrlo solidnu konfiguraciju ide na račun ugrađenog SSD-a od samo 256GB, što je u današnje vreme premalo čak i za entry-level laptop računare. Sreća pa ovaj model ima i drugi slot za SSD, pa je ako ništa ta nadogradnja izuzetno laka, ali mislim da realno ne bismo smeli da viđamo gejming laptopove bez najmanje 512GB prostora na disku, jer su današnje igre poprilično velike. Konačno, računar dolazi sa instaliranim Windows 11 operativnim sistemom, što treba imati u vidu ako više preferirate neki tradicionalniji OS. 

U radu se Lenovo Legion 5i pokazao zaista sjajno, pre svega u domenu hlađenja i odvođenja toplote na način da igrač to ne oseti na dlanovima, a pogotovu na način tako da je dosta i tiši od onoga što je trenutno uobičajeno na tržištu. Odabir komponenti je nekako sasvim u skladu, pogotovu ako pogledamo okosnicu koju čini i5 procesor i RTX 3050Ti grafička kartica: nijedna od ovih komponenti nije baš u vrhu ponude, ali objektivno je dovoljno dobra za većinu korisnika koji će se igrati na ekranu Full HD rezolucije. Dakle, sve je vrlo dobro izbalansirano, tako da ćete moći da igrate i AAA igre, možda ne na najvišim podešavanjima, ali svakako i više nego dobro, dok ćete sa druge strane u eSports naslovima koji su manje zahtevni dobijati više frejmova u sekundi i samim tim koristiti sve mogućnosti 165Hz ekrana. 

Zaključak

Lenovo Legion 5i u izvedbi u kojoj je stigao na test je definitivno na visini zadatka što se tiče kvaliteta izrade i generalno upotrebljivosti, ali bi možda neki rekli da je malo slabiji za „ozbiljan“ gejming. Međutim, to dosta zavisi od toga kakav ste igrač i koliko ste novca spremni da izdvojite. Ovako konfigurisan računar košta nešto preko 1.000 stranih novčanih jedinica što je u svetu gejming laptopova definitivno bliže donjoj granici, a opet na njemu bez problema možete igrati sve najnovije igre i uživati čak u višoj frekvenciji osvežavanja ekrana. Tako da ga definitivno treba imati u vidu ukoliko ste u potrazi za prenosnom gejming mašinom a budžet vam nije neograničen. 

Karakteristike:

ModelLenovo Legion 5i
ProcesorIntel Core i5-12500H (12-core/16 Threads)
Memorija16GB DDR5
Grafička karticaGeForce RTX 3050Ti 4GB GDDR6
SSD256 GB Gen4 SSD
Hard diskNema
Povezivanje2xUSB 3.2 Gen 2 Type-A, 1xThunderbolt 4, 2xUSB 3.2 Gen 2 Type-C, 3.5mm combo, HDMI, Ethernet, WiFi 6e, Bluetooth 5.2
Ekran15.6“ 1920×1080 IPS 165Hz, G-Sync
OSWindows 11
Težina2.4 kg

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top