Kolumne

Top 25 igara 2023. godine

Zađosmo i u novu godinu, dragi naši čitaoci. Hajde da vidimo šta nas sve čeka u svetu video igara.

Forspoken – 24. januar – PC, PS5

Forspoken liči na Square Enix igru uzduž i popreko. Iako nas dijalog nije oduševio od svih snimaka koje smo odgledali pre glavne najave, fokus na “tečno” kretanje kroz veliki otvoreni svet i impresivni vizuelni efekti su ono što će bez sumnje zadovoljiti one koji vole Final Fantasy i njima slične igre.

Forspoken je trebalo da izađe 2022. godine, ali je nakon par odlaganja ipak odlučeno da se datum izlaska pomeri za početak nove godine, i nadamo se da će ovaj januarski datum izlaska opstati.

Dead Space Remake – 27. januar – PC, PS5, Xbox Series X/S

Dead Space Remake – rimejk originalne Dead Space igre iz 2008. godine bi trebalo da izađe u januaru 2023, što je, nadamo se, konačni datum izlaska nakon kraćeg odlaganja.

Hibridna igra istraživanja svemira i horora je prošla kroz potpuni redizajn, kako bi se što bolje iskoristile nove tehnologije modernih igara. Insajderski izveštaji nam govore da će ažurirana igra biti veoma impresivna, sadržati razvijeniju priču i napredniju mehaniku. Naravno, ostaje da sve to iskusimo, i to vrlo uskoro.

Hogwarts Legacy – 10. februar – PC, PS5, Xbox Series X/S

Hogwarts Legacy je nadolazeći ‘’simulator čarobnjačkog sveta’’ koji su mnogi priželjkivali godinama, iako je možda već prekasno za dugogodišnje ljubitelje franšize, koji polako počinju da se obračunavaju sa štetnim, pogrdnim komentarima autora Harry Potter knjiga, J.K. Rowling.

Sa trejlerima koji prikazuju prelepe magične predele za istraživanje i bića sa kojima se treba sprijateljiti, čini se da će ovaj naslov uključiti najbolje delove franšize o Hariju Poteru za potpuno novu priču smeštenu u nekada voljeni svet, iako se u samoj igri neće pojaviti ‘’dečak koji je preživeo’’ i svi njegovi drugari.

Wild Hearts – 17. februar – PC, PS5, Xbox Series X/S

Ako se Monster Hunter Rise čini kao Switch igra koja je nadograđena na moderne konzole sledeće generacije, onda će Wild Hearts definitivno zadovoljiti vašu želju za lovom na čudovišta. Igra izgleda predivno i ima nekoliko zaokreta u gejmpleju koji je izdvajaju od ostalih u žanru. Najveća promena je uključivanje brzog craftovanja i zamki.

Sa još dva igrača možete udružiti snage kako biste uhodili čudovišta, lovili ih i lootovali njihove leševe. Čudovišta su ‘’zla’’, tako da ‘’nasilje nad životinjama’’ u izvornom smislu nije prisutno u igri.

Atomic Heart – 21. februar – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Atomic Heart od Mundfish Studiosa je smešten u Rusiji u alternativnom univerzumu, gde su igrači bačeni u borbu protiv robota koji su se otrgli kontroli. Pored toga, teško je opisati Atomic Heart jer poseduje elemente iz ogromnog broja igara, kao što su Bioshock, Doom, Fallout, pa čak i Half-Life-a. Ali ono što je sigurno, jeste da igra zaista izgleda zapanjujuće.

Igrači će preuzeti ulogu agenta koji ima tehnološki naprednu rukavicu koja može da zamrzne, omami i povuče neprijatelje. Roboti takođe dolaze u velikom broju, tako da ćete morati da iskoristite sve što vam je na raspolaganju kako biste ih eliminisali.

Skull and Bones – 9. mart – PC, PS5, Xbox Series X/S

Dugoočekivani piratski simulator Skull and Bones će konačno biti lansiran u martu 2023. godine. Na svom putovanju pokušaćete da osvojite otvoreno more kao lukavi gusar, skupljajući sve što možete kako biste izgradili svoj brod, posadu i blago.

