Gadgets

Najjača grafička kartica današnjice: MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X recenzija

Prethodnih nekoliko godina se praktično svaki naš review grafičkih kartica svodio na – lep je ovo model, ali ćete morati mnogo da ga platite i pitanje je da li ćete uopšte i moći da ga nađete, naravno prouzrokovano rudarenjem bitkoina i globalnom nestašicom čipova. Sada se konačno stvari vraćaju u normalu, mada deluje da se cene neće baš tako lako vratiti na nivoe pre pandemije, ali sa druge strane tu su novi pozitivni pomaci kao što je lansiranje nove generacije Nvidia grafičkih kartica. Podsetimo, prethodna generacija je lansirana pre više od dve godine. I na našu veliku sreću prvo smo imali prilike da testiramo najjači model – RTX 4090!

MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X

Kao i kod ranijih generacija, Nvidia se odlučila da ponudi referentni dizajn dok su partneri slobodni da daju svoja rešenja onako kako vide shodno, a što obično dolazi i uz nešto veću cenu. Treba naglasiti da je i referentni dizajn RTX 4090 grafike zaista ogromna kartica – zauzima 3 slota u kućištu, koristi novi 12-pin konektor za napajanje i zaista nije za one koji žele da uštede na računu za struju. Naravno, proizvođači kao što je MSI se trude da svoj flagship model dodatno unaprede, a sada smo dobili karticu u takozvanom SUPRIM X izdanju, gde i samo ime govori da se radi o najboljem kvalitetu izrade.

Interesantno je primetiti i da smo u Play!Zine iz novembra 2020. godine takođe imali RTX 3090 Gaming X grafičku karticu koju je takođe potpisao MSI. Suprim X je ipak kartica na jednom potpuno novom nivou i to se vidi na prvu loptu – pre svega je sam dizajn izuzetno interesantan sa kombinacijom osmougaonika oko tri ventilatora i naizmeničnim brušenim i glatkim delovima metala. Onda tu dolazi izuzetno veliki heat sink koji kombinuje nekoliko najnovijih MSI rešenja, a koji zapravo omogućava da kartica u dobrom broju slučajeva radi potpuno bešumno ukoliko odaberete Silent mod. I sami ventilatori su dodatno unapređeni u pogledu dizajna krilaca tako da ostvaruju značajno bolji protok vazduha čak i pri nižem broju obrtaja. Na kraju tu je i veliki metalni backplate koji služi da učvrsti karticu a koji je i jako lepo dizajniran i prosto odiše kvalitetom izrade. 

Međutim kada sve to saberemo dolazimo do kartice koja je teška 2.4kg, što je više od nekih ozbiljnih 15“ gejming laptopova, pa ukoliko ste pomislili da vaša ploča i kućište možda neće moći da izdrže tu težinu MSI je i taj problem rešio – u pakovanju dobijate nešto što nazivaju „support stand“ koji drži drugi kraj kartice, praktično kao jedna mala štaka za pomoć da se kartica ovih dimenzija i težine prosto ne iskrivi. Sve to izgleda jako kvalitetno i dobro, ali se ne možemo oteti utisku da se možda otišlo malo predaleko… Na to treba dodati i potrebe za napajanjem ovog čuda – kartica u kontinuitetu može trošiti između 430 i 450W, sa pikovima koji mogu biti i značajno veći, pa je preporuka da minimum minimuma za ovaj model bude ozbiljno napajanje od 850W, ali da su ipak napajanja jačine između 1000 i 1200W nešto što bi bilo optimalno.

Pritom kartica koristi i novi 12-pin konektor za dodatno napajanje pa ili morate kombinovati dva komada 6-pin sa adapterom ili nabaviti novo napajanje koje ima baš ovakav priključak kao idealnu opciju. Sve u svemu, jasno je da je Suprim X RTX 4090 grafička kartica apsolutno nešto najbolje i najveće što trenutno možete staviti u svoj računar što se grafike tiče, ali to dolazi uz velike kompromise što se tiče prostora i potrošnje struje. Ono što ipak moramo primetiti jeste da je kartica izuzetno tiha, gde postoje dva default setovanja BIOS-a koji se mogu fizički promeniti na samoj kartici: Silent i Gaming. Silent je zaista nečujan, čak i pod opterećenjem u slučaju da je kućište zatvoreno, dok je Gaming nešto boljih performansi i malo bučniji, ali opet daleko od nečega što bismo smatrali problematičnim. Stvarno svaka čast kako je izvedeno rešenje hlađenja ovako jake grafičke kartice. 

Performanse

Nvidia je za novi RTX 4090 grafički čip predvidela da ima čak 16.384 CUDA jezgara, u poređenju sa RTX 3090 koji je imao „samo“ 10.406 (a 3090Ti tek nešto malo više sa 10.752), dok je boost clock nove kartice čak 2520MHz u poređenju sa 1695MHz kod 3090. Kod MSI SUPRIM X kartice taj boost clock može da ide čak do 2640MHz što daje još bolje performanse, otprilike oko 3% u odnosu na referentni model. A praktično to sve znači da ukoliko uspete da obezbedite dovoljno veliko kućište i napajanje, kao i dovoljno jak procesor koji neće gušiti ovu grafičku karticu, možete očekivati da u svim današnjim igrama u 4K rezoluciji imate dobrano preko 60fps čak i kada su uključene napredne Ray Tracing funkcije. Dakle konačno imamo karticu za koju možemo bez problema reći da je u potpunosti namenjena igranju u 4K, a u najvećem broju naslova to može postići i u broju frejmova koji odgovara monitorima sa većom frekvencijom osvežavanja, iako takvi i dalje nisu baš česti u 4K svetu. Praktično ovaj nivo performansi znači da bi neke naslove verovatno mogli da pokrenemo na primer i u 8K rezoluciji, ali je pitanje da li to ima smisla, a i nemamo ekran na kome bismo tako nešto isprobali. 

Zaključak

Nvidia je sa GeForce RTX 4090 modelom ponovo podigla lestvicu kada su performanse u pitanju, ali nažalost to dolazi uz višu cenu kako same grafičke kartice, tako i velike potrošnje energije koja sada već postaje ozbiljan faktor. MSI sa druge strane svojim Suprim X modelom te performanse dodatno podiže, ali donosi i nešto što nismo verovali da je moguće – grafičku karticu koja troši enormne količine električne energije a sa druge strane radi vrlo tiho i relativno hladno, zaista impresivno dostignuće. Konačno kada su cene u pitanju, referentni Nvidia model je 1599 dolara/evra na svetskom tržištu, dok MSI svoj Suprim X ceni na 100 dolara/evra više, i ja bih lično rekao da ukoliko već želite da date toliki novac za grafičku karticu ima smisla opredeliti se za jedno ovakvo custom rešenje koje radi zaista izuzetno dobro. Naravno treba imati u vidu da zbog svoje retkosti i ekskluzivnosti ovakve grafičke kartice na našem tržištu često koštaju znatno, znatno, više. 

Testiranje:

Igra Ultra settings3840×2160(average FPS)
Cyberpunk 2077 (RTX ON) 71
Battlefield V (RTX ON)194
Assassin’s Creed Valhalla118
Shadow of the Tomb Raider (RTX ON)162

Autor: Miloš Hetlerović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top