PC

PC podrša za PSVR2 bi mogla doći tek za 5 godina

FOTO: Sony

Playstation VR2 je velika stvar za tržište virtuelne realnosti, sa headsetom koji je postavljen da bude jedan od tehnički najimpresivnijih perifernih uređaja. Jedno od velikih poboljšanja u odnosu na uređaj prve generacije je činjenica da PSVR2 podržava USB-C umesto vlasničkog kabla – iako bi za podršku za računar i dalje mogle biti potrebne godine.

Kako je izvestio RoadtoVR, oni koji se nadaju da će koristiti svoj PSVR2 za igranje igara virtuelne realnosti na PC-u mogu na kraju biti razočarani jer bi bez ikakve zvanične podrške za računare od strane kompanije Soni, programerima moglo biti potrebno do pola decenije da headset rade na bilo čemu osim na PS5. Ovo je prema Mediator Software koji je odgovoran za iVRy drajver prve generacije PSVR-to-PC pretvarača za SteamVR, obraćajući se Redditu da kaže:

„Traćili biste svoj novac, jer ne postoji garancija da ćete ga ikada moći koristiti na računaru, a prilično je velika šansa da nećete moći. Originalni PSVR je (elektronski) ekvivalentan monitoru i tako je relativno jednostavno postaviti video signal na njega. Očitavanje senzora itd. zahtevalo je mnogo obrnutog inženjeringa i najmanje godinu dana od objavljivanja pre nego što je iko to shvatio. Zatim je trebalo još nekoliko godina pre nego što je bio upotrebljiv kao PC VR slušalice. Praćenje i kontroleri (koristeći originalni hardver) su još uvek u velikoj meri u toku, više od 5 godina od objavljivanja. To je bez da se Soni potrudio da spreči korisnike koji nemaju PS4 da ga koriste.”

Osim toga, postoji još više za faktora razmatranje, a Mediator Software nastavlja: ​​„Čak i ako nemaju [šifrovane podatke sa slušalica], bilo bi potrebno mnogo obrnutog inženjeringa (čitaj nekoliko godina) samo da bi se dobila slika na headsetu. Zatim postoji praćenje, koje bi trebalo da se razvije, jer ne postoji gotov SLAM tracker dostupan za Windows (pod pretpostavkom, naravno, da je protokol kamere reverzno projektovan). Zatim kontrolori itd. itd.”

Sa sigurnošću se može reći da uprkos korišćenju USB-C, PC igrači neće moći da koriste PSVR2, čak i ako je njegov hardver superiorniji od drugih VR uređaja. Nadamo se da će Soni u nekom trenutku u budućnosti dodati podršku za računare. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top