Iako smo dugo čekali kako bismo više saznali o ovoj avanturi, uz nekoliko odlaganja na svom putu (ovo je najviše odlagana igra na ovoj listi), postoji nada da će se Ubisoft držati datuma izlaska u martu 2023. godine. Spremite se da podignete crnu zastavu i isplovite.

Star Wars Jedi: Survivor – 17. mart – PC, PS5, Xbox Series X/S

Za mnoge fanove, ultimativna fantazija u bilo kojoj Star Wars igri je da rukuju lajtsejberom kao Džedaj, što je bila najveća ‘’navlakuša’’ za Star Wars Jedi: Fallen Order iz 2019. godine, čak iako se činilo da je ‘’pozajmio’’ neke elemente iz Uncharted i Sekiro.

Ipak, temelji su postavljeni za uzbudljiviji nastavak, koji još jednom prati Kala Kestisa pet godina kasnije. Iako nam se obećava neka evolucija u borbi, uključujući nove poteze, najviše smo uzbuđeni zbog novih načina putovanja po svetu, poput mogućnosti da pripitomimo i jašemo divlje životinje.

Resident Evil 4 Remake – 24. mart – PC, PS5, Xbox Series X/S

Nakon što je unapredio Resident Evil 2 i 3 za moderne platforme, Capcom radi na rimejku igre koja ne samo da je transformisala franšizu, već je i bila pionir over-the-shoulder perspektive koja je uticala na sve pucačine iz trećeg lica tog vremena, poput Gears of War. U tom smislu, Resident Evil 4 se i dalje smatra jednom od najboljih igara svih vremena.

S obzirom da se originalni Resident Evil 4 i još uvek može naširoko igrati na skoro svakoj modernoj platformi i da se još uvek dobro drži, baš zato je sve veći pritisak na ono što ovaj rimejk može da ponudi osim bolje grafike.

Ova izjava kompanije Capcom nas uverava da je pred nama još jedan odličan rimejk: “Resident Evil 4 čuva suštinu originalne igre, ali uvodi modernizovani gejmplej, ponovo osmišljenu priču i živopisno detaljnu grafiku kako bi ovaj rimejk učinila najmodernijom survival horror igrom u kojoj se život i smrt, teror i katarza ukrštaju.”

Dead Island 2 – 28. april – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Dead Island 2 se vratio iz (ne)mrtvih sa novim developerom i sada konačnim datumom izlaska. Iako poseduje sličan gejmplej kao original, nastavak od igrača traži da „napadaju, a ne samo da prežive“ u Los Anđelesu prepunom zombija. Sa šest heroja za igru, od kojih svaki ima svoje jedinstvene veštine i imunost na zombi virus (naravno), pratimo priču koja za sada deluje prilično zabavno. Postoje i različiti tipovi zombija sa kojima se treba uhvatiti u koštac, a sa borbom koja bukvalno bukti od krvi, sve će vrlo brzo postati poprilično crveno.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom – 12. maj – Nintendo Switch

Verovatno najhajpovanija igra u 2023. godini, Tears of the Kingdom dolazi šest godina nakon Switch-ovog neprikosnovenog naslova, Breath of the Wild. Nintendo je ponudio prilično skromne poglede na ovaj nastavak, sa nagoveštajima likova i okruženja, ali sigurno postoji još mnogo iznenađenja i tajni koje tek treba da otkrijemo kada igra izađe u maju. Priča se da bi Tears of the Kingdom čak mogao doći uparen sa novom i ažuriranom Switch konzolom koja podržava moderniju grafiku.

