Opisi igara

Prava poslastica za sve ljubitelje Metroidvania žanra: Elderand recenzija

Može se slobodno reći da su fanovi Metroidvania naslova u stalnoj potrazi za nekom narednom igrom iz žanra koja će zadovoljiti njihove istančane ukuse. Kao neko ko je prešao Hollow Knight, Blasphemous, Bloodstained i Ori igre (a neke kultnije naslove da ne spominjem), potpuno ih razumem.

Srećom, može se reći da je žanr ovakvih igara, i to naravno u pikselizovanom stilu, gotovo neiscrpan, pošto se i dalje često pojavljuju vrlo kvalitetni naslovi koje lagano možemo da poredimo sa najpopularnijim Metroidvania ostvarenjima. Sada nam je na test došao Elderand.

Razvijen od strane brazilskog nezavisnog studija Sinergia, Elderand je akciono-avanturistički naslov koji vas stavlja u ulogu bezimenog plaćenika koji ima zadatak da otputuje na udaljeno ostrvo kako bi pobedio zlo koje je tamo zavladalo. Priča se povremeno širi u obliku poruka razbacanih po svetu, u kojima se detaljno opisuju različita iskustva NPC-eva uz susret sa povremenim karakterima, kao što su prodavci. Pored toga, gejmplej se svodi na, pogodili ste, ubijanje monstruoznih stvorenja i boss karaktera, čiji dizajn je često inspirisan literaturom H.P. Lavkrafta.

Kada umrete, vraćate se na poslednji bonfire koji ste aktivirali. Srećom, lepo su raspoređeni, a kada otključate mogućnost fast travela između njih, istraživanje postaje mnogo prijatnije. Međutim, iako dosta liči na Soulslike, Elderand ipak ne bih svrstao u ovaj žanr.

Kao i kod drugih Metroidvania igara, napredak se periodično zaustavlja dok ne pronađete određene artefakte koji vašem karakteru daju nove moći. Ovde nema ničeg previše originalnog – tu je dupli skok, mogućnost prelaska na visoke zidove, hook (ubedljivo najbolji item), razne metode za otvaranje zaključanih vrata ili uklanjanje trnja sa puta, i slično. 

Ono što Elderand čini malo zanimljivijim jesu RPG elementi. Podizanje nivoa vam omogućava da dodelite poene svojim vitality, wisdom, dexterity i strength statistikama, i u zavisnosti od vašeg izbora, vašeg lika možete pretvoriti u snažnog ratnika, spretnog strelca ili moćnog čarobnjaka. Moja preporuka je da se držite sekire i štita, a sa lukom kao rezervom, biće malo pravih problema osim bosseva.

Što se combata i kretanja tiče, na raspolaganju imate osnovni napad, parry potez, kao i dodge, sa dobrom potporom solidnih kontrola. Kako napredujete kroz igru i pobeđujete bosseve, pronalazićete sve jača i jača oružja.

U igri čak postoje pod-oružja (subweapons) poput sekira i bombi, slična onima iz Castlevania igara. Pod-oružja su ograničenog kapaciteta i stalno ih morate sakupljati ili kupovati kod prodavca ako planirate često da ih koristite.

Soundtrack je odličan i savršeno odgovara mračnom ambijentu sveta u Elderandu. Svaka od oblasti ima svoju temu koja održava zvučnu podlogu svežom, bez obzira na to koliko puta morate da se vratite u istu. Sa vizuelne strane, Elderand je prelepa, retro inspirisana igra puna krvi i nasilja, čega ćete se i te kako nagledati.

Iako nije preterano inovativan, lepo sam se zabavio igrajući Elderand. Na kraju krajeva, igra poseduje gotovo sve elemente jednog solidnog Metroidvania naslova – ogroman, atmosferičan svet, sjajan soundtrack, raznovrsne neprijatelje i bosseve, gomilu sposobnosti, itema, i naravno, akcije. Ako ste dugogodišnji fan Metroidvania žanra, Elderand nikako ne smete da propustite, posebno ako ste ljubitelj pikselizovane krvi i misterioznih lavkraftovskih čudovišta.

Elderand je dostupan za: PC, PS5, Xbox Series X/S i Nintendo Switch

Autor: Milan Janković

Igru ustupio: Keymailer

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Pretplatite se na Play! Newsletter

* indicates required


Elderand

19,50€
8

8

8.0/10

Za:

  • Zabavni combat sa odličnim kontrolama
  • RPG sistem
  • Sjajan stil grafike sa pratećim soundtrackom

Protiv:

  • Bagovi
  • Ponekad se previše drži Metroidvania formule
  • Priča je slabo razrađena
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top