Kolumne

Top igre februara

Zađosmo mi i u mesec februar, dragi naši čitaoci. Hajde da vidimo šta nas sve čeka u svetu video igara.

Hogwarts Legacy – 10. februar – PC, PS5, Xbox Series X/S

Hogwarts Legacy izgleda kao Harry Potter igra o kojoj su fanovi maštali. Godinama smo vapili za potpunim RPG-om smeštenim u čarobnjačkom svetu Harija Potera, a sada kada smo zašli u 2023, ne moramo još dugo da čekamo.

Hogwarts Legacy je RPG smešten u impresivan open world. Vodeći vas u čarobnjački svet 1800-ih, Hogwarts Legacy stvara određenu distancu između sebe i knjiga i filmova, ali su obožavatelji uvereni da će igra biti „čvrsto ukorenjena u univerzumu Harija Potera“ .

Hogwarts Legacy je u potpunosti singlplejer iskustvo bez kooperativnih i multiplejer režima. Sa tim fokusom na iskustvo za jednog igrača, čini se da je igra usmerena na kreiranje sopstvene lične avanture. Naravno, sa strane gejmpleja očekuju vas razne čarobnjačke dogodovštine.

Wild Hearts – 17. februar – PC, PS5, Xbox Series X/S

Wild Hearts će biti potpuno nova i uzbudljiva avantura studija Omega Force, koji je godinama proveo radeći na serijalu Dynasty Warriors. Ali, sa EA iza sebe i njihovim EA Originals programom, čini se da nas čeka jedna nova i vrlo interesantna franšiza.

Igra je znatno drugačija od onoga što je studio radio ranije i čini se da nudi mnogo više mobilnosti i akcije od Monster Huntera, sa novim alatima i zamkama, kao i živahnijim okruženjem. Gejmplej će se odvijati u zonama, a ne u otvorenom svetu.

U Wild Hearts ćete loviti fantazijska stvorenja u doba Feudalnog Japana. Koristićete magiju i oružje na daljinu ili blizinu, zajedno sa mnoštvom alata i zamki. Naslov će takođe imati co-op opciju za do 3 igrača.

Atomic Heart – 21. februar – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Atomic Heart bi trebalo da bude jedno od najjedinstvenijih FPS izdanja za 2023. godinu. Smešten u nekada utopijski Sovjetski Savez, možete očekivati pregršt iznenađenja dok istražujete ovaj retrofuturistički svet. Prvi put najavljena pre 4 godine, igra je dugo bila u razvoju, a nakon solidnog broja odlaganja, sada konačno imamo potvrđen datum izlaska.

Atomic Heart je, u najmanju ruku, jedinstven obrt na žanr pucačina iz prvog lica, i na sreću, gejmplej koji je Munfish prikazao do sada nije razočarao. U trejleru ima dosta toga za videti, prvenstveno u smislu borbe.

Igra bi takođe mogla da bude izdata za Xbox Game Pass još od prvog dana. Ostaje samo pitanje da li će igra doći na Playstation Plus ili ne.

Like a Dragon: Ishin! – 21. februar – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Like a Dragon: Ishin! je rimejk studija Ryu Ga Gotoku (RGG). Igra se slično kao Yakuza, ali se dešava u Japanu 1860-ih kada se era samuraja približava svom kraju. Iako je najavljena tokom PlayStation State of Play, igra će biti dostupna i za Xbox konzole i PC.

Originalna igra Riu Ga Gotoku Ishin! je prvobitno objavljena na PS3 i PS4 2014. godine kao spin-off serije Yakuza, ali nikada nije lokalizovana i objavljena na Zapadu. Ovaj rimejk će biti prvi put da će igra biti dostupna van Japana, potpuno prepravljena u Dragon Engine-u, koji je RGG Studios koristio za svoje nedavne igre, Yakuza: Like a Dragon i Judgment.

Like a Dragon: Ishin! je akcioni brawler sličan većini Yakuza igara, koji nema poteznu borbu uvedenu u Yakuza: Like a Dragon. Iako većina fanova zna šta mogu da očekuju, postoji nekoliko novina koje čine Like a Dragon: Ishin! jedinstvenim.

Horizon Call of the Mountain – 22. februar – PSVR2

Svi smo se nadali novom Horizon sadržaju, ali je otkrivanje Horizon Call of the Mountain, punokrvne VR igre smeštene u Horizon univerzumu, bilo pravo iznenađenje.

Ovo nije priča o Aloj, što nije loša odluka jer je svet Horizona toliko bogat da biste mogli da napišete kreativni narativ sa fokusom na bilo kog lika. Ova avantura je trenutno u razvoju u Guerrilla i Firesprite-u za PlayStation VR2.

Pa, ako se ne radi o Aloj, o kome je onda reč? Preuzimamo ulogu novog lika, Rijasa, osramoćenog, bivšeg ratnika koji traži iskupljenje. Putovaćemo kroz zadivljujuće predele širom Carje i Nore kako bismo se izborili sa novom ozbiljnom pretnjom.

Penjaćemo se na planine, loviti mašine, i baviti se craftingom. Za razliku od nekih drugih VR igara, čini se da Horizon Call of the Mountain nije linearan, jer se Sony hvali da ćete moći da istražujete svet u čitavih 360 stepeni i da komunicirate sa svojim okruženjem pomoću dva PSVR 2 kontrolera.