Suicide Squad: Kill the Justice League – 26. maj – PC, PS5, Xbox Series X/S

Suicide Squad: Kill the Justice League je odložen početkom 2022. godine. Vesti o naslovu su kasnije utihnule, ali sada znamo da je igra spremna za lansiranje u maju 2023. godine. Suicide Squad: Kill the Justice League je opisan kao avantura sa otvorenim svetom, zasnovana na naraciji u kojoj igrate kao različiti članovi jedinice Suicide Squad (Harli Kvin, King Shark, Deadshot, Kapetan Bumerang) u misiji spasavanja planete od zlikovca koji poseduje sposobnost kontrole uma – Brainiac.

Pošto Brainiac kontroliše članove jedinice Justice League, moraćete da ulovite likove poput Flasha, Wonder Woman i Supermena. U ovoj igri će postojati co-op mod, ali se takođe može igrati potpuno solo, gde možete menjati karaktere po želji. Bez obzira kojeg anti-heroja izaberete, igra bi trebalo da bude izuzetno zabavna.

Street Fighter 6 – 2. jun – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Borilačke igre, kako mi još volimo da ih zovemo tabačine, izgledaju kao specijalna i ugrožena vrsta, ali ako će nešto da oživi žanr, onda je to Street Fighter 6.

Sa smelim hiper-realističnim stilom i pristupačnijom opcijom kontrola, rane verzije igre već otkrivaju vrhunsko uglađenu borbu sa uzbudljivim novim sistemima. Ali sposobnost da kreirate sopstvenog borca i unapređeni onlajn sistem je ono što će bez sumnje izgraditi novu platformu kako za veterane borilačkih igara tako i za novu generaciju igrača. Postava boraca će biti bogatija u odnosu na prethodnika, gde će se poznatim članovima pridružiti i novi, to jest oni koji su u prethodnim igrama bili “na pauzi”.

Diablo 4 – 6. jun – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Svi smo navikli na zarazno grindanje kroz “tamnice” i sakupljanje loota kako bismo postali još moćniji, sukobili se sa još moćnijim neprijateljima, i na kraju dobili još bolji plen. Posle notornog ‘’Do You Guys Not Have Phones?’’ incidenta, konačno ćemo dobiti dugoočekivani nastavak popularne Diablo franšize.

Diablo IV je povratak korenima dungeon-crawlinga u izometričnoj perspektivi, ali sada sa otvorenim dizajnom sveta. Grafika izgleda sjajno, pogotovu u filmskim scenama, koje zaista oduzimaju dah. Ta ista pažnja je posvećena i detaljima u gejmpleju, tako da se nadamo da Blizzard ovoga puta neće razočarati.

Final Fantasy 16 – 22. jun – PS5

2023. će biti velika godina za Final Fantasy fanove, jer nas Square Enix časti sa čak dva naslova iz ovog slavnog serijala, uključujući Final Fantasy VII Rebirth. Ali za potpuno novo iskustvo, Final Fantasy XVI je igra koju definitivno više iščekujemo.

Iako će posedovati zreliji ton inspirisan zapadnjačkom fantazijom kao što su The Witcher ili God of War, verujemo da će šesnaestica u svojoj srži ostati dobri stari FF koji svi obožavamo.

Protagonistu Klajva će i dalje pratiti saveznici tokom njegovog putovanja, ali će FFXVI pretežno biti naslov za jednog igrača, koji će biti primarno orijentisan na akciju u realnom vremenu. Ali kada je combat dizajner neko ko je radio na Devil May Cry i potcenjenom Dragon’s Dogma, znate da će šesnaestica biti dobra.

Hollow Knight: Silksong – 2023 – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Dizajniran od strane tima sačinjenog od samo tri osobe, Hollow Knight je indie metroidvania koja je brzo dobila status kultne igre od svog prvog izdanja 2017. godine. Zato nas nimalo ne iznenađuje koliko fanovi željno iščekuju njegov nastavak – Silksong.

Smešteni u ukletom svetu buba koga krasi prekrasni stil ručno rađene grafike, igrate kao okretni Hornet koji je bio jedan od zlikovaca u originalnoj igri, suočavajući se sa potpuno novim neprijateljima i izazovima dok pokušavate da pronađete svoj put do vrha kraljevstva u kojem je protagonista bio zatočen.

