Domaća Scena

Mozgalica na kvadrat: Block Buster Billy beta utisci

bigpicture-bbb1-block-buster-billy

Milan Babuškov iz Bigosaur studija se već uveliko odomaćio kod nas u Play! redakciji. U prethodnim brojevima ste imali priliku da pročitate opise njegovih igara Son of a Witch i Crypto Miner Tycoon Simulator, koje su nam se jako dopale. Interesantno je da oba ova naslova poseduju element ”mozgalice”, u smislu da morate malo da ”razmrdate vijuge” kako biste postigli najbolje rezultate. E pa, Milan je sa svojim sledećim projektom izgurao ovaj koncept do kraja, i napravio jednu od najizazovnijih puzzle igara koju možete igrati na Steamu – Block Buster Billy.

Pre svega bismo hteli da se zahvalimo izvesnim vanzemaljskim roditeljima, koji su u žurbi zaboravili igračke, tačnije kocke svog sina, jer bez njih ova igra ne bi postojala. Billy pronalazi ove kocke i radi ono što bi uradio bilo koji dečak njegovih godina – počinje da ih slaže. Sjajna postavka za jednu logičku puzlu ako mene pitate.

Kada je reč o gejmpleju, cilj svakog nivoa je da naslažete kocke na adekvatan način, ispomerate ih i na kraju dođete do kovčega. Kako bismo vam što bolje dočarali gejmplej, BBB ćemo uporediti sa Baba is You, igrom koja je notorna po svojoj težini. Ono što BBB čini jedinstvenim međutim, jeste to što se, umesto reči, slažu blokovi sa brojevima i matematičkim operacijama. Iako ovo možda zvuči pomalo zastrašujuće, pogotovo za ”matematikomrzce”, u pitanju su samo osnovne operacije sa malim brojevima.

Ovaj koncept nam se jako dopao (ne zato što preterano volimo matematiku), već zato što ga je Milan sjajno uklopio u dizajn svakog nivoa. Iako su pojedini difficulty spikovi pomalo preoštri, mehanike, to jest operacije, se uvode jako lepim tempom, tako da morate da iskoristite sve što ste naučili u prethodnim nivoima kako biste prešli sledeći. Drugim rečima, Milan je sa BBB pokazao da sa vrlo jednostavnim konceptima možete da napravite zanimljivu i izazovnu igru koja će vam držati pažnju i interesovanje sve do poslednjeg nivoa, bez dodavanja gomile komplikovanih mehanika, čime se često postiže kontraefekat.

Da li vam je poznat onaj osećaj kada u nekoj igri pređete tešku deonicu, rešite izazovni puzzle, ili smislite kreativan način da pobedite neprijatelje? E pa ovaj osećaj je upravo srž Block Buster Bilija. Prosto i jednostavno, BBB je puzla koja zahteva strpljenje i dosta razmišljanja, a ne neka mobile-tier igra koju ćete iskoristiti da ubijete vreme dok čekate red u banci. Kao što je Milan rekao: ”Neki nivoi će vam na prvi pogled delovati lako, ali vam je očigledan put do rešenja često blokiran na neki suptilan način”.

Grafika i audio podloga su vrlo jednostavne, ali prikladne za ovaj tip igre, tako da mislim da je developer napravio odličan izbor – tu su samo da upotpune doživljaj jedne izazovne puzzle igre.

BBB bih preporučio svakome, ali činjenica je da će se verovatno više dopasti igračima koji imaju afinitet ka logičkim puzlama. Ima sasvim solidan broj nivoa za jednu beta verziju, a u gotovoj igri će ih naravno biti još više. BBB bi trebalo da izađe u januaru sledeće godine, sa verzijama za Steam i Nintendo Switch.

Autor: Božidar Radovanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top