Gadgets

Mala bežična mehanička tastatura: Redragon Pollux Pro recenzija

Već smo imali prilike da se susretnemo sa manjim Redragon mehaničkim gejmerskim tastaturama a sada nam je na test stigao Pollux Pro model koji pored nešto ekstravagantnijeg dizajna donosi i mogućnost bežičnog povezivanja koja je često rezervisana za mnogo skuplje modele. 

Redragon Pollux Pro

Trend manjih mehaničkih tastatura je svakako tu da ostane, a Redragon nam je sada ponudio nešto što nazivaju 75% tastaturom: naime Pollux Pro ima čak i numerički deo, ali mu fali onaj deo tastera između, dok su kursorske strelice uglavljene između standardnog i numeričkog dela. Ivice tastature su skoro nepostojeće pa dobijate utisak da na stolu zauzima manje prostora nego što je to zapravo slučaj. I ovo rešenje ima svojih velikih prednosti – neki ljudi su prosto navikli na numerički deo tastature (koje standardne TKL nemaju) koji im je potreban na primer za posao, a opet nemaju dovoljno prostora za tastaturu pune veličine. Pollux Pro tu dodaje i još bolju opciju kada uzmemo u obzir načine korišćenja – mogućnost izbora povezivanja. 

Naime ona nudi standardno povezivanje preko USB kabla, povezivanje preko 2.4GHz wireless adaptera ili povezivanje preko Bluetooth konekcije. Sve ovo znači da možete tastaturu u jednom trenutku koristiti na primer na desktop računaru, u sledećem na laptopu a u trećem možda čak i na igračkoj konzoli ukoliko vam zatreba, sve samo prebacivanjem jednog malog prekidača sa zadnje strane. Čak i standardnu opciju povezivanja preko kabla je Redragon na neki način učinio zanimljivijom – naime na onom kraju kabla koji ide u računar se nalazi USB-C konektor koji ima zakačen i USB-A adapter, pa lako možete odabrati šta vam u tom trenutku najviše odgovara u zavisnosti od toga gde je priključujete. S obzirom da veliki broj laptopova danas prosto više nema veliki USB-A port, zaista se mislilo na dosta detalja. Tastatura ima i ugrađenu bateriju koja će vam omogućiti vrlo dugačak period igranja, a najbolje od svega je što ne morate da razmišljate o zameni baterija – samo je priključite kablom na računar i ona će se napuniti. Malo je nezgodno što nigde nije definisano tačno koliko baterija traje, a sam softver koji dolazi uz uređaj je dosta škrt sa informacijama po tom pitanju, ali za oko nedelju dana testiranja nismo imali potrebu za punjenjem baterije. Tastatura ima i RGB osvetljenje koje možete podešavati iz softvera a novina je i novi music sync mod koji će od vaše tastature napraviti disko osvetljenje ukoliko to poželite.

Konačno dolazimo i do tastera koji su srž svake mehaničke gejming tastature. Redragon navodi da se koriste crveni linearni tasteri koji su u ovom slučaju otporni na prašinu, a potpisuje ih sada već poznati proizvođač iz ove klase – Outemu. Interesantno je da se u pakovanju dobija i nekoliko rezervnih tastera kao i alati za njihovu zamenu. Ali ono što je još bitnije jeste da Redragon navodi da je tastatura kompatibilna sa bilo kojim svičevima bez obzira da li koriste povezivanje na 3 ili 5 pinova i da su svih hot-swap, to jest možete ih zameniti i dok je uređaj uključen. Ovo znači da možete zameniti sve tastere po potrebi ukoliko vam odgovara raspored ili mogućnosti povezivanja. S druge strane možda i ne morate menjati sve tastere već samo one koje najčešće koristite – na primer WASD, razmak i slično. Moram priznati da je boja kapica na tasterima malo neuobičajena, kao što možete da vidite na slikama, pa je u pitanju kombinacija crnih, belih i crvenih kapica, ali to definitivno daje jedan poseban vizuelni utisak. Interesantno je primetiti i da uz Fn taster možete koristiti funkcijske tastere, ali i dobiti multimedijalnu funkcionalnost u donjem redu tastera, što je rešenje sa kojim se do sada nismo susretali, a može biti i te kako korisno. 

Zaključak

Redragon Pollux Pro kombinuje jaku gejmersku orijentaciju sa solidnim mehaničkim tasterima, kompaktne dimenzije i mogućnosti povezivanje bežičnim putem pri čemu je cena izuzetno povoljna, u rangu sa standardnim mehaničkim tastaturama poznatijih proizvođača. 

Karakteristike:

ModelRedragon Pollux Pro
TipMehanička tastatura
TasteriOutemu Linear Red
DodatnoRGB osvetljenje, hot-swap tastera

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top