Sons of the Forest – 23. februar – PC

Sons of the Forest je jedna od najiščekivanijih igara 2023. godine. Developer Endnight Games je već spreman da isporuči The Forest 2, masivno prošireno survival iskustvo koje će nam dati potpuno novi svet za istraživanje, prepun novih opasnosti i užasa.

Ova survival igra je prvobitno bila planirana za 2022. godinu – prvo u maju, a zatim u oktobru – iako je developer Endnight najavio treće odlaganje Sons of the Forest 31. avgusta. Studio je objasnio da mu je ”potrebno vreme za dodatno poliranje igre”.

Gejmplej igre Sons of the Forest je izgrađen na temeljima koji su The Forest vinuli u nebesa. U pitanju je survival horror u otvorenom svetu gde morate da koristite oružja, alate i svoje okruženje kako biste se izborili sa kanibalskim mutantima i preživeli. I u Sons of the Forest ćete moći da igrate solo ili u kooperativnim sesijama za više igrača, iako Endnight tek treba da potvrdi da li će ovaj nastavak podržavati grupe od osam igrača poput svog prethodnika.

Company of Heroes 3 – 23. februar – PC

Nakon dugogodišnje pauze, Relic Entertainment je konačno vratio Company of Heroes, serijal strategija u realnom vremenu koja korene vuče još iz 2006. godine. Studio je poznat i po drugim RTS franšizama, uključujući Homeworld, Warhammer 40K i Age of Empires.

Prema developeru, Company of Heroes 3 će se odigravati u Italiji i severnoj Africi. Igrači mogu da očekuju dve velike kampanje, od kojih će obe doneti izvanrednu RTS akciju i sjajno sinematično iskustvo. U kampanjama, konkretno, imaćete slobodu da ispunite navedene ciljeve na bilo koji način koji smatrate prikladnim, i imaćete mogućnost da osvajate italijanske i severnoafričke regije na osnovu vaše lične strategije.

Company of Heroes 3 neće biti igra zasnovana na nekoj dubokoj priči, već isključivo na kolekciji uzbudljivih bitaka.

Octopath Traveler II – 24. februar – PC, PS4, PS5, Switch

Square Enixova ponuda HD-2D igara i dalje nastavlja da korača putem uspeha, a Octopath Traveler danas nadmašuje 3 miliona prodatih kopija. Sada nam uskoro stiže Octopath Traveler 2, novi JRPG koji ponovo okuplja osam različitih likova i priča. Iako novi Octopath izgleda izuzetno slično originalu, priča i okruženje izgledaju veličanstvenije nego ikada ranije, a na putu je i nekoliko malih promena u gejmpleju.

Octopath Traveler 2 se odvija u novom svetu zvanom Solistia, okruženju koje izgleda dosta drugačije od prethodne igre. Čini se da se Solistia nalazi usred industrijske revolucije, a trejler otkriva gradove koje krasi klasični steampunk stil.

Dok je prvi Octopath Traveler počeo kao ekskluziva za Nintendo Switch, to neće biti slučaj sa nastavkom. Igra će od prvog dana biti dostupna za PS4, PS5, PC i Nintendo Switch. Zanimljivo je napomenuti da prvi Octopath trenutno nije dostupan na PlayStation sistemima, već samo za Nintendo Switch i PC.

Scars Above – 28. februar – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S – DOMAĆE

Ako uzmete ono najbolje iz Returnal, Shadow of the Colossus, Death Stranding i Remnant: From the Ashes, a zatim sve to lepo pomešate, pretpostavljam da bi krajnji proizvod izgledao nešto poput ostvarenja domaćeg studija Mad Head Games – Scars Above.

Scars Above je predstojeća naučno-fantastična akciono-avanturistička igra iz trećeg lica od strane Mad Head Games, nagrađivanog nezavisnog developera sa sedištem u Srbiji. Projekat, koji će odvesti igrače na daleke ivice misteriozne planete, kombinovaće brzi i zahtevni gejmplej sa solidnom dozom istraživanja i rešavanja zagonetki. Ljubitelji naučne fantastike mogu da očekuju mnogo međugalaktičkih saznanja i susreta sa neprijateljskim vanzemaljskim stvorovima.

Scars Above nas stavlja u ulogu Dr. Kejt Vard, naučnice koja radi za specijalnu jedinicu SCAR, koja je poslata da istraži misteriozni objekat koji se pojavio u Zemljinoj orbiti. Misija ne teče po planu, i cela posada broda biva transportovana na nepoznatu planetu. Upravo je na Kejt da pronađe ostatak posade i otkrije šta se zapravo dogodilo, a da se usput odbrani od vanzemaljskih čudovišta i spasi živu glavu.

Destiny 2 Ligthfall – 28. februar – PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S

Lightfall je velika ekspanzija za čuveni MMORPG Destiny 2, koji vodi igrače na potpuno novu avanturu.

Sa ekspanzijom stiže i nova sezona, prva od četiri nove sezone za 2023. godinu, kao što je bio slučaj sa Witch Queen i njenom propratnom 16. sezonom, Season of the Risen.

Promene u gejmpleju u Destiny 2 Lightfall uključuju dodatak pete podklase pod nazivom Strand. Ova podklasa vlada mračnim silama koje se vrte oko preoblikovanja niti stvarnosti da bi se formirala moćna oruđa, kao što je grappling hook.

Autor: Milan Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top