Opisi igara

Sajonci se uvek vraćaju jači: Dragon Ball Z: Kakarot PS5 recenzija

Znate one YouTube snimke o restauraciji, gde dečko u blatu pronađe 20 godina staru konzolu a onda je iskopa i kod kuće restaurira da bude kao nova? Iako je 90% tih videa nažalost prevara, totalno mogu da zamislim video o restauraciji tri godina stare video igre zaboravljene u blatu. Znam, nema smisla… Ali Dragon Ball Z: Kakarot koji je objavljen pre tri godine, upravo je doživeo visoko ispolirano, kompletno izdanje za trenutno aktuelnu generaciju konzola i PC. A ako ste ljubitelj Zmajeve kugle kao ja, imate i te kako čemu da se radujete.

Ukratko govoreći, u pitanju je paket koji sadrži osnovnu igru i sav do sada objavljen DLC sadržaj, dodatno grafički ispoliran. Što se svega ostalog tiče, u pitanju je identična igra kakvu sam pre tri godine opisao u našem i vašem časopisu, tako da preporučujem da se osvrnete na taj tekst ukoliko želite da saznate više o suštini naslova. Ja ću ovde govoriti samo o razlikama i u kratkim crtama o osnovnoj igri.

Prvi i najprimetniji pomak jeste na grafičkom planu i osim evidentno podignute rezolucije, donosi i bolje teksture, specijalne efekte pa čak i više detalja u okruženju. Igra nudi dva režima rada, gde u 4K rezoluciji možete da očekujete izvođenje u 30 sličica u sekundi ili sniženu rezoluciju sa duplo bržim izvođenjem. Pomalo mi je misteriozno postojanje ovih režima i zašto igra ne izgleda i ne radi u svom maksimumu na PS5 konzoli, no dobro, da ne kvarimo trendove.

Ukoliko vam je glatko izvođenje jako važno, preporučujem da igrate igru u „performance“ režimu. Naročito što u grafičkom, frejmrejt ume da se spusti i na jednocifren broj. Ovo su jako retke instance i traju svega po nekoliko sekundi, ali ukoliko ne podnosite sporo izvođenje kada su igre u pitanju, pa čak ni na trenutak, slobodno žrtvujte oštriji prikaz 4K rezolucije za mnogo stabilniji i veći frejmrejt.

Ali koji god režim da odaberete, jasno je prisustvo kompleksnijih senki, pa ceo svet sada poseduje znatno živopisnije okruženje, a neki od efekata su u potpunosti promenjeni. Tako na primer sada vodene površine izgledaju daleko bolje, kako je sama voda prozirna i poseduje efekte refleksije, naspram znatno skromnijoj varijanti iz originala.

U svet je uneta i veća količina zelenila i kamenja a možda i najsimpatičniji primer jesu povremene cvetne poljane koje možete pronaći širom sveta. Zvuči smešno kada kažemo da je remasterizacija igre u nju unela više cveća, ali upalilo je jer svet svakako deluje znatno živopisnije.

Prisustvo svih DLC dodataka igru čine mnogo bogatijom u odnosu na prvobitno izdanje, a još dva komada koji su najavljeni za „skoriju budućnost“ svakako predstavljaju lepe vesti za sve obožavaoce. Ovakav naslov i zaslužuje da što bolje kompletira Dragon Ball sagu, i kako je krenulo čini se da će u najvećoj meri to i uspeti da postigne.

Gejmplej je suštinski ostao isti i istraživanje sveta letenjem od događaja i borbe do drugog događaja i borbe, još uvek je tu. Ali tek sada, tri godine kasnije, uviđam koliko je igra ležerna po pitanju izvođenja odnosno narativa. Posetiti sve lokacije, pokrenuti svaku sporednu misiju i pokupiti sve što se krije u divljini, jedno je od najsporijih iskustava koje sam u životu video. Čak i da se nameračite samo na glavnu priču, dijalozi i aktivnosti kroz koje morate da prođete, razvučeni su u toj meri da je samo jedna stvar jasna – ovo je igra za prave zaljubljenike u serijal i to najviše one koji imaju mnogo slobodnog vremena.

Borbe su još uvek uzbudljive iako im je mehanika poprilično repetitivna, pa liče jedna na drugu. Ali kada se postigne dobra kombinacija udaraca i specijalnih napada pa nadoveže na animaciju perfektno prenetu iz same serije, ne možete a da ne budete zahvalni što je baš CyberConnect2 radio na igri. U pitanju su pravi majstori svog zanata i kada je u pitanju vizuelno prenošenje anime ostvarenja u video igru, nijedan studio koji može bolje da odradi posao mi ne pada na pamet.

Dragon Ball Z: Kakarot je lepše i kompletnije izdanje tri godine starog originala. Mnogo više sadržaja je prisutno, ali je i dalje u pitanju igra sa gomilom sličnih borbi i sporim razvijanjem priče. Stoga, ovaj naslov i dalje najiskrenije mogu da preporučim jedino pravim obožavaocima Gokuovih avantura. A činjenica da još uvek ne postoji režim za dva igrača koji bi u ovoj izuzetno lepoj igri mogli da odmere snage jedan protiv drugog, ostaje nešto za čime ću nastaviti da žalim.

Znatno lepše ali za današnje standarde malo manje impresivno nego originalno izdanje 2020. godine, Dragon Ball Z: Kakarot ostaje po pitanju sadržaja i prezentacije, najkompletnije Dragon Ball iskustvo u obliku video igre koju svaki ljubitelj mora imati u svojoj kolekciji.

Autor: Milan Živković

Igru ustupio: Iris Mega

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Dragon Ball Z: Kakarot

69,99€
8.5

8.5

8.5/10

Za:

  • Osetno lepše od originala
  • Sav DLC sadržaj
  • I dalje najkompletnije interaktivno Dragon Ball iskustvo

Protiv:

  • Frejmrejt ume neobjašnjivo da opadne
  • Borbe i dalje često jednostavne i repetitivne
  • Nedostatak VS režima i dalje boli
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top