Još uvek ne znamo tačno kada će Silksong biti objavljen, i da li će ga Team Cherry jednostavno izbaciti kao grom iz vedra neba, ali barem tokom ovog mučnog čekanja, znamo da će biti izdat za svaku glavnu platformu, uključujući Game Pass od prvog dana izlaska.

Hades 2 – 2023 – PC

Hades je jedan od najboljih roguelike/lite naslova svih vremena, tako da nas ne čudi što developer Supergiant naporno radi na njegovom nastavku. Hades 2 će izaći u early access 2023. godine i omogućiće nam da izađemo iz podzemlja kako bismo se suočili sa zlokobnim Titanom vremena. Međutim, ovoga puta nećemo igrati kao Zagreus, već kao njegova sestra – Melinoe, princeza podzemlja. Hades 2 bi mogla biti jedna od najvećih igara 2023. godine.

Pre samog izlaska, nadamo se da će Supergiant otkriti neke novine o igri, pošto je najava na The Game Awards bila prilično slaba sa detaljima.

Redfall – 2023 – PC, Xbox Series X/S

Posle velikog uspeha inovativne timeloop pucačine Deathloop, sprema se još jedno jedinstveno ostvarenje developera Arkane, ovoga puta iz njihovog studija u Ostinu. Redfall je ime grada u Masačusetsu koji je preplavila legija vampira stvorenih iz naučnog eksperimenta koji je pošao po zlu.

Igrajući kao grupa preživelih, ovo nije samo Left 4 Dead sa krvopijama. Redfall zapravo ima potpuno otvoreno okruženje koje igrači mogu da istražuju u singlplejer modu i kooperativnom multiplejeru. Pored eksperimentisanja sa raznim oružjem i opremom, upoznaćemo se sa vrlo bogatim svetom i njegovim likovima, uključujući diplomiranog biomedicinskog inženjera sa telekinetičkim moćima.

Starfield – 2023 – PC, Xbox Series X/S

Pred nama je Bethesdina prva nova franšiza u poslednjih 25 godina. Starfield je RPG otvorenog sveta smešten u svemir, na kome Bethesda radi godinama. Sa preko 1000 planeta za istraživanje, kako god i kada god želite, Starfield vam daje šansu da putujete svemirom kao deo istraživačke grupe Constellation, a između ostalog biće i prilike za istraživanje Sunčevog sistema. Sa najdetaljnijim opcijama za jednu Bethesda igru do sada, moći ćete da napravite sopstvenog lika, bazu i brod.

To nije sve, jer smo saznali i da je Starfield igra sa ogromnom količinom dijaloga, koga ima praktično duplo više nego u prethodnim Bethesda igrama. 

Avatar: Frontiers of Pandora – 2023 – PC, PS5, Xbox Series X/S

Retka zverka u svetu video igara je Avatar: Frontiers of Pandora, adaptacija otvorenog sveta legendarnog univerzuma koga je osmislio reditelj Džejms Kameron. Ova igra je najavljena 2017. godine, a programer Massive Entertainment je najavio adaptaciju nakon vesti o četiri glavna nastavka za filmsku franšizu. Nakon toliko dugog perioda igrači su počeli da sumnjaju da će se igra uopšte pojaviti – ali 2021. godine su konačno otkriveni prvi značajni uvidi u gejmplej.

U ovom naslovu, igrači će preuzeti ulogu Na’vi ratnika koji će se otisnuti na putovanje do regiona koji nikada ranije nisu viđeni u svetu Avatara.

Od svih igara sa ove liste, najveći je rizik da će baš ova biti pomerena za 2024. godinu, s obzirom na informacije iz kompanije Ubisoft da razvoj baš ne napreduje kako je planirano.

PAYDAY 3 – 2023 – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Dve godine nakon što se pročulo da se radi na igri, Payday 3 će biti objavljen 2023. godine. Akciona igra iz prvog lica ima za cilj da napravi veliki korak za franšizu, nakon velike popularnosti svog prethodnika Payday 2.

Radnja trećeg dela serijala o okorelim pljačkašima odvija se u Njujorku, i biće smeštena nekoliko godina nakon Payday 2. Originalna banda Dallas, Hoxton, Chains i Wolf će se ponovo pojaviti, koji izlaze iz penzije zbog “velikog posla” u Njujorku.

Assassin’s Creed Mirage – 2023 – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Assassin’s Creed Mirage će nas odvesti u Bagdad i smestiti u ulogu Basima iz Assassin’s Creed Valhalla. Manji po obimu od RPG-a otvorenog sveta koji je bio prisutan u prethodne tri AC igre, Mirage će biti akciona avantura vođena naracijom koja želi da oda počast originalnom iskustvu prvog Assassin’s Creed naslova, samo sa modernim karakteristikama i mehanikom.

Moramo priznati da je ovo pravo osveženje za starije fanove Assassin’s Creed igara, kojima Origins, Odyssey i Valhalla nisu legli sa preteranom dozom sadržaja i ogromnim otvorenim svetom.

Stalker 2 – 2023 – PC, Xbox Series X/S

Stalker 2: Heart of Chernobyl vodi nas u, pogodili ste, srce Černobila. Ovo područje nije lako za navigaciju, sa džepovima intenzivne radijacije, lutajućim mutantima, opasnim anomalijama, pa čak i zaraćenim frakcijama preživelih. Reaktor je pogođen drugom eksplozijom, pojačavajući zračenje i vaše probleme.

Vođeni originalom, verovatno znate da je Stalker 2 survival igra iz prvog lica. Ako ste ljubitelj Stalker serijala, biće vam drago da vidite kako je svet koji je stvorio GSC Game World dočaran na modernim platformama.

The Wolf Among Us 2 – 2023 – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Dugoočekivani nastavak Telltaleovog Wolf Among Us planiran je za 2023. godinu, ali bez konkretnog datuma izlaska. Za sada znamo da će se u nastavku vratiti Bigby Wolf i Snow White, koji su nam se jako dopali u prethodniku. Pred njima će biti još jedna velika misterija koju će morati da reše.

Za sada ne znamo previše detalja o igri, ali se nadamo zanimljivim zapletima, urnebesnim likovima, sjajnom atmosferom i prepoznatljivom grafikom koji su krasili original.

Marvel’s Spider-Man 2 – 2023 – PS5

Nastavak Marvel’s Spider-Man-a, jedne od najigranijih PlayStation ekskluziva ikada sa jednim od najpopularnijih superheroja, bio je nesporan i bilo je samo pitanje vremena kada će biti najavljen. Nakon pozitivnih utisaka o ekspanziji Miles Morales, stiže nam nova avantura Pitera Parkera, gde će se igrači suočiti sa novim zlikovcima, Kraven the Hunter i fanovima omiljenim Venomom.

Do sada je otkriveno jako malo detalja, ali smo ubeđeni da će ovo biti najbolja igra o Spajdiju do sada. Sa Spider-Man: Across the Spider-Verse koji takođe dolazi u bioskope u junu, 2023. izgleda kao sjajna godina za fanove Spajdermena.

Alan Wake 2 – 2023 – PC, PS5, Xbox Series X/S

Alan Wake 2, dugoočekivani nastavak Alan Wake-a iz 2010-e, bi navodno trebalo da izađe 2023. godine. Kažemo ‘’navodno’’, imajući u vidu sam obim planiranog nastavka. Remedy tim iza sebe ima fenomenalan repertoar igara – uključujući naslove kao što su Max Payne i Control – tako da od Alan Wake 2 očekujemo dosta.

Za sada znamo da je predstojeća igra više inspirisana survival horror žanrom nego originalom. Sa horor elementima pojačanim do maksimuma, očekujte da će Alan Wake 2 biti veliko, sablasno iznenađenje.

Autor: Milan Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top